Azi au loc alegeri la COSR! Preşedintele se alege în culise, vânt din spate pentru Gabi Szabo în disputa cu Mihai Covaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Szabo e favorita alegerilor care au loc azi pentru funcţia de preşedinte al COSR. Şi ea, şi Mihai Covaliu se prezintă cu două programe „subţiri”, întinse pe câteva pagini, însă fosta atletă are susţinere „de sus”.

Gabriela Szabo şi Mihai Covaliu sunt cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, post rămas vacant după demsia lui Alin Petrache. Ambii vin azi în faţa şefiilor de federaţii cu promisiunea de a aduce România între primele 20 de naţiuni ale lumii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Programele de relansare a sportului românesc propuse de cei doi nu se întind pe mai mult de 15 pagini, sunt alcătuite din multe cuvinte goale şi puţine lucruri concrete.
E clar că noul şef al olimpismului nu va fi ales în urma unei dispute de idei şi proiecte, ci ca urmare a jocurilor de culise. Gabriela Szabo se bucură de sprijinul politic al PSD-ului şi îl propune ca secretar general pe Virgil Stănescu, preşedinte al secţiei de baschet de la Steaua, un apropiat al fostului premier Victor Ponta.  De asemenea, Ion Ţiriac a declarat că optează pentru Szabo, iar fosta atletă a primit un mesaj subliminal de susţinere şi din partea lui Octavian Morariu: „Eu recomand viitorului preşedinte să aibă o relaţie foarte bună cu politicul”.
La cum se prezintă dispunerea de forţe, Covaliu pare că pleacă din poziţia de outsider. Cert e că şi-l doreşte ca mână dreaptă pe George Boroi, şeful clubului Steaua, şi a primit susţinerea făţişă din partea a doi şefi de federaţie, Alexandru Dedu (handbal) şi Răzvan Pârcălabu (lupte).
La alegerile de azi, de la ora 11.00, pentru cele două posturi de vicepreşedinte al COSR candidează Sorin Babii, Alexandru Dedu, Nicu Vlad şi Camelia Potec, al treilea post fiind ocupat din oficiu de Octavian Morariu, membru CIO. De asemenea, au fost înscrise 27 de candidaturi pentru cele 16 funcţii de membru al Comitetului Executiv.

Gabriela Szabo (41 de ani)

Performanţe ca sportiv: a fost numită cea mai bună atletă a lumii în 1999, a stabilit recorduri mondiale şi are trei medalii olimpice în palmares – una de aur (5.000 metri), una de argint (1.500 metri) şi alta de bronz (1.500 metri), precum şi numeroase titluri mondiale şi europene la competiţiile desfăşurate în sală sau în aer liber.
Ce a făcut după ce s-a lăsat de sport: Între 5 martie 2014 şi 17 noiembrie 2015, ea a fost ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta, iar anterior a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al FR Atletism.
Idei din programul de campanie:
Dezvoltarea unui master-plan alături de Guvernul României, pentru asigurarea coordonării procesului de modernizare a facilităţilor sportive la nivel naţional.
Abordarea modelului finlandez de educaţie sportivă preşcolară – educaţie obligatorie în grădiniţe.
O viziune de dezvoltare organică şi sănătoasă a sportului românesc, fundamentată pe dezvoltarea infrastructurii sportive.

Mihai Covaliu (39 de ani)

Performanţe ca sportiv: a fost campion olimpic la sabie în 2000 şi medaliat cu bronz în 2008, a câştigat numeroase titluri mondiale şi europene.
Ce a făcut după ce s-a lăsat de sport: este preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă (singura federaţie care a obţinut aurul la Rio prin echipa feminină de spadă) şi antrenează în paralel şi lotul masculin de sabie al României, cu care a câştigat argintul la JO 2012.
Idei din programul de campanie:
Crearea la Izvorani a unui laborator (o mica uzină), în cadrul căruia să se regăsească specialişti care vor cerceta şi analiza şi vor oferi soluţii în programe pentru îmbunătăţirea pregătirii sportivilor, dar şi a antrenorilor acestora.
Organizarea unor strategii de perfecţionare a tuturor specialiştilor nominalizaţi in colectivele tehnice olimpice (antrenori, metodişti, kinetoterapeuti, psihologi, maseuri, etc.)
Programul Samurai 2020 îşi propune selectarea a minim zece sportivi cu potenţial de medalie pentru Tokyo 2020, care să se pregătească sub denumirea “Trupele Speciale ale sportului românesc olimpic”.

Foştii preşedinţi ai COSR
Carol al României 1914-1920, 1923-1940
George Valentin Bibescu 1920-1923
Ion Gheorghe Maurer 1947-1951
Mihail Macavei 1951-1953
Alexandru Şiperco 1953-1959
Manole Bodnăraş 1959-1960
Aurel Duma 1960-1966
Anghel Alexe 1966-1974
Marin Dragnea 1974-1984
Haralambie Alexa1984-1987
Gheorghe Gomoiu 1987-1989
Constantin Opriţa iunie-decembrie 1989
Lia Manoliu1990-1998
Ion Ţiriac 1998-2004
Octavian Morariu 2004-2014
Alin Petrache 2014 - august 2016

Cine alege preşedintele
Preşedintele COSR va fi ales de reprezentanţii a 59 de federaţii, sportivi olimpici, personalităţi din federaţiile olimpice şi organisme sportive. Federaţiile sportive au greutate diferită la vot: valoare nominală de patru voturi au federaţiile care au participat la trei dintre ultimele şase ediţii ale JO, adică Atletism, Bob-Sanie, Box, Canotaj, Gimnastică, Haltere, Handbal, Judo, Kaiac-Canoe, Lupte, Nataţie, Patinaj, Schi Biatlon, Scrimă, Tenis, Tenis de Masă, Tir Sportiv.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite