ANALIZĂ Naţionala de rugby a României a încheiat un an aproape perfect. Care sunt marile plusuri ale „stejarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă 2016 a fost un an de tranziţie pentru naţionala de rugby a României, stejarii au câştigat 10 din cele 11 partide pe care le-au disputat şi au dezvoltat un stil spectaculos de joc.

Naţionala de rugby a României rămâne una dintre cele mai apreciate selecţionate tricolore, fiind singura echipă, cu excepţia naţionalei feminine de handbal, care a participat la toate ediţiile de Cupă Mondială. Începând cu 1987 şi până acum, stejarii nu lipsit de la reuniunea celor mai bune naţiuni din sportul oval, iar obiectivul trupei antrenate de galezul Lynn Howells este să îşi asigure prezenţa şi la marele spectacol rugbystic din 2019, competiţie găzduită în premieră de Japonia.
Antrenorul a folosit acest an pentru a-şi mări opţiunile de selecţie şi a încerca să imprime României un stil de joc spectaculos, pe treisferturi, cu urcări în viteză ale aripilor, schimbând astfel tactica obişnuită a României, care prin tradiţie încerca să culce balonul în terenul de ţintă advers mulţumită pachetului puternic de înaintare.  

Această abordare atât de apreciată de marele public a fost cel mai bine pusă în practică în cele trei partide-test de la final de an, cu SUA, Canada şi Uruguay, toate câştigate de stejari. “Am încercat sa jucam un alt stil de joc şi am reuşit. Sunt victorii care contează pentru moralul echipei, care ne fac să abordăm cu o altă mentalitate meciurile din primavară cand va debuta şi campania de calificare la Cupa Mondială. Ce este însa mai important este ca aceste victorii au venit şi cu jucătorii tineri, jucători care acum au debutat pentru Romania”, a declarat antrenorul Lynn Howells.

Cele trei succese ale finalului de an au mai şters cu buretele din amărăciunea provocată de eşecul cu Georgia, din finala Cupei Europene a Naţiunilor, care a rămas astfel singura sincopă a stejarilor din 2016, altfel unul foarte bun. Tricolorii şi-au mai adăugat în acest an palmares două victorii la zero, 30-0 cu Rusia şi 40-0 cu Uruguay. „Trebuie să ne bucurăm de frumoasa realizare a acestui an, în care avem o singura înfrângere. România începe să fie un adversar căutat de echipele tari, totul se datorează echipei. Cred că am intrat în atenţia forului internaţional să avem oaspeţi de seamă la Bucuresti”, a declarat Haralambie Dumitraş, preşedintele Federaţiei Române de Rugby.

Până la a primi oaspeţi de seamă la Bucureşti, ceea ce nici nu va fi posibil în următorul an, când stadionul Arcul de Triumf intră în renovare, România va juca în luna iunie un meci-test cu Japonia, pe tărâm nipon. Va fi o excelentă partidă de pregătire, în care vom vedea exact pe unde ne situăm, şi vom intra în atmosfera de rugby din această parte de lume. De asemenea, tricolorii mai au programate partide-test în Canada şi Uruguay, fiind primul turneu internaţional pe care-l fac românii după mulţi ani.

În februarie încep calificările
Stejarii vor intra efectiv în meciurile de calificare la Mondialul de Rugby 2019 în februarie, când vor întâlni Germania, în deplasare, în primul meci al Cupei Europene a Naţiunilor. Tot în februarie ne duelăm cu Spania acasă, iar în luna martie vom juca în deplasare cu Rusia şi Belgia şi acasă cu Georgia.  Partea bună este că gruzinii şi-au asigurat deja prezenţa la turneul final din Japonia, pentru că au încheiat în Top 12 la Cupa Mondială din 2015, astfel că tot ce trebuie să facă România este să întreacă Rusia, Germania, Spania şi Belgia într-un clasament cumulat al ediţiilor 2017 şi 2018 din Cupa Europeană a Naţiunilor pentru a fi sigură de prezenţa în Japonia.


Au debutat 20 de jucători
20 de jucători şi-au făcut debutul în naţionala stejarilor în 2016. Printre aceştia, lotul României s-a îmbogăţit şi cu trei străini naturalizaţi:  neo-zeelandezul Stephen Shennan, care a şi marcat deja şase eseuri, Jack Umaga, tot un neo-zeelandez, dar de origine samoană, şi tonganul Tangimana Fonovai (foto). În vizorul Federaţiei mai sunt şi alţi străini din SuperLiga.

image

La ultimele trei partide ale anului, a debutat şi un tânăr de 19 ani, Cristi Chirică. Flankerul de 1,91 m şi 95 de kilograme este component al echipei Ştiinţa Baia Mare.

Florin Vlaicu a bifat 96 de selecţii pentru naţionala stejarilor, devenind astfel jucătorul cu cele mai multe meciuri sub tricolor din istoria naţionalei. De asemenea, cel poreclit Americanu’ este rugbystul cu cele mai multe puncte marcate România – 733.

Meciul cu Germania a marcat retragerea din activitate a lui Ovidiu Toniţa, o legendă a balonului cu sportul oval. Autobuzul din Carpaţi a participat la 5 ediţii ale Cupei Mondiale, iar în meciul de despărţire de stejari, disputat la Iaşi, a marcat un eseu.

România a avut doi căpitani în 2016. După accidentarea gravă suferită de tradiţionalul căpitan, Mihai Macovei, banderola a ajuns începând cu luna mai pe braţul lui Stelian Burcea.

image

Stehpen Shennan (foto), calitate din Noua Zeelandă
Unul dintre marile câştiguri ale naţionalei României este aripa de la Timişoara Saracens, Stephen Shennan. Neo-zeelandezul de 25 de ani a debutat în tricoul brodat cu frunza de stejar în prima partidă a anului, cea cu Portugalia, marcând două eseuri în disputa cu Portugalia de la Cluj-Napoca. Shennan a încheiat anul cum la început, culcând balonul de două ori, de data aceasta în terenul de ţintă al Uruguayului. Shennan face parte din noua strategie a României, care presupune accentuarea jocului pe linia de treisferturi: “E grozav, e mult mai uşor acum pentru că cel puţin la aceste meciuri colegii de pe treisferturi provin de la acelaşi club , deja ne cunoaştem, ştim ce poate fiecare, ştim ce jucăm. Faptul că avem această continuitate face ca lucrurile să fie mult mai uşoare pentru mine”, a declarat Shennan pentru siteul Federaţiei Române de Rugby. Stephen, care joacă la Timişoara din 2013, vorbeşte foarte bine limba română. El a reprezentat Noua Zeelandă la nivel de juniori, iar “educaţia” rugbystică pe care a primit-o în ţara selecţionatei All Blacks, unde sportul cu balonul oval e la nivel de religie, se simte în jocul său.

Partidele României în 2016
Amicale
România – Uruguay 36-10
România – SUA 23-10
România – Canada 21-16

World Rugby Nations Cup
România – Argentina B 20-8
România – Uruguay 40-0
România – Namibia 20-8

Cupa Europeană a Naţiunilor
Georgia – România 38-9
România – Germania 61-7
România – Rusia 30-0
Spania – România 18-21
România – Portugalia 39-14


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite