ANALIZĂ Cine l-a blocat Sânmărtean la echipa naţională? Frica lui Răzvan Lucescu şi orgoliul lui Victor Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Sânmartean a fost omul meciului cu Irlanda de Nord
Lucian Sânmartean a fost omul meciului cu Irlanda de Nord

Victor Piţurcă şi Răzvan Lucescu, antrenorii care au condus România din 2005 până în 2014 au preferat fotbalişti disciplinaţi dar fără valoare individuală în locul celui mai talentat român de la Hagi încoace.

„Nu ştiu unde a stat ascuns acest jucător până la 34 de ani, dar a fost fantastic. Are şi pasă şi dribling, e fabulos!”. Declaraţia îi aparţine selecţionerului Irlandei de Nord, Michael O Neill, şi a fost dată după meciul de vineri. Afirmaţia unui străin ridică un mare semn de întrebare: De ce abia acum, la 34 de ani, Sânmărtean a ajuns un jucător esenţial pentru prima reprezentativă?

 Mircea Lucescu a oferit versiunea proprie vizavi de acest subiect: „Din păcate insistenţa unora cu Mutu a blocat ascensiunea lui Sânmărtean. S-a mers prea mult pe mâna lui Mutu. Am văzut multe meciuri ale lui Sânmărtean şi am mai spus-o: în acest moment România nu poate funcţiona fără el. Are însă nevoie de un rol mai retras, ca să fie expus mai puţin. Eu cred că al va mai putea juca şi după Campionatul European, chiar dacă nu un meci întreg”. 

Declaraţia lui Lucescu e veridică doar pe jumătate. Întradevăr, accesul lui Sânmărtean la naţională a fost blocat, dar în niciun caz de Adrian Mutu. Dovada e chiar cel mai bun meci al României sub comanda fiului său, Răzvan Lucescu, în 2011, când tricolorii au surclasat Bosnia, scor 3-0, cu Mutu şi Sânmărtean titulari, plus Marica, vârf împins.

lucian sanmartean FOTO mediafax


În cazul lui Sânmărtean e vorba mai degrabă de teama foştilor selecţioneri de a miuza pe un fotbalist extrem de talentat, cu personalitate şi o oarecare boemie în joc, un fotbalist cu orgoliu, dar care îţi poate rezolva singur un meci. Să o luăm cu începutul: Sânmărtean s-a remarcat la Gloria Bistriţa, în intervalul 1998-2003, după care a prins un transfer la Panathinaikos. A debutat la naţională în 2002, chiar sub comanda lui Anghel Iordănescu, într-un amical cu Croaţia, după care, în 2003 a mai jucat două partide, cu Lituania şi Ucraina. Apoi a dispărut, pentru că a avut probleme la Panathinaikos. 24 de meciuri în patru sezoane au fost prea puţin pentru a ajunge jucător de naţională. A urmat un an la Utrecht, unul pe tuşă şi sezonul 2009-2010 în care a revenit în forţă, la Gloria Bistriţa. Pe când juca la Utrecht, în Olanda, în 2007-2008, Sânmărtean şi-a mărturisit dezamăgirea că nimeni de la naţională nu i-a dat vreun telefon, măcar să-l întrebe de sănătate. România s-a calificat la Euro 2008 şi fără Sânmărtean şi nimeni nu-i poate reproşa lui Piţurcă absenţa acestuia.
Lucescu îl prefera pe Florescu


Ce s-a întâmplat însă mai târziu nu mai e  nici pe departe just. Din 2010, Lucian Sânmărtean joacă constant bine, ca să nu zicem foarte bine. A contribuit decisiv la performanţele Vasluiului, care la un moment dat a fost vice-campioana României, însă la naţională a fost chemat rar, extrem de rar. S-a întors la lot la amintitul meci cu Bosnia, ultimul al lui Răzvan Lucescu pe bancă. Antrenorul îl ignorase însă până atunci, preferând alţi fotbalişti la mijlocul terenului. Favoritul lui Lucescu junior era la vremea respectivă George Florescu. În mandatul lui Răzvan, Florescu, care purta chiar numărul 10 când lipsea Mutu, a jucat ca mijlocaş central 9 meciuri pentru România, Sânmărtean unul singur. Alţi jucători pe care a mizat Lucescu la mijloc: Iulian Apostol, Tiberiu Ghioane, Adrian Cristea, Cristi Tănase, Dacian Varga, Ciprian Deac, Bogdan Mara, Răzvan Cociş. Ştiţi cu ce linie mediană a debutat România în preliminariile Euro 2012? Torje, Florescu, Cociş, Deac. Rezultat: 1-1 cu Albania, la Piatra Neamţ. Mandatul lui Răzvan Lucescu a fost un fiasco total şi anul 2010 probabil cel mai negru din istoria modernă a naţionalei: nouă meciuri, o victorie, trei egaluri şi cinci înfrângeri. În 2010, Lucian Sânmărtean a jucat 31 de meciuri în Liga I, toate sub tricoul Vasluiului, dar la naţională niciunul. În strategia antrenorului de atunci era nevoie de organizare, mai puţin de creaţie. Însă doar cu organizarea, sub comanda lui Răzvan Lucescu, România n-a ajuns niciunde.
Iar Piţurcă pe Cociş

image


Situaţia nu s-a schimbat nici după revenirea lui Victor Piţurcă. Sânmărtean a continuat să joace în stilul său la FC Vaslui, unde era parte exponenţială a tridentului ofensiv alcătuit împreună cu Wesley şi Adailton. La naţională a jucat în două amicale luate în batjocură de FRF, 0-1 în Brazilia şi 0-2 în Paraguay, sub comanda lui Ştefan Iovan şi Emil Săndoi, iar Piţi l-a convocat în toamna anului 2010, la un meci oficial cu Belarus, scor 2-2. Jucătorul a ieşit accidentat în minutul 28 şi a mărturisit că a avut dureri de la început dar a încercat să le ascundă pentru că nu ştia cum va reacţiona Piţurcă. Reacţia lui Piţurcă după acel incident e lesne de ghicit: nu l-a mai chemat la naţională în următorii trei ani. „Mi-a fost teamă să-i spun ca să nu creadă că mă dau lovit şi nu pot să joc”, a explicat Sânmărtean. Piţi a ratat calificarea la Euro 2012 (compromisă în mare măsură de Răzvan Lucescu) şi la CM 2014 fără Sânmărtean, dar cu alţi jucători la mijlocul terenului: Costin Lazăr, Tănase, Torje, Nicoliţă, Gicu Grozav şi Răzvan Cociş. Cazul ultimului trebuie dezbătut pentru că este elocvent pentru a înţelege politica lui Victor Piţurcă. La barajul pentru Cupa Mondială, cu Grecia, 15 şi 19 noiembrie 2013, Piţi l-a chemat la lot pe Cociş, după o absenţă de 14 luni şi l-a titularizat în meciul de la Atena, pierdut de tricolori cu 3-1. „Cociş e un jucător disciplinat în care selecţioner are mare încredere şi de aceea  adecis să mizeze pe el”, a explicat stafful lui Piţi opţiunea acestuia pentru un jucător care evolua atunci la Hoverla, o echipă din partea a doua a clasamentului în Ucraina. Despre Sânmărtean nimic, deşi jucătorul nu era accidentat, jucând cinci meciuri pentru FC Vaslui în noiembrie 2013. Urmarea alegerii lui Piţurcă: România a ratat calificarea la Mondialul brazilian, în faţa celui mai facil adversar posibil.
A fost decisiv şi în Finlanda

razvan cocis foto razvan pasarica
image


Începutul anului 2014 l-a adus pe Sânmărtean la Steaua, unde în scurt timp a ajuns un jucător fundamental. La debutul în campania de calificare la Euro 2016, Piţi a vrut să-l cheme, dar fotbalistul s-a accidentat şi a ratat convocarea cu Grecia. A prins meciurile cu Ungaria şi Finlanda, în care a jucat foarte bine. Cu maghiarii a făcut o primă repriză excelentă, contribuind la golul nostru, iar cu Finlanda a dat două pase de gol. Contra maghiarilor, Piţurcă l-a înlocuit în minutul 67 cu Tănase şi de atunci România a făcut pasul înapoi. În Finlanda, antrenorul l-a ţinut rezervă până în minutul 49, când s-a accidentat Chipciu, iar titular pe postul lui a fost Tănase. Numai cine nu vroia să vadă n-a remarcat că lui Piţurcă nu-i plăcea stilul lui Sânmărtean, care făcea mai puţin faza defensivă. O confirmă fostul şef al LPF, Dumitru Dragomir: „Piţurcă vrea ca toţi să-i cânte în strună. Moare de ciudă că a fost nevoit să-l cheme pe Sânmărtean la naţională, dar nu avea argumente să-l ignore”, a dezvăluit acesta. Şi înlocuirea din meciul cu Ungaria a fost cu cântec. „Sânmărtean a simţit dureri la coapsa dreaptă”, a spus Piţurcă. „Nu ştiu de ce am fost schimbat, eu am durerile alea de la începutul campionatului”, a explicat jucătorul. Acelaşi Dragomir susţine că Piţi s-a supărat când presa l-a remarcat pe Sânmărtean şi a criticat înlocuirea lui. „De aia nici nu l-a băgat titular cu Finlanda, dar fără el am arătat în prima repriză ca Botoşaniul. El a crezut că poate învinge şi fără el şi uite că n-a putut”, a mai dezvăluit Corleone. Personalitatea lui Sânmărtean şi felul lui de a fi n-au fost niciodată compatibile cu stilul lui Piţurcă şi tocmai de aceea, din 2011 fostul selecţioner l-a ignorat constant. În detrimentul echipei naţionale.
Tata Puiu ştie să lucreze cu geniile

image

Venirea lui Anghel Iordănescu a schimbat statutul lui Sânmărtean la naţională. Era şi de aşteptat, pentru că Tata Puiu este omul care a lucrat cu Generaţia de Aur, acolo unde exista Hagi, dar şi alţi jucători cu personalitate. Iordănescu a ştiut cum să-i înţeleagă şi să-i ţină în frâu pe toţi, pentru că şi el la rândul lui fusese un jucător cu personalitate şi cu valoare individuală ridicată. În anii 1970-1980, Generalul a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti din România, atât la Steaua, cât şi la naţională. Piţi a fost un atacant bun, poate chiar foarte bun, un marcator de calibru, dar niciodată un lider sau un geniu pe teren, iar Răzvan Lucescu a fost un portar cu o carieră corectă dar de nivel mediu doar în Liga I. Din postura lor de foşti jucători, Piţurcă şi Răzvan Lucescu n-aveau cum să-l înţeleagă pe Sânmărtean, Iordănescu însă o poate face. Ca o paranteză, Piţi nu l-a înţeles nici pe Hagi şi ştim bine unde s-a ajuns în 1999. Revenind la Iordănescu, el este singurul antrenor care l-a ţinut 90 de minute pe teren pe Sânmărtean şi i-a încredinţat rolul de dirijor. A fost oarecum jenant pentru ceilalţi jucători ai României să-i dea toate mingiile lui Sânmărtean, dar s-a văzut cu ochiul liber că doar aşa putea merge jocul. Şi atunci, de să facă tehnicianul de 64 de ani pe orgoliosul şi să nu-i dea lui Sânmărtean, ce-i a lui Sînmărtean? 



Meciurile lui Sânmărtean la naţională
2002 România – Croaţia 0-1
2003 Lituania – România 0-1
2003 Ucraina – România 0-2
2011 România – Bosnia 3-0
2011 Brazilia – România 1-0
2011 Paraguay – România 2-0
2011 România – Belarus 2-2
2014 România – Ungaria 1-1
2014 Finlanda – România 0-2
2014 România – Irlanda de Nord 2-0
Total 10 meciuri 6 victorii 2 egaluri 2 înfrângeri

„Sânmărtean e un jucător de clasă, care ne-a încântat pe toţi. Regret că are 34 de ani, l-aş fi văzut pe la 24-25 de ani, pentru că un astfel de artist e păcat să plece din fotbal”
Anghel Iordănescu, selecţioner România

Lucian Sânmărtean nu a înscris niciun gol pentru echipa naţională în zece meciuri

260 de meciuri în Liga I are Lucian Sânmărtean, pentru Bistriţa, Vaslui şi Steaua
          

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite