ANALIZĂ Cei mai mulţi tehnicieni de la turneul final sunt trecuţi de 50 de ani. Vezi care este veteranul turneului final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felipe scolari şi Vicente Del Bosque sunt cei mai titraţi antrenori de la CM
Felipe scolari şi Vicente Del Bosque sunt cei mai titraţi antrenori de la CM

Mondialul brazilian debutează mâine, cu meciul dintre naţionala ţării gazdă şi cea a Croaţiei (ora 23.00, TVR 1), partidă programată în Grupa A.

Duelul propune şi o luptă între unul dintre cei mai experimentaţi selecţioneri, Felipe Scolari, şi un reprezentant al noii generaţii, Nico Kovaci. Croatul are 42 de ani şi alături de Sabri Lamouchi, francezul care pregăteşte Algeria, este cel mai tânăr antrenor de la Mondiale. O caracteristică a acestui turneu final este faptul că aproape toate echipele se bazează pe tehnicieni experimentaţi.

Tabarez e cel mai vechi

Numai opt echipe dintre cele 32 prezente la turneul final au selecţioneri sub 50 de ani, restul preferând oameni cu nişte cariere impresionante în spate. Decanul de vârstă al selecţionerilor este uruguayanul Oscar Washington Tabarez, care a împlinit 67 de ani. Tot el este şi cel mai vechi antrenor în funcţie, pregătind naţionala „celestă” din 2006. Tabarez are în palmares Copa America în 2011, dar şi un loc patru cu echipa lui Suarez şi Forlan la Mondialul din 2010. Tot din 2006, dar din toamnă se află în funcţie şi Joachim Low, succesorul lui Jurgen Klinsmann la naţionala Germaniei, după ce timp de doi ani îi fusese acestuia secund. Federaţia de la Berlin e mulţumită de serviciile acestuia, chiar dacă n-are în palmares decât o finală de Euro, pierdută în 2008, în faţa Spaniei.

Ce spune statistica despre meciul care deschide Cupa Mondială

Cel mai nou selecţioner în funcţie este Nico Kovaci, care a preluat Croaţia în noiembrie, înaintea barajului cu Islanda, calificând echipa la Mondiale. O situaţie bizară o are şi grecul Ange Postecoglou, care a devenit selecţioner Australiei după ce echipa fusese calificată de neamţul Holger Osieck. Şefii „cangurilor” l-au demis pe acesta, deoarece după ce a obţinut biletele pentru Rio, Australia a pierdut două amicale la rând cu 0-6, în faţa Franţei şi Braziliei. 

Doar nouă nu sunt debutanţi

Cesare Prandelli FOTO Reuters
tabel

Chiar dacă au multă experienţă, destul de puţini dintre oamenii care-şi vor conduce echipele de pe banca tehnică au mai trăit experienţa Mondialelor. 23 de antrenori sunt debutanţi la această competiţie şi doar nouă au mai fost la 

Mondiale. Cel mai vechi mondialist este Luis Felipe Scolari, care a condus Brazilia la turneul final din 2002. Klinsmann a antrenat Germania la CM 2006, unde a fost prezent şi Jose Peckerman, pe atunci selecţionerul Argentinei. Del Bosque a fost cu Spania în 2010, la Mondialul african, Low cu Germania, Hitzfeld cu Elveţia, Tabarez cu Uruguayul, Queiroz a condus atunci Portugalia iar Reinaldo Rueda, acum la Ecuador, a antrenat în 2010 Hondurasul. Între debutanţii cu nume sonor la acest campionat mondial se numără Fabio Capel

lo, Louis Van Gaal, Cesare Prandelli (foto) sau Didier Deschamps. Acesta din urmă, dar şi Jurgen Klinsmann sunt singurii antrenori care au cucerit titlul mondial ca jucători. Neamţul a triumfat în 1990, iar francezul în 1998.

Hagi avertizează: "Riscăm să nu mai fim respectaţi. Lăsaţi văicărelile!"

Nemţii şi columbienii, la mare căutare
Judecând după naţionalitatea tehnicienilor prezenţi la turneul final, şcoala germană şi cea columbiană ar fi cele mai la modă. În afara lui Low, nemţii îl au pe Klinsmann (SUA), Finke (Camerun) şi Hitzfeld (Elveţia), în vreme ce columbienii se bazează pe Jorge Luis Pinto (Costa Rica), Reinaldo Rueda (Ecuador) şi Luis Suarez (Honduras). Deşi are trei antrenori peste hotare, Federaţia Columbiană a preferat şă-şi dea naţionala pe mâna unui argentinian, Jose Peckerman.

Del Bosque (Spania - 2010) şi Scolari (Brazilia – 2002) sunt singurii antrenori de la CM care au câştigat titlul mondial 

Ghinionista Olanda: A jucat 3 finale de Campionat Mondial, toate pierdute

Lamouchi a antrenat o singură echipă
Un caz aparte este cel al selecţionerului Coastei de Fildeş, Sabri Lamouchi. Fost internaţional francez, Lamouchi a pregătit o singură echipă în cariera sa, pe cea „elefanţilor”. El a preluat-o în 2012 şi de atunci rezistă în funcţie, deşi la Cupa Africii, din 2013, a terminat abia pe locul 5.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite