Topul E-urilor din ceaiurile îmbuteliate. Cât trebuie să consumi ca să treci de la aliment la medicament şi până la otravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că ceaiurile de tip Ice Tea pot fi otravă pentru organism FOTO Adevărul
Specialiştii spun că ceaiurile de tip Ice Tea pot fi otravă pentru organism FOTO Adevărul

Băuturile răcoritoare de tip Ice Tea de pe piaţa românească conţin între două şi şapte E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a 14 produse de acest gen. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari, ceaiurile din comerţ sunt  „otravă pentru organism”.

Concret, 28,57% din băuturile răcoritoare tip ceai au în conţinut un număr de două E-uri, 35,71% au în conţinut 3 E-uri, iar 21,42% au în conţinut 7 E-uri. În schimb, din punct de vedere al conţinutului de zahăr şi îndulcitori, 35% din produsele analizate au în conţinut atât zahăr cât şi îndulcitori, iar 28,57% au în conţinut doar zahăr.

„Am vrut să atragem atenţia că şi ceaiul îmbuteliat este tot o băutură răcoritoare, că el conţine de la 2 la 7 E-uri, cantităţi mari de zahăr şi îndulcitori, precum şi un aport de fructe de sub 1%. Consumat într-o anumită cantitate e aliment, consumat într-o altă cantitate e medicament şi consumat într-o cantitate foarte mare devine otravă. Este important să citim eticheta şi să consumăm în cunoştinţă de cauză, mai ales că e diferit de ceaiul făcut în casă”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Legat de faptul că tot mai multe persoane înlocuiesc apa cu ceai îmbuteliat, specialiştii atrag atenţia că acest lucru dăunează sănătăţii.

„Nicio băutură nu poate să substituie apa, noi trebuie să ne hidratăm cu apă. Sigur, aceste ceaiuri din comerţ au diferite arome, sunt dulci şi plac multora, dar ele trebuie consumate cu moderaţie. Spre exemplu, în timp, ele pot creşte cantitatea de zahăr în sânge şi, de asemenea, îndulcitorii, dacă sunt sintetici, sunt nocivi”, a precizat şi Nastasia Belc, directorul Institutului pentru Bioresurse Alimentare.

CEAIUL SCADE RISCUL CARDIOVASCULAR

Şi profesorul Constantin Ionescu -Târgovişte, şeful Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolic „Prof. N.C. Paulescu” din Capitală, spune că băuturile răcoritoare de tip ceai nu au repercusiuni asupra stării de sănătate dacă sunt consumate ocazional.

„Dacă o persoană bea zilnic astfel de lichide, deja este o problemă. E, totuşi, puţin probabil ca acele două E-uri să fie nocive, dar, acolo unde în compoziţie sunt multe chimicale, pot exista efecte pe termen lung. Sfatul ar fi să varieze, să nu consume mereu ceai îmbuteliat”, a precizat medicul, adăugând că un amestec între îndulcitori şi zahăr este mai bun pentru sănătate.

Un alt studiu  efectuat  de Academia Română în 2013 arată că ceaiul, „cald sau rece, scade riscul cardiovascular şi îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare“.

Studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor privind conţinutul de E-uri din ceai...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite