Temperaturile de zilele acestea vor bate recordul ultimilor 10 ani. Ce trebuie să facem sub Cod roşu de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile ar putea depăşi 44 de grade Celsius FOTO 123 RF
Temperaturile ar putea depăşi 44 de grade Celsius FOTO 123 RF

România se topeşte la soare. Meteorologii au decretat Cod roşu de caniculă în jumătate din ţară, pentru ziua de sâmbătă, când temperaturile vor depăşi 44 de grade. În ultimii 10 ani nu au mai fost înregistrate temperaturi aşa de mari pe o suprafaţă atât de extinsă. Medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la soare.

Zile de foc pentru România. Codul roşu de caniculă a intrat în vigoare sâmbătă la ora 10.00 şi vizează 19 de judeţe din Oltenia, Muntenia, Moldova, inclusiv zona Capitalei. Temperaturile maxime vor depăşi 44 de grade la umbră, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat.

harta

Meteorologii spun că în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor înregistra temperaturi maxime extreme care vor ajunge până la 44 de grade. În plin soare, temperaturile ar putea atinge chiar şi 50 de grade Celsius.

Şi asta nu e tot. Perioada de caniculă va fi urmată de una de instabilitate atmosferică, cu vijelii, grindină şi ploi torenţiale. De duminică şi până marţi după-amiază în sudul şi sud-estul ţării, va ploua torenţial, cu 50-75 litri/metrul pătrat în 48 de ore, iar local chiar peste această cantitate, informează Ministerului Apelor şi Pădurilor.

„Din punct de vedere meteorologic, în după-amiaza zilei de sâmbătă şi noaptea de sâmbătă spre duminică (01-02 iulie), local în nordul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales în Carpaţii Orientali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se vor semnala vijelii, grindină şi averse torenţiale” anunţă Ministerului Apelor şi Pădurilor într-un comunicat dat publicităţii vineri după amiază.

Record de temperatură

„Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lui iunie şi începutul de iulie, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35-37 de grade”, a declarat, pentru Digi24.ro, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Cert este că, în ultimii 10 ani de când se foloseşte sistemul de avertizare meteorologică, nu au mai fost înregistrate temperaturi aşa de mari pe o suprafaţă atât de extinsă.

Ultimul Cod roşu de caniculă datează din 8 iulie 2015, instituit în Crişana. În judeţele Arad şi Bihor s-au înregistrat temperaturi maxime de 40 de grade Celsius, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatură ale regiunii. Alte 18 judeţe au fost sub avertizare de Cod portocaliu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Codul roşu se instituie atunci când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius în intervalul orar 11.00-17.00, autorităţile fiind obligate să ia măsuri de mobilizare maximă.

Recomandările medicilor

Medicii recomandă ca în perioadele de caniculă şi cu indice de temperatură-umezeală peste pragul critic oamenii să consume zilnic cel puţin 2-3 litri de lichide, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

În zilele de caniculă trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cafeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii mai recomandă evitarea plimbărilor prin soare între orele 10.00 şi 17.00, dar şi efortul fizic, iar în spaţii închise, aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura de afară.

Persoanele care trebuie să iasă din casă în orele amiezii trebuie să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării de soare. Totodată, se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea pe faţă, braţe şi picioare a unei creme cu factor de protecţie ridicat.

Neurolog: Căldura duce la deteriorarea metabolismului cerebral

Expunerea la soare în orele amiezii poate reprezenta un risc chiar şi pentru oamenii sănătoşi întrucât căldura duce la deteriorarea metabolismului cerebral şi, pe de altă parte, factorul termic în sine poate produce un edem cerebral care se manifestă prin dureri de cap, chiar şi vărsături şi stare generală mult alterată. 

„Când vorbim de temperaturi extreme, pe de o parte, permeabilitatea barierei hematoencefalice creşte la căldură şi duce la deteriorarea metaboilismului cerebral şi, pe de altă parte, factorul termic în sine produce, semn clasic al insolaţiei, un edem cerebral care se manifestă prin dureri de cap şi care dacă nu eşti atent ajunge până la vărsături şi stare generală mult alterată", a declarat pentru news.ro Dana Boering, medic specialist în recuperarea neurologică la Clinica St. Mauritius din Meerbusch, Germania.

Potrivit acesteia, nu este suficient că pui o batistă udă pe cap şi să spui că te-ai răcorit. "Batista udă se usucă în trei minute şi să zici că te-ai protejat este prea mult. Treaba serioasă este să stai la umbră. Adică să stai sub umbrelă şi atunci poţi rămâne toată ziua, pe plajă dacă nu ai alte suferinţe. Durerea de cap este primul semn al insolaţiei”, a precizat medicul.

În plus, Dana Boering a atras atenţia celor care suferă de boli neurologice sau cardiace să evite soarele chiar şi dacă stau sub umbrelă. "Pentru cei care suferă de boli neurologice şi cei cu suferinţă cardiacă cel mai înţelept este să nu iasă din casă să se ferească de soare în intervalul 10.30 - 17.30. Clar să nu iasă din casă. Pacienţii cu accident vascular cerebral (AVC) să aibă grijă că pot fi afectate şi vasele coronariene şi, dacă au o ameţeală, o stare de rău, să solicite ajutorul medical. Numărul de accidente vasculare este mai mare în această perioadă. Este recomandat să se hidrateze şi să bea cel puţin doi litri de apă pe zi, iar cei cu suferinţă cardiacă să măsoare şi tensiunea arterială", a mai spus medicul neurolog.

Valul de caniculă afectează întreagă planetă

Nu doar România se topeşte la soare. În multe alte regiuni ale lumii este chiar mai rău. Miercuri, recordul absolut de temperatură pentru Asia a fost aproape să fie doborât. La Ahwaz, în sud-vestul Iranului, s-au înregistrat 52,9 grade Celsius, iar la Mitribah, în Kuweit, au fost 52,1 grade.

Tot la staţia din Kuweit s-a înregistrat maxima termică pentru Asia - 54 de grade Celsius, pe 21 iulie 2016.

În Europa s-au inregistat joi 43,2 grade la Sigonella, lângă oraşul Catania, în insula italiană Sicilia. Peste 40 de grade au fost şi în numeroase localităţi din Turcia. Maxima Europei a fost de 48 de grade la Atena, în anul 1977.

Extrem de cald este în această perioadă şi în Statele Unite. Săptămâna trecută au fost 51,6 grade Celsius la Needles, în California, şi 52,8 grade la Death Valley, în acelaşi stat, relatează Accuweather. Tot săptămâna trecută, s-au atins 47,2 grade la Las Vegas, egalând recordul de temperatură pentru acest oraş.

Corturi anticaniculă în zonele aglomerate din Capitală

Autorităţile au luat unele măsuri în sprijinul populaţiei. Trei corturi anticaniculă au fost montate în zonele aglomerate din Capitală - Piaţa Moghioroş, Crângaşi şi Piaţa Romană - a anunţat, vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Urmează câteva zile foarte călduroase. Au fost montate trei containere anticaniculă în Piaţa Moghioroş, Crângaşi şi la Piaţa Romană. Acestea oferă un confort sporit faţă de corturile anticaniculă, sunt dotate cu aer condiţionat, cu chiuvetă, canapea, cu personal medical, la care bucureştenii pot apela în caz de nevoie. Până la finalul săptămânii viitoare vor veni şi restul de 7 corturi, apoi vom suplimenta cu încă 10”, a spus Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Totodată, primarul general al Capitalei a făcut apel la operatorii de salubritate să intensifice programele de stropit, iar acestea nu se vor efectua în intervalul orar 13.00-17.00 dacă indicele de confort termic depăşeşte pragul valoric de 75 de unităţi.

Primăria Capitalei subliniază că în alte 15 locaţii sunt montate de luni corturi cu personal medical voluntar de la SABIF şi medici de medicină şcolară din cadrul ASSMB.

Corturile anticaniculă sunt amplasate în următoarele zone: Piaţa Victoriei, Piaţa Romană — metrou, Piaţa Universităţii — Spital Colţea, Piaţa Universităţii — Arhitectură, Piaţa Unirii — bd. Regina Maria, Piaţa Unirii — 11 iunie, Piaţa C.A Rosetti, Piaţa Iancului — metrou, Dristor — metrou, Parcul Herăstrău, Piaţa Muncii, Magazinul Bucur Obor, Parcul Carol, Gara de Nord şi Parcul Cişmigiu.

În plus, toate spitalele aflate în subordinea Municipalităţii sunt pregătite pentru a răspunde solicitărilor cetăţenilor şi pentru a asigura confortul pacienţilor în aceste perioade, iar Apa Nova va menţine fântânile arteziene în funcţiune, în permanenţă, pe perioada caniculei şi în prezent sunt în funcţiune pe raza oraşului un număr de 55 de cişmele, se mai arată în comunicatul transmis de PMB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite