STUDIU Care sunt motivele pentru care adolescenţa se termină la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent arată că adolescenţa începe la 10 ani şi se termină abia la 24 de ani. Asta pentru că, pe de-o parte, durata studiilor s-a mărit. Pe de altă parte, momentul căsătoriei şi cel al naşterii au fost amânate, arată cercetarea publicată în revista The Lancet.

Specialiştii spun că cele două motive menţionate mai sus sunt suficiente pentru a da peste cap viziunea tradiţională despre adolescenţă, relatează digi24.ro. Oamenii de ştiinţă subliniază că debutul pubertăţii, care se producea în jurul vârstei de 14 ani, a scăzut, din cauza condiţiilor de viaţă şi a alimentaţiei, spre zece ani. 

Spre exemplu, în ţări precum Marea Britanie, vârsta medie a fetelor la prima menstruaţie a scăzut cu patru ani în ultimii 150 de ani, astfel că prima menstruaţie apare în jurul vârstei de 12-13 ani. 

Creierul evoluează şi dupa 20 de ani

În plus, cercetătorii vorbesc despre caracteristicile creierului, care continuă să evolueze şi după 20 de ani, în timp ce un număr mare de tineri nu au încă măsele de minte înainte de 25 de ani. Recunoaşterea faptului că tinerii rămân adolescenţi chiar şi după 19 ani, duce la concluzia că aceştia au nevoie de sprijin mai mult timp.

„Cu toate că numeroase drepturi juridice încep la 18 ani, responsabilităţile vieţii de adult sosesc în general mai târziu”, susţine Susan Sawyer, directoarea centrului pentru sănătatea adolescenţilor de la Royal Children's Hospital din Melbourne, autoarea principală a studiului.

În schimb, Jan Macvarish, sociolog la Universitatea Kent, avertizează asupra revizuirii definiţiei adolescenţei: „Tinerii ştiu mai bine să se pregătească pentru aşteptările societăţii decât înainte”, aminteşte cercetătorul care crede că îi infantilizăm prea mult pe viitorii adulţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite