Raport european: Româncele apelează la Poliţie doar când viaţa le este pusă în pericol de către partenerii de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţa fizică şi sexuală în Europa, un fenomen în creştere FOTO Adevărul
Violenţa fizică şi sexuală în Europa, un fenomen în creştere FOTO Adevărul

Doar 30% din femeile din România susţin că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă după vârsta de 15 ani. Aşa arată un nou raport al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), realizat în urma unui studiu care s-a bazat pe interviuri cu 42.000 de femei din cele 28 de state membre. Cele mai multe femei care recunosc că au fost supuse abuzurilor sunt din Finlanda, Danemarca şi Letonia.

Din cele 1.500 de românce intervievate de experţi, 24% susţin că au fost supuse violenţei publice de către partener, în timp ce 14% au declarat că au fost supuse unor violenţe din partea altor persoane decât partenerul.

Legat de experienţa de violenţă în copilărie, un procent de 24% dintre femeile din România spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani. Cifrele date publicităţii arată că violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% din femei. Totodată, 6% din femei suferit violenţe sexuale din partea partenerului sau a unor alte persoane. „În 97% dintre cazurile de violenţă sexuală, agresorul este bărbat”, se arată în raport.

11% din românce recunosc că au fost hărţuite sexual

Pe de altă parte, la nivel european, 55% din femei susţin că au trăit o formă de hărţuire sexuală, în timp ce în România doar 11% dintre persoanele intervievate în cadrul studiului au recunoscut că au suferit hărţuire sexuală.

„În ce priveşte hărţuirea (stalking) adesea asociată de separarea de partener, media la nivel european este 18%, în timp ce în România 8% dintre respondente au afirmat că ar fi fost supuse la acest tratament”, se arată în document.

Documentul face, pentru prima oară, o comparaţie din punct de vedere al agresiunilor la care sunt supuse femeile, în cadrul Uniunii Europene. Totuşi, specialiştii din România atrag atenţia că trebuie să se ţină cont şi de diferenţele culturale dintre ţări.

„77% dintre femeile din România cred ca violenţa împotriva femeilor este răspândită şi foarte răspândită şi 28% dintre femei cunosc victime ale violenţei în cercul de rude şi prieteni”, potrivit raportului.

Româncele apelează la poliţie doar când incidentele sunt severe

În schimb, mai notează experţii, prea puţine sunt femeile care ştiu de existenţa unor legi care le protejează împotriva violenţei domestice. „74% dintre femei nu cunoşteau niciun serviciu de suport specializat”, informează FRA.

Femeile din România apelează la poliţie doar în urma unor incidente foarte severe, care le pun viaţa în pericol, procentul celor care recurg la o astfel de măsură fiind de 17%.

„Poliţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii, angajatorii şi serviciile specializate de asistenţă pentru victime trebuie să beneficieze de formare, de resurse corespunzătoare şi de competenţele necesare pentru a veni în ajutorul victimelor. Formarea trebuie să ţină cont de dimensiunea de gen a violenţei”, susţin reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din România care activează în acest domeniu.

România se situează, alături de Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Grecia, Belgia şi Italia, printre primele state în ce priveşte abuzul fizic sau sexual în ultimele 12 luni înainte de efectuarea anchetei.

Hărţuirea sexuală pe internet, la nivel european

Iniţiatorii documentului au analizat amploarea fenomenului şi în mediul online, stabilind că 11 % dintre femei au fost supuse unor avansuri nepotrivite pe reţelele de socializare sau au primit e-mailuri ori mesaje text (SMS) cu conţinut sexual explicit.

De asemenea, 20% din femeile tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani s-au confruntat cu hărţuirea cibernetică, mai notează raportul.

Din totalul persoanelor chestionate, mai mult de jumătate (55%) au fost supuse unei forme de hărţuire sexuală, iar 32% dintre victime au declarat că agresorul a fost un şef, un coleg sau un client.

„Cifrele din această anchetă pur şi simplu nu pot şi nu trebuie ignorate. Ancheta FRA arată că violenţa fizică, sexuală şi psihologică împotriva femeilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului răspândită pe scară largă în toate statele membre ale UE. Proporţiile uriaşe ale acestei probleme demonstrează că violenţa împotriva femeilor nu afectează numai câteva femei, ci are impact asupra întregii societăţi, zi de zi", a declarat Morten Kjaerum, directorul FRA.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

Adevărul despre România: „Te omor ca Cioacă pe Elodia”, ameninţarea preferată cu care românii îşi terorizau consoartele

Potrivit  sondajului „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului  „Adevărul“, peste 30% dintre subiecţi consideră că violenţa domestică este apanajul sărăciei. Cercetarea a arătat că peste 80% dintre români au auzit de cazul Alexandrei Stan, în timp ce peste 70% dintre respondenţi consideră că  interpreta a procedat corect atunci când a denunţat public agresiunea la care a fost supusă.

Darie Cristea, sociolog: Comentarii la ultimele cifre INSCOP

Rămânem prizonierii unui alt clişeu fatalist, „avem legi, dar nu se aplică”. Iar clişeul, nu legile, se aplică în cam toate domeniile vieţii sociale din România.

Alina Gorghiu, deputat PNL: violenţa împotriva femeilor - o epidemie ce naşte involuţie!

„Pentru că am mai scris pe acest blog şi cu altă ocazie despre violenţă, iar respectivul articol s-a bucurat de o popularitate neaşteptată, m-am gândit că mai sunt încă foarte multe de spus despre această temă. Articolul acesta porneşte de la raportul anual pentru ONU, bazat şi pe vizite în ţări precum Palestina, Cuba, Israel, Turkmenistan, Co

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite