Radio Trinitas primeşte 80.000 de lei de la Ministerul de Externe pentru promovarea românilor din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sfinţirea postului de radio Trinitas, patriarhul Daniel a folosit un trafalet
La sfinţirea postului de radio Trinitas, patriarhul Daniel a folosit un trafalet

Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au lansat vineri un proiect de colaborare în valoare de 80.000 de lei (peste 18.000 de euro), pentru promovarea diasporei din 20 de comunităţi româneşti care locuiesc în Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, prin intermediul Radio Trinitas. Acesta este al treilea proiect de acest tip acordat postului de radio al Patriarhiei şi finanţat de MAE.

Proiectul „Români de lângă Români", finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi promovat de Radio Trinitas, are ca obiectiv general, până la sfârşitul lui 2014, promovarea, mediatizarea şi consolidarea diasporei româneşti prin mass-media.

Iniţiatorii precizează că obiectivele specifice ale proiectului sunt încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în domeniul virtual, facilitarea accesului la spaţii de emisie şi iniţierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în 20 de comunităţi româneşti din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, a declarat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, consilier patriarhal, citat de Mediafax.

Olinici a spus că „Români de lângă Români" este al treilea proiect derulat de instituţia radiofonică şi Ministerul de Externe, primele două vizând consolidarea realaţiei cu diaspora românească istorică, în special din Serbia, sudul Ucrainei şi Republica Moldova, iar ultimul - consolidarea relaţiei şi identităţii românilor din diaspora nouă, din ţările occidentale. 

„Este o preocupare a Patriarhiei de a avea grijă de identitatea creştină şi românească a celor care au plecat după 1990", a mai spus consilierul patriarhal.

Grupul ţintă, format din 200 de români

Grupul ţintă al proiectului de anul acesta este format din 200 de membri ai comunităţilor româneşti din diaspora şi din organizaţii neguvernamentale, precum şi jurnalişti români şi din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia. 

„La sfârşit, să creăm un tablou a ceea ce este acolo şi chiar să redactăm o broşură care să exprime o inagine de ansamblu a diasporei noastre occidentale", a adăugat Ciprian Olinici.

Consilierul patriarhal a mai spus că în Italia, Spania, Franţa şi Germania există o „consistentă" prezenţă românească, astfel că una dintre priorităţile de după 1990 a fost aceea de a înfiinţa mitropolii şi episcopii în acele zone, de a aduce preoţi şi de a contura o zonă eclezială.

„De aceea, parteneri în proiectul «Români de lângă Români» sunt eparhiile din străinătate - Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, precum şi cea a Spaniei şi Portugaliei -, iar principalii corespondenţi sunt preoţii care cunosc foarte bine situaţia românilor. De asemenea, vom colabora cu ONG-uri care au foarte multe acţiuni, dar puţin cunoscute în afară. Să încurajăm o presă virtual identitară, pentru că toate reportajele vor fi postate pe site-ul Radio Trinitas", a precizat Olinici.

 

Promovarea românilor din diaspora se va face într-o emisiune la Radio Trinitas, de luni până vineri, începând cu ora 12:30. 

„Vor fi prezentate comunităţile, problemele şi nevoile pe care le au în zonele în care locuiesc. În cadrul proiectului, se va lua legătura cu cel puţin 200 de persoane, vor fi ascultate poveşti de viaţă, situaţii inedite, vor fi create legături umane, fiind facilitată cunoaşterea reciprocă, o legătură mai intensă. Asta pentru că, în pofida multitudinii mijloacelor de comunicare, avem cea mai puţină comunicare din toată istoria", a mai spus directorul Olinici.

3.000 de CD-uri cu muzică bisericească şi cântece patriotice

Din cei 80.000 de lei alocaţi proiectului va fi finanţată, pe lângă partea editorială, şi realizarea a 3.000 de CD-uri cu muzică religioasă şi patriotică, distribuite românilor din afara graniţelor ţării.

Cofinanţarea Bisericii este de minumum 11% din valoarea proiectului, la care se adaugă plata slariillor celor din proiect şi a mijloacelor tehnice.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a spus că în Europa există, potrivit estimărilor, între 3,5 şi 4 milioane de români. Dintre aceştia, aproximativ 500.000 sunt stabiliţi în landul german Bavaria, la Nürnberg, însă comunitatea cea mai mare este în Italia şi Spania, arată Mediafax.

860 de preoţi români slujesc în bisericile din afara României, 73 fiind în America

Părintele Stoica a mai precizat că în afara României sunt, în total, peste 780 de parohii în care slujesc mai mult de 860 de preoţi.

Astfel, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale are în jurisdicţie: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale cu sediul la Limours - Franţa (133 parohii, 9 mănăstiri, 171 preoţi), Episcopia Ortodoxă Română a Italiei cu sediul la Roma (cu 189 parohii, 4 mănăstiri, 229 preoţi) şi Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei (106 parohii şi o mănăstire, 113 preoţi).

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord include Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, cu sediul la Nürnberg (77 parohii, o mănăstire, 65 preoţi) şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord cu sediul la Stockholm – Suedia (27 parohii, 23 preoţi).

Episcopia Ortodoxă Română a celor două Americi are sediul la Chicago SUA şi include 20 parohii şi două mănăstiri în SUA, 22 parohii şi două mănăstiri în Canada, o parohie în Venezuela, totalul preoţilor fiind de 73.

Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande, cu sediul la Melbourne, are 17 parohii şi o mănăstire în Australia, 7 parohii în Noua Zeelandă, 16 preoţi în total.

La acestea se adaugă Parohiile Ortodoxe Române din Cipru, Turcia, Siria, Africa de Sud şi Japonia.

De asemenea, există comunităţi ortodoxe române în jurul graniţelor ţării, cum ar fi Mitropolia Basarabiei (cu sediul la Chişinău; 126 parohii şi 11 mănăstiri, 120 preoţi), Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sediul la Gyula (21 parohii, 4 mănăstiri, 16 preoţi), Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix (cu sediul la Vârşeţ-Serbia şi reşedinţa la Deta-România (58 parohii, 35 preoţi)şi Parohia Ortodoxă Română de la Sofia.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO Patriarhul Daniel a uitat de sfinţirea cu trafaletul: „Nu ştiu despre ce e vorba. Care trafalet? Nu ne interesează criticile“

Patriarhul Daniel pare că nu-şi mai aminteşte faptul că a sfinţit studiourile Trinitas cu un trafalet, deşi imaginea a făcut furori pe internet, ba chiar a ajuns şi în presa străină. Vizibil deranjat de întrebările profane ale reporterilor, Patriarhul Daniel a spus, senin, că nu-l interesează criticile.

Unde a greşit Patriarhul Daniel când a sfinţit cu trafaletul? Regulile prevăzute de canoanele BOR

Gestul Patriarhului Daniel de a sfinţi noile studiori ale Trinitas TV şi Radio Trinitas cu trafaletul a stârnit un scandal uriaş. Din păcate, Patriarhia nu a ştiu să explice care era rostul trafaletului şi a dat explicaţii care nu au lămurit problema.

Aproximativ 200 de deţinuţi vor învăţa să îngrijească bolnavi în cadrul unui proiect al Patriarhiei

Proiectul vizează reintegrarea persoanelor private de libertate după eliberarea din penitenciar. Aproape 200 dintre ei vor fi pregătiţi în diverse meserii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite