UPDATE Proteste spontane la Spitalul Bagdasar şi la Institutul Marius Nasta. Sindicate: „Tensiunea din sistem va  afecta calitatea actului medical”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, în urma scăderilor salariale. La scurt timp, cadrele medicale de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Capitală au început să protesteze, nemulţumite de sporurile acordate.

UPDATE Potrivit sindicatului ProMedica, deşi salariile medicilor au crescut, regulamentul de sporuri şi modul de plată al gărzilor au creat două mari probleme: decizia ca tariful orar practicat pe tot anul 2018 să fie cel din luna ianuarie a acestui an, una arbitrară şi contrară prevederilor legale, pune medicii în faţa a două situaţii posibile.

„Prima este aceea că în termenul legal se prezintă demisia din contractul individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor şi medicul va efectua doar cele 18 ore de gardă care fac parte din norma legală de lucru”, se arată într-un comunicat de presă. „În cea de-a doua situaţie, medicul va continua să efectueze gărzile şi va acţiona în instanţă pentru câştigarea drepturilor băneşti”, se mai arată în documentul citat. 

În ceea ce priveşte aplicarea regulamentului de sporuri, ea s-a făcut în mod inegal la nivelul ţării, ducând la apariţia situaţiilor în care medici de aceeaşi specialitate au ajuns să câştige mai bine în spitalele de rang inferior. „Plaja sporurilor de la 5% la 85% a făcut ca diferenţele de venit dintre specialităţi să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nicio ţară europeană”, mai arată sindicatul ProMedica. 

Tensiunile dintre membrii aceleiaşi profesii vor avea repercusiuni asupra calităţii actului medical, au transmis sindicaliştii. „Neincluderea farmaciştilor, biologilor, chimiştilor şi fizicienilor la mărirea salarială din 1 martie a dus la scăderea salariilor sub veniturile personalului cu pregătire medie”, notează comunicatul de presă. 

UPDATE Angajaţii de la Institutul Marius Nasta au ieşit să protesteze în curtea spitalului, pentru a doua săptămână consecutiv. Câteva zeci de angajaţi afirmă că salariile vor scădea chiar şi cu 1.400 de lei, în cazul asistentelor medicale. 

UPDATE Oficiali din Spitalul Bagdasar susţin că discuţiile între protestatari şi managerul spitalului s-au încheiat. „Concluzia este că nimeni nu va pleca acasă cu venitul net mai mic decât în luna precedentă. Protestul a apărut din neînţelegerea mesajului din nota internă”, susţin aceiaşi oficiali. 

UPDATE Potrivit Digi24.ro, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, va avea o întâlnire cu ministrul de Finanţe pe marginea sporurilor.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

„Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm", a declarat Sorina Pintea.

În privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.

„Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majoări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toata lumea să ia sporuri maxime", a adăugat ministrul Sănătăţii.

În curtea spitalului sunt câteva zeci de angajaţi. Ei reclamă scăderea veniturilor.

Protest spontan la Spitalul Bagdasar Arseni

O parte a angajaţilor Spitalului Bagdasar Arseni au protestat şi vineri, iar luni dimineaţă au reluat protestele în curtea unităţii medicale, reclamând că au ajuns să piardă din venituri chiar şi 1.700 de lei, după reducerea sporurilor. Cei mai afectaţi sunt asistenţii şi infirmierii, care spun că au scăderi salariale între 1.000 şi 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor.

O delegaţie a protestatarilor ar urma să meargă la discuţii cu conducerea spitalului.

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală. 

În paralel, aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul şi protestează, luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, relamând că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut, vineri, că 10% din sistemul sanitar va înregistra scăderi de venituri şi a menţionat că infirmierele se numără printre cadrele medicale afectate de această scădere salarială.

Totodată, ea a spus că va trimite o circulară în spitale prin care să ceară managerilor să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici.

Pintea a declarat, la finalul unor negocieri cu sindicaliştii din Sănătate, că regulamentul de sporuri ar putea fi modificat în funcţie de categoria de spital şi de clasificarea spitalelor făcută în urmă cu câţiva ani. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite