Premieră în România: Caiac SMile îşi propune să accesibilizeze lacurile din ţară pentru practicarea de paracanoe de către toate persoanele cu dizabilităţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paracanoe

Din vară, persoanele cu dizabilităţi vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte!

 Antrenorii, alături de membrii speciali ai  Asociaţiei Caiac SMile au participat, timp de cinci zile, între 7 şi 11 martie, la sesiuni de specializare şi perfecţionare în paracanoe, pe apele din Port Camargue, Franţa, la invitaţia FFCK - Fédération Française de Canoë Kayak et Sports de Pagaie - secţiunea de Paracanoe.

În cadrul sesiunilor de antrenament, desfăşurate atât pe lac, cât şi în sala de gimnastică, Ionuţ Stancovici, în calitate de antrenor, cu ajutorul secundului său, Gavril Robu, au învăţat cum să adapteze caiacele, folosind dispozitive speciale, pentru fiecare tip de dizabilitate manifestată de beneficiar, dar şi cum să efectueze în mod corect exerciţiile fizice necesare înaintea lansării la apă. Alături de cei doi antrenori, au testat paracanoele Vasile Bota şi Bogdan Cioltea, doi dintre membrii speciali ai Asociaţiei Caiac SMile.

”Deşi este abia luna martie, noi ne gândim deja la sezonul cald. Am mers în Franţa pentru că ne dorim ca, din vară, să avem caiace adaptate, cât mai personalizat, pentru fiecare om cu dizabilităţi ce doreşte să încerce acest sport. Am reuşit să accesibilizăm pârtiile, ne dorim să accesibilizăm şi lacurile, astfel încât şi oamenii cu dizabilităţi să poată vâsli independent, folosind caiace şi canoe nu doar mai bine securizate, ci şi confortabile, plăcut de utilizat pentru ei”, a declarat Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile.

”Este important ca aceste caiace sau canoe pe care le folosim să fie adaptate în funcţie de dizabilitatea fiecăruia dintre noi. Avantajul acestui dispozitiv este că se poate regla personalizat pentru fiecare şi că poate fi montat pe ambarcaţiunile pe care le avem deja”, a adăugat Vasile Bota.

Paracanoe, sport de performanţă şi în România

În prima etapă a noului proiect Caiac SMile, care va debuta în vara acestui an, sesiunile de paracanoe se vor desfăşura la nivel de agrement, urmând ca, în situaţia în care beneficiarii vor dori acest lucru, să facă pasul către sportul de performanţă.

Paracanoe este o disciplină sportivă introdusă în programul paralimpic în anul 2016 şi este dedicată persoanelor care au diferite dizabilităţi fizice. Sportul presupune ca atleţii să concureze în cadrul unei curse de 200 de metri de-a lungul apei într-o manieră cât mai rapidă. Paracanoe este o competiţie în cadrul căreia pregătirea fizică, echilibrul şi rapiditatea pot face diferenţa.

Deplasarea celor patru reprezentanţi ai Caiac SMile s-a realizat cu sprijinul AQUA.Carpatica, partener al asociaţiei în numeroase proiecte, printre care amintim implicarea în accesibilizarea pârtiilor din România, cu un prim eveniment chiar la Vatra Dornei, locul pe care AQUA Carpatica îl numeşte acasă.  Parteneriatul nostru este unul pe termen lung şi ne dorim ca împreună să rescriem poveştile persoanelor cu dizabilităţi care au dreptul la o viaţă normală.

Paracanoe
Paracanoe
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite