Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă. „Poşta Română e cea mai proastă soluţie!”, susţin pacienţii
0Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie, ci va fi făcută prin intermediul primăriilor sau a poştei. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o emisiune televizată, adăugând că luni va fi publicat un proiect de lege care să reglementeze problema cardului de sănătate care va fi distribuit începând din 2014.
„Patru instituţii vor fi implicate în elaborarea şi distribuirea acestor carduri: primăriile, serviciile de evidenţă a populaţiei, casele de asigurări de sănătate şi poşta”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Din punctul de vedere al pacienţilor, faptul că medicul de familie nu va distribui documentele, vine în sprijinul bolnavilor. „Am făcut un calcul şi, la 1.800 de pacienţi câţi au medicii de familie pe listă, distribuţia ar fi durat opt luni de zile, iar jumătate din timpul alocat consultaţiilor ar fi revenit chestiunilor birocratice”, a declarat pentru adevarul.ro Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).
Există riscul ca documentele să se rătăcească
Cu toate acestea, reprezentantul pacienţilor e de părere că distribuţia cardurilor de sănătate prin Poşta Română e departe de a fi cea mai bună soluţie. „Cu siguranţă se vor rătăci şi vor fi afectate datele confidenţiale, plus că poştaşii nu vor putea să distribuie într-un timp rezonabil documentele. Poşta română e cea mai proastă soluţie pentru că e indisciplinată”, a completat Barbu.
În opinia acestuia, cea mai bună soluţie pentru distribuirea cardurilor de sănătate o reprezintă primăriile. „Avem deja trista experienţă a carnetelor de sănătate, saci întregi au zăcut la poştă”, a mai spus reprezentantul ANPP.
Rodica Tănăsescu: medicul nu e funcţionar
La rândul său, medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei (SNMF) susţine că decizia luată este foarte bună, mai ales că în toate ţările civilizate distribuţia documentelor de acest gen nu o fac medicii.
„Acest serviciu nu este unul medical, iar noi nu avem contract de prestări servicii încheiat cu CNAS pentru chestiuni administrative. Noi suntem de acord să folosim cardul, nu suntem de acord să-l inscripţionăm. Spre exemplu, dacă venea un pacient la noi, în jumătate din puţinul timp pe care îl acordam ar fi trebuit să-i explic ce e cardul şi la ce foloseşte. Medicul trebuie să se ocupe de boală, vreau ca noi să rămânem medici şi, din fericire, s-a înţeles acest lucru”, a declarat pentru adevarul.ro Rodica Tănăsescu.
Medicul a completat că, cel mai probabil, pacienţii vor avea acces la documente abia din 2014.
Se aşteaptă decizia politică legată de distribuţia cardului
„Avem un milion de carduri deja produse la Imprimeria Naţională. Sper ca într-o săptămână - maxim două să se ia o decizie politică legată de distribuţie”, a spus Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.
Potrivit acestuia, în cel mult o lună, după perioada de dezbatere publică, pentru că va trebui modificată Legea 95/2006, să fie luată o decizie finală şi să poată fi demarate procedurile pentru distribuţia cardului.
Pe acest card vor fi stocate date care pot fi extrem de utile pacientului în situaţii-limită, precum cele legate de bolile cronice sau grupa sangvină, existând totodată şi un mare avantaj pe care îl va aduce sistemului, şi anume diminuarea fraudei şi ineficienţei. Buşoi a argumentat că, din momentul în care cardul electronic de sănătate va deveni funcţional, nu vor mai putea exista consultaţii, reţete sau analize de laborator fictive.
7,5 milioane de carduri, produse până la sfârşitul anului
Preşedintele CNAS a mai spus că, dacă vor fi imprimate în continuare câte 50.000 de carduri pe zi şi va exista şi un sistem de distribuţie eficient, ar trebui ca de anul viitor cardul să fie generalizat.
Cristian Buşoi declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.
Pe aceeaşi temă:
Cardul de sănătate va fi distribuit cu ajutorul medicilor de familie. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a declarat că distribuirea va începe din luna septembrie, chiar dacă medicii de familie nu sunt de acord ca distribuirea cardului să se facă prin ei.
Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor
Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a adăugat că se doreşte ca distribuţia cardurilor să se facă prin medicii de familie.