Oficial: Creşele, grădiniţele şi afterschool-urile rămân închise. Când îşi pot relua activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto News.ro
Foto News.ro

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că nu se pot deschide creşele, gradiniţele şi afterschoolurile, aşa cum se anunţase vineri, pentru că normele de aplicare privind măsurile de protecţie împotriva răspândirii coronavirusului nu au fost finalizate.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a dat asigurări că luni vor fi finalizate normele metodologice cu privire la deschiderea grădiniţelor, iar odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial, unităţile de învăţământ preşcolar vor putea fi deschise.

„Suntem trei ministere implicate în realizarea acestor norme metodologice. Ministerul Educaţiei a realizat partea în care sunt menţionate activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în cadrul unităţilor de învăţământ preşcolar cadrele didactice, urmând ca şi Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să completeze cu elementele specifice pentru aceste domenii. Azi cu siguranţă vor fi gata normele metodologice”, a spus Monica Anisie, la Digi 24.

Conform sursei citate, grădiniţele se vor putea deschide odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial.

„Cu siguranţă în momentul în care normele vor fi publicate în Monitorul Oficial se vor deschide aceste unităţi de învăţământ particular. Pentru unităţile de învăţământ de stat deja am anunţat că, începând de astăzi (luni - n.red.) se pot depune cererile la unităţile de învăţământ preşcolar pe care copilul a frecventat-o până la momentul pandemiei”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Potrivit deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, de luni ar fi trebuit să se deschidă creştele, grădiniţele şi afterschool-urile. 

Vineri, dimineaţă, vicepremierul Raluca Turcan anunţase câteva dintre regulile privind deschiderea creşelor, gradiniţelor şi afterschool-urilor.

„Guvernul PNL a decis redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor care funcţionează pe timpul verii. Este o măsură pe care am susţinut-o cu toată forţa, însă este foarte important să respectăm cu stricteţe regulile sanitare! Virusul încă este prezent şi trebuie să-i învăţăm şi pe cei mici să se protejeze”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan.

Aceasta a precizat că a primit mii de solicitări de la părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii, pentru a merge la muncă, mai ales odată cu încheierea anului şcolar, dar şi de la ONG-uri din domeniul educaţional şi de la firmele care administrează afterschool-uri şi grădiniţe şi angajaţi.

„Vor trebui respectate reguli de către personalul didactic şi administrativ, de către copii şi părinţi”, a spus Turcan, enumerând câteva dintre acestea:

- Curăţenie generală înaintea redeschiderii şi dezinfecţia zilnică a spaţiilor, cu substanţe biocide avizate şi în cantităţi recomandate pentru copii;

- Trasee bine delimitate şi ore diferite pentru plecări şi sosiri, distanţarea în sălile de clasă, dar şi un triaj epidemiologic la sosire atât pentru angajaţi, cât şi pentru copii;

- Reducerea numărului de jucării, spălarea / dezinfectarea regulată a celor care vor rămâne în clase;

- Copiii vor fi învăţaţi cum să se spele pe mâini şi vor fi asistaţi în acest sens de un adult;

- Activităţile didactice vor fi realizate cu precădere în exterior, în spaţii deschise.

„Fac apel către toţi cei implicaţi în aceste activităţi să respecte cu stricteţe normele prevăzute pentru că altfel tot efortul de până acum va fi în zadar!”, a spus vicepremierul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite