O femeie de 79 de ani a murit în urma infecţiei cu virusul West Nile. Care sunt simptomele şi principala cale de transmitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 79 de ani din Ialomiţa a murit în urma infecţiei cu virusul West Nile, potrivit Ministerului Sănătăţii, acesta fiind şi primul deces în urma infectării cu temutul virus din 2016.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii au confirmat, vineri, că decesul femeii a avut loc ca urmare a infecţiei cu virusul West Nile. Pacienta a fost internată la Spitalul Matei Balş din Bucureşti pe 28 iulie şi a murit trei zile mai târziu, pe 31 iulie.

„Medicii au confirmat diagnosticul, femeia având meningoencefalită, iar aceasta, asociată cu celelalte boli de care suferea pacienta, a determinat ca organismul ei să nu poată face faţă acestei infecţii”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al MS. Bătrâna de 79 de ani a fost ciupită de ţânţarul purtător de West Nile săptămâna trecută, iar la câteva ore a început să se simtă rău.

Colintineanu a mai explicat că mai puţin de 1% din persoanele infectate ajung să dezvolte probleme neurologice.

„Potrivit Centrului de prevenire a bolilor din SUA, 70 - 80 la sută dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă niciun fel de simptome şi mai puţin de 1 la sută din persoanele care sunt infectate dezvoltă probleme neurologice precum encefalită sau meningită”, a spus Colintineanu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a adăugat că, din toate formele posibile de boală cauzată de virusul West Nile, rata de mortalitate în grupele de risc este în medie de 4%, apreciind că nu este o situaţie care să ducă la îngrijoarea populaţiei.

Cum se transmite West Nile la om

• Principala cale de infecţie a oamenilor este înţepătura de ţânţar. Virusul West Nile afectează în primul rând păsările, de altfel de la ele iau ţânţarii virusul. West Nile mai poate afecta cai, câini, pisici, lilieci, maimuţe, veveriţe, iepuri. Nu există dovezi cercetate stiinţific cum că o femeie gravidă sau fetusul ei ar fi expuşi unui risc crescut de infecţie sau deces. Dacă ai fost înţepat de un ţânţar care poartă virusul, primele simptome vor apărea într-o perioadă care variază de la 5 la 15 zile.
• În foarte puţine cazuri, virusul a fost transmis prin transfuzie sau de la mamă la copil, cazurile de acest tip fiind mai mult o excepţie.
• Nu se ia prin atingere. Virusul West Nile nu este transmisibil prin atingere sau sărut.

Simptomele virusului

• Simptome grave: aproximativ 1 din 150 de oameni infectaţi cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe cum ar fi febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni şi efectele neurologice pot să fie permanente. În aceste cazuri urmează meningită, encefalită, sau moartea.
• Simptome uşoare. Aproximativ 20% din oamenii infectaţi au simptome precum febră mică, dureri de cap, senzaţie de vomă, pierderea apetitului, frisoane, diaree, transpiraţie în exces, slăbiciune, dureri articulare. Simptomele pot dura câteva zile.
• Niciun simptom: aproximativ 80% din oamenii infectaţi cu virusului West Nile nu au suferit nicio reacţie negativă

Cum se tratează

• Vaccin: nu există în acest moment un vaccin împotriva virusului.
• Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, ele vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spializarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Unde au fost epidemii: Cehia (1997), Grecia (2010), Algeria (1994), Romania (1996-1997), Congo (1998), Russia (1962-1964, 1999), SUA (1999-2009), Canada (1999-2007), Israel (2000), Belarus şi Ucraina (1970-1980), Italia (1998)

Istoric. Virusul West Nile datează de aproximativ 1000 de ani şi a fost descoperit în Uganda în 1937, după care s-a răspândit în zona mediterană şi în zonele temperate ale Europei. În 1960 a fost observat la caii din Egipt şi Franţa. Între 1950 şi 1999 au fost epidemii în Israel, Africa de Sud, România, Rusia. În 2008 a afectat 18 animale în Ungaria. West Nile a fost una dintre cauzele vehiculate pentru moartea lui Alexandru cel Mare. Răspândirea virusului în emisfera vestică a început în 1999, în New York, printr-o epidemie de encefalită. De atunci şi până acum, în America de Nord au fost 16.000 de cazuri de îmbolnăviri şi peste 600 de morţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite