Noi avertizări de caniculă pentru sudul ţării. ANM a emis şi Cod galben de furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins avertizarea de Cod galben de caniculă, aceasta fiind valabilă până pe 2 august pentru aproape toată ţara. Totodată, a fost emisă şi o atenţionare de Cod galben de furtuni, valabilă de luni până marţi pentru mai multe judeţe, Luni este în vigoare o atenţionare de Cod potocaliu şi una de Cod galben de caniculă emise pentru sud.

Noua atenţionare de Cod galben de caniculă este valabilă marţi pentru Bucureşti şi mai multe judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Specialiştii anunţă că vremea va fi în continuare caniculară în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, unde se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade şi izolat 37 de grade. 

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic se va menţine accentuat. 

În restul zonei extracarpatice, doar izolat indicele temperatură – umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unităţi.

image

Cod galben de furtuni

De altfel, ANM a emis şi o atenţionare de Cod galben de furtunu, valabilă de luni, ora 16.00, până marţi, ora 18.00, pentru centrul şi nordul ţării.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în sud-vestul, nord-vestul şi, parţial, centrul ţării, iar din a doua parte a nopţii îndeosebi în centru, nord şi nord-est, precum şi la munte. 

„Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, averse şi pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi punctiform 30 - 40 de litri pe metru pătrat”, anunţă specialiştii.

Mai mult, în noaptea de marţi spre miercuri (2/3 august), manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în sud-estul ţării.

image

Cod portocaliu de caniculă

Luni, 1 august, valul de căldură cuprinde sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35...36 de grade. 

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice.

Mai mult, ANM a emis o atenţionare de Cod portocaliu de caniculă, valabilă luni pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, unde se vor atinge local maxime termice de 37...38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

De altfel, luni după-amiaza, în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj, canicula va fi urmată de fenomene asociate instabilităţii atmosferice, care se vor semnala şi în regiunile vestice şi zonele montane.

Avertizarea de Cod portocaliu de caniculă este valabilă pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.

Avertizarea de Cod galben de caniculă este valabilă pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Constanţa şi Tulcea.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite