Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, bilanţ la şase luni de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a prezentat bilanţul celor şase luni de mandat în fruntea instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am modificat ordinul 50, cel care reglementează trimiterea pacienţilor la tratamente în străinătate. Ultimele două dosare, care sunt pe masa comisiei din Ministerul Sănătăţii, se referă la o pacientă care se află în Germania, la studii şi care avea nevoie de un transplant pulmonar. Dosarul a ajuns pe masa MS fără ca pacienta să fie nevoită să vină aici, valoarea operaţiei şi a costurilor de după transplant se ridică la 500.000 de euro”, a explicat Pintea. 

Potrivit acesteia, a fost reglementată plata tratamentelor pacienţilor răniţi în incendiul de la Colectiv. 

„Avem în curs de aprobare 12 acte care sunt în transparenţă decizională şi care se referă la activitatea de transfuzie sangvină precum şi la legea transplantului”, arată Sorina Pintea. 

În ceea ce priveşte cele opt spitale regionale, Pintea a zis că s-a reuşit deblocarea fondurilor pentru spitalele regionale, menţionând că cererea de finanţare a fost depusă la Bruxelles. „Aceste spitale regionale vor schimba conceptul de spital din România”, a completat ministrul Sănătăţii, adăugând că termenul de finalizare al spitalelor regionale este 2023. 

Bani pentru reabilitatea, extinderea şi dotarea unităţilor sanitare

Ministerul Sănătăţii, din diverse surse, a dat bani pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţilor sanitare. „S-a deschis apelul pentru modernizarea ambulatoriilor şi a unităţilor de primiri urgenţe. Am elaborat normele prin care vom face o reabilitare a centrelor integrate”, a menţionat Sorina Pintea. 

„Vom recupera 250 de milioane de euro din fonduri europene pentru cheltuielile efectuate pe medicamente şi materiale sanitare pe tuberculoză şi HIV/SIDA, bani care vor intra în bugetul Ministerului Sănătăţii”, a spus ministrul Sănătăţii. 

În ceea ce priveşte creditul accesat prin Banca Mondială, Sorina Pintea a spus că au fost achiziţionate şi dotate maternităţile cu incubatoare. Totodată, Sorina Pintea a spus că au fost dotate spitale cu aparatură de radioterapie. Mai mult, „63 de spitale au fost dotate cu echipamente pentru unităţile de terapie intensivă, au fost livrate şi RMN-uri”, a mai spus Sorina Pintea. 

O altă realizare, în opinia oficialului, a fost implementarea serviciilor de e-health. „Am finalizat elaborarea normelor de aplicare a finanţării serviciilor de medicină rurală, pe care le-am definit, elaborăm proiectul registrelor de boală, vor fi 100 de registre, avem finanţată elaborarea registrului profesioniştilor în Sănătate. Ministerul Sănătăţii şi CNAS finanţează programe naţionale de sănătate pe diverse patologii. Avem nevoie de pacienţii care au o anumită patologie. La ora actuală aproximăm şi ultimul exemplu care mie mi se pare foarte relevant, am aprobat un tratament foarte scump. Estimarea a fost iniţial de 60 de pacienţi, real sunt cinci pacienţi”, a completat şefa de la Sănătate. 

Despre medicamente şi criza de imunoglobulină

„Am aprobat procedura privind corecţia preţurilor maximale la medicamente, ceea ce nu s-a mai făcut din 2015.  Am reglementat depunerea electronică a dosarelor pentru preţurile medicamentelor. Am armonizat legislaţia din România cu cea europeană, a fost finalizat catalogul naţional al dispozitivelor medicale. Din acest an se finanţează tratamentul tuturor gradelor de fibroză, cu terapia interferon free”, susţine ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte lipsa de imunoglobulină, oficialul a explicat că, în acest moment, în depozitele Unifarm se află cantitatea de imunoglobulină necesară pacienţilor din România. „Mai sunt sincope dar acestea nu mai ţin de Ministerul Sănătăţii, ci de fiecare spital în parte. Am demarat o campanie de prevenţie, de vaccinare. În momentul în care într-o comunitate avem 200 de copii nevaccinaţi riscul este foarte mare. Campania pentru stimularea donării de sânge noi o continuăm”, spune Pintea.

Creşterea salariilor în Sănătate 

Personalul medical a beneficiat de o creştere foarte mare a salariilor. Există şi nemulţumiri pentru cei ale căror salarii nu au crescut la nivelul anului 2022, dar ne-am asigurat că nimeni din sistemul sanitar nu va avea salarii sub nivelul celor din luna februarie 2018. S-au făcut modificări legislative pentru corecţia modificărilor salariale. 

Noi am pregătuit medici pentru Uniunea Europeană, nu avem medici de familie, nu avem medici pediatre pe diverse specialităţi, oncopediatrie, chirurgie cardiacă. „Cred că în aceste şase luni am reuşit să facem foarte multe progrese, poate uneori dacă toţi ne-am face datoria, lucrurile n-ar sta atât de rău. Mi-aş dori să pot restructura mai repede Agenţia Naţională de Transplant”, a spus Sorina Pintea. 

Transplant pulmonar

N-am restructurat agenţia, am schimbat conducerea agenţiei. „Există aceste registre care sunt pe fiecare centru în parte, Agenţia Naţională de Transplant nu are acces la aceste date. Până la legea transplantului vom lua măsuri, astfel încât să avem o transparenţă. La MS aveam date că există 30 de pacienţi care necesită transplant pulmonar, în registru apare un singur pacient”, a mai explicat Sorina Pintea.

Compatibilitatea e un criteriu de alocare a organelor, a completat ministrul Sănătăţii, „dar eu în acest moment nu am de la Agenţia de Transplant o situaţie privind listele”. „Au primit date, le-au pus cap la cap. Sunt propuneri foarte clare care vor transparentiza”, a menţionat oficialul.

„Există două tipuri de subordonare - care pot fi controlate direct de MS. Marea majoritate a spitalelor sunt în subordinea autorităţilor locale. În schimb, noi avem alte atribuţii - putem face controale prin DSP-uri. Pot să vă spun că eu personal în calitate de ministru am demis un manager- la Bagdasar Arseni, în urma unui raport de control”, a completat şefa de la Sănătate.

Despre dezinfectanţi

„Nu este nicio surpriză pentru nimeni că există infecţii în spitale, la noi problema este că le ascundem sub preş. Am transmis DSP-urilor că raportarea este obligatorie. Prin rectificarea bugetară a cerut sume suplimentare pentru asigurarea continuităţii prin centrele de permanenţă, pentru programele naţionale dar şi pentru suplimentarea sumelor funcţionării ambulanţelor şi unităţilor de primiri urgenţe. Mai există o rectificare în octombrie, ea este pozitivă pentru Ministerul Sănătăţii. Sunt 300 de aparate de screening, sunt 14 spitale care vor putea face screening auditiv la copii. Furnizorul ne-a spus că maxim două luni de zile poate să livreze toate medicamentele”, a spus ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite