Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Nu vom învinge pandemia în spitale, ci respectând regulile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile sanitare au impus noi restricţii în Capitală şi în zonele limitrofe,miercuri, în ziua în care a fost înregistrat un număr-record al infectărilor cu SARS-CoV-2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a dezvăluit că sistemul medical dispune de 1.050 de paturi ATI, din care 612 sunt deja ocupate, iar Raed Arafat avertizează că România este la un pas să ajungă în situaţia în care s-a aflat Italia la începutul pandemiei.

2.958 de noi îmbolnăviri COVID-19 – cele mai multe de până acum – au fost raportate ieri pentru ultimele 24 de ore, în baza a 27.814 de teste efectuate, numărul total al infectărilor cu noul coronavirus ajungând, asttfel, la 142.570 de cazuri. Record negativ am avut şi la numărul de pacienţi care au decedat, acesta ajungând la 82 (cu un total de 5.203 de decese de la începutul pandemiei), în timp ce la Terapie Intensivă erau internaţi, ieri, 612 pacienţi. 

Numărul total al ventilatoarelor disponibile în secţiile de Terapie Intensivă din spitalele din România nu a fost comunicat clar de autorităţi până acum, când ministrul Sănătăţii a spus că dispunem de 1.050 de paturi ATI complet utilate în cele 226 de spitale COVID. „Cele 226 de spitale suport COVID din toată ţara au capacitatea de adaptare la numărul de cazuri, dar personalul medical este acelaşi de acum 7 luni, care a primit şi 200 de cazuri pe zi, care primeşte şi 3.000 de cazuri pe zi. Suntem într-un moment pe care trebuie să îl gestionăm împreună”, a spus Nelu Tătaru

.

89 de medici s-au îmbolnăvit recent în timp ce tratau pacienţi COVID

Creşterea constantă a numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2 (pe 23 septembrie erau 1.767 de cazuri noi şi era considerat un record negativ acum două săptămâni) i-a inclus şi pe cei din „linia întâi”: 89 de medici, 193 de asistente medicale şi 7 ambulanţieri s-au îmbolnăvit de COVID-19 în timp ce încercau să îi salveze pe alţii, arată datele Ministerului Sănătăţii.

De la începutul pandemiei, 3.277 de persoane din rândul personalui medical s-au infectat cu noul coronavirus şi au avut, la rândul lor, nevoie de tratament medical. Este vorba despre 834 de medici, 2.363 de asistente medicale şi 80 de ambulanţieri, arată sursa citată. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a adresat un mesaj medicilor, dar şi populaţiei, în contextul în care s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări cu coronavirus în 24 de ore.

Tătaru susţine că sistemul medical are capacitatea de a rezista, însă cel mai bine ar fi ca limitele acestuia să nu fie testate, mai ales că personalul medical este acelaşi de şapte luni.

„În perioada următoare, în spitale şi DSP-uri vor exista evaluări. Sistemele medicale rezistă, dar nu e indicat să fie forţate sistemele medicale. Când indicele a trecut de 1.5, am fost nevoiţi să restricţionăm unele activităţi. Unităţile medicale au capacitatea de a rezista. Personalul medical e acelaşi de 7 luni, care primeşte şi 2.000 de cazuri pe zi”, a declarat Nelu Tătaru.

Tătaru: Pandemia nu se tranşează în spitale

Ministrul Sănătăţii a transmis un mesaj şi populaţiei: „Vedem că nu se respectă regulile. Haideţi să încercăm, în acest moment de cumpănă, să reaşezăm o abordare a tot ce înseamnă respectarea regulilor. Am primit 1.000, primim şi 3.000 de pacienţi pe zi. Nu se tranşează această pandemie în spitale. Ea se tranşează respectând nişte reguli şi vom avea număr de cazuri mic”, a subliniat acesta. El a făcut referire la focarele din diferite unităţi sociale, dar a precizat că şi acelea pleacă de la nerespectarea restricţiilor.

„Avem discuţii pe acele focare. Există focare în centrele de bătrâni, în acele întreprinderi, agenţi economici, dar hai să vedem de unde pleacă ele. Avem evenimente unde nu se respectă reguli, avem transporturi în comun unde nu se respectă reguli. Aceste restricţii reimpuse acum două zile îşi vor face efectul în 10-14 zile, dar haideţi să fim solidari. Acest număr de cazuri nu e apărut din septembrie, din august”, a mai declarat Tătaru.

În final, ministrul Sănătăţii a precizat: „Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să contribuie. Guvern, sistemul sanitar, administraţie”.

Arafat: „Putem ajunge în situaţia în care a fost Italia“

Creşterea numărului de cazuri noi l-a făcut pe şeful DSU, Raed Arafat, să declare că se poate întâmpla ca România să ajungă în situaţia în care au fost Italia şi alte ţări, unde medicii au fost nevoiţi să aleagă ce pacienţi beneficiază de terapie intensivă şi care nu, decizii luate pe fondul unei supraaglomerări a unităţilor sanitare.

„În momentul în care secţiile de terapie intensivă devin total aglomerate, mai ales dacă se agravează unii şi nu ai loc pentru ei imediat, este posibil să ajungi să alegi între pacienţi, aşa cum au păţit colegii noştri din Italia şi din alte ţări. Din păcate, acolo unde impactul a fost major, medicii au ajuns să facă acest triaj. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat, se poate întâmpla, eu sper să nu ajungem acolo”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, într-o emisiune la B1 TV.

Bucureştiul, în pragul unei carantine pe sectoare. Barurile şi cazinourile se închid 

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis miercuri noi restricţii în Capitală, şi anume interzicerea activităţii în discoteci, baruri, cluburi, închiderea sălilor de jocuri de noroc şi reducerea distanţei obligatorii de purtare a măştii la 50 de metri în jurul şcolilor. 

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat că momentan nu vor fi impuse noi restricţii, însă autorităţile vor intensifica măsurile de control în Bucureşti. El a adăugat că deocamdată nu este luată în considerare închiderea şcolilor.

Întrebat dacă a crescut indicele de incidenţă al SARS-CoV-2 la care ne raportăm, prefectul Capitalei a răspuns: „Deocamdată, indicele nu a fost publicat. Indicele se referă la mortalitate la mia de locuitori, nu la infectări. Dacă se ajunge la 3, atunci se impune starea de urgenţă. Dar ea nu poate fi impusă de CMBSU. Ea e discutată de CNSU şi măsura e luată de Guvern. Dar ne putem aştepta. Deocamdată, incidenţa este impusă pe Bucureşti. Ieri (n.r. – marţi) era 1,86“.

Prefectul a adăugat că este posibilă instituirea carantinei în sectoare în Bucureşti dacă va creşte în continuare numărul de cazuri de COVID-19. „Se poate ajunge la carantină într-un sector. Carantinarea sectoarelor e posibilă. Este mai dificil, dar dacă se impune vom face acest lucru”, a subliniat el.

Capitala, mereu pe primul loc la numărul de cazuri noi

Bucureştiul a depăşit, ieri, pragul psihologic de 20.000 de infectări cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, menţinându-se astfel pe primul loc la numărul de infectări cu SARS-CoV-2. Judeţul Iaşi este pe locul 2, iar Alba, pe locul 3. Mai exact, în Bucureşti au fost înregistrate 514 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, în acest moment aici totalul persoanelor infectate fiind de 20.306. Judeţul Iaşi se află pe locul al doilea cu 157 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 5.922. În judeţul Alba (2.212 de cazuri în total) au fost înregistrate de ieri până astăzi 117 de noi cazuri.

Autorităţile au decis miercuri instituirea unor restricţii şi în 13 localităţi din judeţul Ilfov, unde se închid restaurantele, cafenelele şi cluburile. Printre aceste localităţi - unde rata incidenţei a depăşit 1,5 cazuri COVID la mia de locuitori - se află Bragadiru, Corbeanca, Chitila şi Voluntari. În Ilfov au fost înregistrate 78 de noi cazuri COVID-19 în ultimele 24 de ore, şi un total de 3.724 de cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite