Miercuri va demara campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu
0Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi că de mâine va începe campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu. Ulterior, potrivit ministrului, după ce campania se va încheia, se va găsi o cale legală şi corectă pentru ca acestea să poată să fie distribuite.
"Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu", a spus Alexandru Rafila, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, campania se va derula prin intermediul canalelor de comunicare mass-media.
Totodată, potrivit ministrului, pastilele de iodură de potasiu nu se administrează după ce se primesc, ci în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.
De altfel, conform acestuia, ele se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. "Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii", a arătat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a atras atenţia că administrarea în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, poate provoca apariţia unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, „hipo sau hipertiroidism”. Iar în ceea ce priveşte contraindicaţiile, potrivit lui, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.
De asemenea, va fi găsită o cale legală şi "corectă" prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp rezonabil.
"După ce vom încheia această campanie de informare, vom organiza şi lucrăm la organizarea din punct de vedere juridic şi nu numai şi din punct de vedere logistic al acestor comprimate care în momentul de faţă de găsesc la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi vom găsi o cale care este legală şi corectă prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile, de exemplu, să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp, nu nelimitat, într-un anumit interval de timp care să fie rezonabil populaţiei", a susţinut Alexandru Rafila.
În opinia sa, implicarea medicilor de familie în distribuirea pastilelor constituie o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică şi o procedură de responsabilitate profesională.
"Noi considerăm că implicarea medicilor de familie într-o astfel de campanie, care dincolo de procedura în sine, care înseamnă distribuirea unor pastile oamenilor înscrişi pe lista proprie, constituie şi o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică, care cred că nu este o procedură birocratică, este o procedură de responsabilitate profesională pentru medicii de familie. Îmi pare rău că dânşii o consideră o chestiune de natură birocratică. Noi lucrăm încât ea să fie cât mai puţin birocratică, să fie cât mai uşor de realizat, cât mai puţin consumatoare de timp şi toţi avem o responsabilitate - Ministerul Sănătăţii şi toţi cei care lucrează în administraţia sistemului de sănătate, inclusiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are o responsabilitate pentru asigurarea sănătăţii oamenilor din România şi accesul la servicii de sănătate iar medicii în general şi medicii de familie au o responsabilitate pentru a asigura starea de sănătate şi acţiunile preventive în ceea ce priveşte ocrotirea sănătăţii pentru pacienţii de pe propriile liste", a explicat ministrul Sănătăţii.