Medicii români sunt vânaţi de clinicile din străinătate. Ce salarii pot primi cadrele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinicile din străinătate oferă peste 1.500 de muncă medicilor din România în cadrul târgului „Cariere în Alb” ce se desfăşoară sâmbătă la Sala Palatului din Capitală. Un medic anestezist poate ajunge la o leafă de 7.000 de euro dacă ajunge să lucreze într-o clinică din vestul Europei.

Marea Britanie, Franţa, Germania sunt destinaţiile cele mai căutate de medicii români. De altfel, speciliştii în recrutare din aceste ţări încearcă să-i atraga pe medicii români nu doar cu posturi foarte bine plătite şi condiţii de top în spitale, ci şi cu alte beneficii, cum ar fi locuinţă de serviciu sau găsirea unei şcoli pentru copii. 

În ceea ce-i priveşte pe medicii care decid să plece, aceştia au specializări precum medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală şi anestezie-terapie intensivă. Această ultimă specializare este şi una dintre cele mai bine plătite la nivel internaţional, lefurile ajungând până la 7.000 - 8.000 de euro pe lună.

Care sunt motivele pentru care specialiştii pleacă 

Nivelul salarial şi condiţiile din spitalele româneşti sunt două dintre motivele pentru care posturile scoase la concurs de unităţile sanitare nu se ocupă. Din perspectiva medicilor, condiţiile de lucru se referă nu doar la dotarea tehnică din cabinete, ci la sistemul sanitar în ansamblu.

„Din 2007 până în prezent, circa 43.500 — personal medical şi când zicem personal medical ne referim la medici, asistenţi medicali, moaşe, dentişti, farmacişti, din care 14.000 sunt medici. Din 1990 până în prezent, circa 21.000 de medici au ales să plece”, arată cele mai recente cifre făcute publice de autorităţile române. 

Peste 700 de milioane de euro a cheltuit statul român cu pregătirea acestor medici. Alte state care s-au confruntat cu probleme similare au reuşit să implementeze sisteme prin care medicii sunt obligaţi prin contrat să profeseze un număr de ani în ţara în care s-au pregătit.În România nici nu poate fi vorba de aşa ceva, spune şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. 

„Nu ne permite legislaţia să adoptăm astfel de măsuri. Statul nu are nicio pârghie prin care să îi reţină pe aceşti profesionişti. Rezidenţiatul pe post este, însă, o soluţie. Concret, un medic care dă rezidenţiat pe post, este obligat să lucreze în spitalul respectiv câţiva ani după finalizarea celor cinci sau şase ani. Din acest punct de vedere, vorbim de o schimbare de paradigmă”, a explicat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu.

Chirurgul susţine şi că statele europene au ajuns la o saturaţie de medici străini şi, prin urmare, locurile oferite personalului de la noi s-au diminuat în ultimii doi ani.

„Plecarea unui specialist înseamnă cel puţin 15 ani în care statul plăteşte totul. Ideal ar fi să putem schimba legislaţia şi să pretindem un soi de recompensă de la ţările care beneficiază de pe urma specialiştilor noştri. În final, pacienţii sunt cei care au de suferit pentru că nu toţi cei care rămân în România sunt şi cei mai buni, din păcate”, a conchis rectorul univerităţii bucureştene.

2.500 de asistente vor să plece anual din ţară 

Asistentele medicale pleacă şi ele, deşi exodul în rândul acestora nu este atât de masiv. Annual, 2.500 de asistente solicită documentele necesare pentru a putea profesa în spitalele din străinătate. 

„Partea bună este că se şi întorc. Sunt mulţi factori care le determină să plece. Nu doar banii contează, ci şi faptul că sunt puţine şi ajung să facă uneori şi muncă de secretariat. Uneori, au şi atribuţii de medic. În occident, programul este mai relaxat”, a precizat şi Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite