Manageri de spitale demişi, după ce unităţile pe care le conduceau au înregistrat datorii timp de trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manageri de spitale demişi din funcţie FOTO Adevărul
Manageri de spitale demişi din funcţie FOTO Adevărul

Efectele deciziei prin care managerii de spitale care au înregistrat datorii timp de trei luni consecutiv vor fi demişi din funcţie încep să se vadă. După evaluarea trimestrială făcută de Ministerul Sănătăţii la nivelul managementului spitalelor, cinci unităţi sanitare au înregistrat arierate. Prin urmare, un manager de spital a fost demis, alţi doi şi-au depus demisia, ceilalţi fiind în procedură de reevaluare.

Potrivit unui comunicat de presă, în urma analizelor şi evaluărilor trimestriale ale managerilor unităţilor sanitare cu paturi din subordinea MS, s-a constatat că cinci dintre aceştia au înregistrat arierate, timp de trei luni consecutiv: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul CFR Constanţa, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani şi Spitalul Comunal Vidra.

„Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de demitere a managerului Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani, ca urmare a înregistrării de datorii către furnizorii de bunuri şi servicii timp de trei luni consecutiv. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi-a depus demisia din luna august 2013, spitalul fiind condus de un manager interimar până în luna octombrie 2013. De asemenea, managerul Spitalului Comunal Vidra şi-a depus demisia, iar, în prezent, se află în procedură de reevaluare managerii de la Spitalul CFR Constanţa şi Spitalul Clinic CF Iaşi ale căror arierate au fost reeşalonate, conform deciziilor emise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene”, se arată în document.

Prevederea, existentă în scrisoarea de intenţie cu FMI

La începutul anului, ministrul Sănătăţii a anunţat că în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) există o prevedere prin care acei manageri care vor acumula datorii timp de trei luni consecutiv vor fi schimbaţi automat din funcţie.

Astfel, contractele managerilor de spitale au fost amendate astfel încât aceştia să poată fi înlocuiţi în urma unor evaluări trimestriale. Rezultatele ultimei evaluari au ajuns la Ministerul Sănătăţii pe 5 noiembrie, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu.

„Managerii de spital au responsabilitatea totală a modului în care un spital este condus şi în relaţia cu cetăţeanul. Ce s-a întâmplat în aceste zile în mai multe unităţi cu paturi nu poate fi tolerat”, a explicat şeful de la Sănătate.

Conform Legii nr. 194/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează „în cazul existenţei a 3 luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor , conform prevederilor legale sau contractuale”.

Pe aceeaşi temă:

FMI vine să ne taie cheltuielile de sănătate. Ce trebuie să facem pentru a încheia reforma sistemului sanitar

Reforma sistemului sanitar trebuia încheiată încă din septembrie, dar Guvernul o are în dezbatere abia acum, la sosirea unei noi misiuni în România a Fondului Monetar Internaţional.

Românii sunt refuzaţi de spitalele din Uniunea Europeană din cauza datoriilor pe care le are statul

România a acumulat datorii de 168 de milioane de euro, reprezentând suma cheltuielilor pentru servciile medicale acordate asiguraţilor pe teritoriul altor ţări din Uniunea Europeană, în SEE şi în Elveţia. În consecinţă, ţări precum Germania refuză acum să-i mai trateze pe români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite