Listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID, luate cu asalt la debutul etapei a III-a de vaccinare. Secţii ATI, în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Sute de mii de oameni au luat ieri cu asalt platforma de vaccinare anti-COVID odată cu lansarea etapei a III-a de imunizare, cea care se adresează populaţiei generale. S-a întâmplat în ziua în care România a trecut, oficial, de incidenţa de 3 la mie înregistrată la nivel naţional: cazurile noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în creştere continuă, iar Terapia Intensivă a intrat în colaps.

Peste 100.000 de persoane s-au înscris ieri până la orele prânzului pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID prin intermediul platformei. În acelaşi timp, 41.145 de persoane s-au programat la centrele în care mai existau locuri libere. Asta deşi procesul nu a fost simplu deloc, având în vedere că site-ul care susţine platforma oficială de vaccinare a populaţiei - programare.vaccinare-covid.gov.ro - nu a fost funcţional în primele ore ale zilei. De altfel, autorităţile au atenţionat populaţia că pot exista perioade de mentenanţă în vederea optimizării aplicaţiei, iar în aceste perioade este posibil ca aplicaţia să funcţioneze cu întârzieri.

„Este un lucru pe care l-am anticipat şi care a fost anunţat în mod oficial pe site-ul platformei. E posibil să apară întârzieri în funcţionalitatea platformei, având în vedere că se lucrează pe o platformă aflată în producţie, existând riscul să apară aceste sincope în funcţionare. Din acest motiv se lucrează în etape. Vă asigur că STS lucrează aproape non-stop pentru a asigura fluenţă. Cu siguranţă, va apărea un mesaj pe platformă în momentul în care se vor finaliza toate procedurile operaţionale. La acest moment este posibil să apară aceste disfuncţionalităţi pentru că se lucrează pe o platformă aflată în producţie, accesată de zeci de mii de urilizatori”, a explicat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

De ce sunt atât de puţine locuri disponibile în centrele de vaccinare

Astfel, campania de vaccinare din România a intrat, de ieri, în etapa finală, cea de-a treia, care va fi deschisă tuturor persoanelor care au împlinit 16 ani şi care doresc să se vaccineze. Aceasta a debutat într-un moment în care nu s-a finalizat imunizarea persoanelor din etapa precedentă şi de aceea în majoritatea centrelor de vaccinare din România ieri nu erau locuri libere pentru noi programări. Acum, programările pentru etapa a III-a se fac pe listele de aşteptare, iar vaccinarea persoanelor din etapa a II-a continuă.

Potrivit Vaccin.live, în Bucureşti nu mai sunt locuri libere pentru vaccinare în niciun centru. În aceeaşi situaţie sunt şi judeţele: Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa.

Peste 100 de centre erau pe portocaliu, având mai puţin de 100 de locuri disponibile pentru vaccinare. Totodată, 21 de centre de vaccinare erau pe galben, având între 100 şi 500 de locuri libere pentru vaccinare. Doar 34 de centre de vaccinare din întrega ţară erau pe verde, cu mai mult de 500 de locuri libere.

Bilanţ COVID: România a intrat, teoretic, în scenariul roşu

Între timp, un număr de 2.972 de persoane s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 862.681. Ieri au fost anunţate şi 82 de decese. 1.225 de persoane erau internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 7.089 de teste RT-PCR şi 5.128 de teste rapide antigenice (total: 12.217).

Incidenţa cumulată a cazurilor de noi infectări la mia de locuitori, la nivel naţional, a ajuns la 3,02 la mie. În Bucureşti au fost înregistrate 531 de noi infectări SARS-CoV-2 (total: 140.495), iar incidenţa a ajuns la 3,88. În scenariul roşu – cu incidenţe de peste 3 la mie – au intrat şi judeţele Timiş (5,33 la mie), Ilfov (4,53 la mie), Braşov (3,69 la mie) şi Cluj (3,36 la mie).

Incidenţă-record în 17 localităţi din România. Un oraş are 19 la mie

Aproape 16 localităţi din România au înregistrat incidenţe-record în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi raportat la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, conform datelor Ministerului Sănătăţii, valabile pentru 14 martie.

Pe prima poziţie, cu cea mai mare rată de incidenţă din România, se află localitatea Şilindia, din judeţul Arad, cu 19 la mie.

Pe următoarele locuri se situează localităţile Şona (Alba) şi Pădureni (Timiş) cu incidenţe de 13 la mie. Localitatea Bira, din judeţul Neamţ, a ajuns la 12 la mie.

Incidenţe de 10 la mie s-au înregistrat în localităţile: Letca (Sălaj), Mănăştiur (Timiş) şi Jebel (Timiş). În Drăgoeşti, judeţul Vâlcea, incidenţa a ajuns la 9 la mie.

La o incidenţă de 8 la mie au ajuns localităţile: Sânmihaiu Român (Timiş), Zalha (Sălaj), Silistea Crucii (Dolj), Roşcani (Iaşi), Ciochina (Ialomiţa), Roşiori (Ialomiţa), Coltău (Maramureş) şi Giroc (Timiş).      

Terapia Intensivă a intrat în colaps

Cele mai multe spitale care tratează bolnavi de COVID-19 au rămas fără locuri la secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă, ATI. Datele oficiale indică sistemtic peste 1.200 de pacienţi în stare critică. Luni, în toată ţara mai erau disponibile doar 30 de locuri la ATI, pentru bolnavii de COVID-19, niciunul în Bucureşti, potrivit datelor oficiale. Capitala a raportat duminică 1.179 de noi infectări în doar 24 de ore. 

Medicii atrag atenţia că spitalele au început să arate iar ca în perioada de vârf a epidemiei, din noiembrie-decembrie, anul trecut. Ambulanţele stau la rând pentru a putea lăsa pacienţii, iar pacienţii sunt ventilaţi pe holuri, pentru că în saloane nu mai este loc. Cel mai grav este când un pacient ajunge noaptea la spital şi nu poate fi primit.

În acest context, ieri, autorităţile au anunţat că vor lua măsuri pentru suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală. După o discuţie cu managerii spitalelor din Bucureşti, s-au identificat 50 de noi paturi ATI şi 140 de paturi de terapie intermediară, acest lucru urmând să se facă în întreaga ţară.

„Este o creştere mai mare a numărului de cazuri într-un interval foarte scurt”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Pacienţi mai tineri, cu forme severe

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti, dr. Fiorella Mitoiu, a declarat că, din nou, spitalele au devenit supraaglomerate.

„Secţiile de Terapie Intensivă sunt pline şi, din păcate, acest nou val este cu pacienţi cu vârstă mult mai tânără faţă de episodul anterior, sunt în jurul vârstei de 50-60 de ani majoritatea, cu forme severe. De exemplu, în UPU sunt 15 pacienţi pozitivi, din care opt au nevoie de ventilator, în condiţiile în care secţia de Terapie Intensivă este plină de o bună perioadă de timp. Transferuri am putut face puţine şi, în general, în afara Bucureştiului”, a subliniat dr. Fiorella Mitoiu.

Şi la Institutul „Marius Nasta” situaţia este aceeaşi. Managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, a afirmat că gravitatea cazurilor i-a pus pe medici în situaţia de a-i ventila pe pacienţi direct pe secţii, lucru care nu s-a mai întâmplat de la valul al doilea al pandemiei, în noiembrie trecut.

„Tragicul momentului e noaptea, când vin pacienţi cu saturaţii foarte scăzute, care vin de la domiciliu, şi noi nu mai avem absolut niciun loc, nu avem ventilatoare, nu avem decât oxigen, iar pentru ei, de multe ori, oxigenul este insuficient”, a mai spus medicul.

La Institutul „Matei Balş” nu mai este niciun loc disponibil la ATI. „Ba chiar avem probleme cu locurile, în general. Este adevărat că locurile din spital se eliberează câteva în fiecare zi, dar ele se ocupă imediat. În aşa fel încât, în a doua jumătate a fiecărei zile, ajungem să nu mai avem locuri. Este regulă!”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la această instituţie sanitară.

Medicul a adăugat că pacienţii cu COVID-19 din ultima perioadă sunt mai tineri.

„Explicaţia constă în faptul că oamenii tineri interacţionează mai mult, nu au intrat în etapa de vaccinare şi riscă să se infecteze mai mult. Şi atunci, un anumit procent, chiar dacă fix, dintre cei care se infectează dintre tineri înseamnă mai mult la cei cu forme severe. Asta nu înseamnă că nu sunt vulnerabili toţi cei care au o anumită vârstă sau boli cronice. Este vorba, pur şi simplu, de faptul că cei tineri interacţionează mai mult. Mai este şi un alt aspect. Tulpina din Marea Britanie determină mai multe forme severe statistic la cei tineri faţă de tulpinile vechi, inclusiv la cei mici”, a punctat dr. Marinescu. Or, eşantioanele stabilite prin studii observaţionale arată că, acum, în România, tinde să fie predominantă tulpina britanică. 

„Nu mai sunt locuri nici la ATI, nici în spital”

La Timişoara, directorul Spitalului „Victor Babeş”, conf. dr. Cristian Oancea, a spus că în unitatea sanitară „nu mai sunt locuri nici la ATI şi nici în spital”. Conducerea Spitalului de Urgenţă din Arad a anunţat că, luni, s-a ocupat ultimul pat la ATI - din cele 27 - şi nu există posibilitatea de suplimentare, motiv pentru care eventualii bolnavi de COVID-19 vor fi direcţionaţi către alte spitale din ţară. Cât priveşte gradul de ocupare a unităţii sanitare cu bolnavi de COVID-19, din 286 de paturi, 226 sunt deja ocupate, a subliniat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al SJU Arad. 

La Constanţa, din cele 46 de locuri pe judeţ la ATI, sunt ocupate 40, potrivit DSP Constanţa. La Buzău, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat au anunţat că nu mai au niciun loc liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19 din cele 24.

„Pe secţia ATI a Spitalului Judeţean Buzău, toate cele 12 locuri sunt ocupate. Sunt internaţi pacienţi cu vârste cuprinse între 48 şi 93 de ani. O parte dintre aceştia sunt intubaţi, o parte sunt pe mască de oxigen. Dintre cei 12 pacienţi, patru sunt veniţi prin transfer de la alte spitale din ţară, respectiv din Bucureşti şi un pacient este venit de la Spitalul din Râmnicu Sărat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău, Adriana Bunilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite