Ioana Mihăilă: „Va fi întotdeauna dificil de estimat corect numărul deceselor COVID”. Ministrul Sănătăţii explică de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ioana mihaila foto inquam photos octav ganea

Numărul real al persoanelor care au decedat din cauza Covid-19 nu va fi ştiut niciodată, a declarat ministrul Sănătăţii. Aceasta motivează că este imposibil să fie diagnosticaţi toţi cei infectaţi, iar multe din persoanele decedate aveau şi alte afecţiuni.

Ioana Mihăilă a arătat că o situaţia estimativă poate fi ilustrată de excesul de mortalitate şi raportările oficiale, conform hotnews.ro

„Am solicitat DSP-urilor şi spitalelor să revadă toate decesele care s-au petrecut de la debutul pandemiei, ne-au retrimis o formă actualizată a numărului şi noi le-am făcut solicitarea de a completa inclusiv în CoronaForms această sursă oficială de raportare şi de a duce CoronaForms la un nivel cât mai apropiat de ce aveau la nivelul spitalului”, a arătat ministrul. 

„Va fi întotdeauna dificil de făcut o estimare exactă a acestui număr. Nu are legătură doar cu modalitatea imperfectă de raportate, ci porneşte şi de la faptul că nimeni în lume nu a reuşit să diagnosticheze pe toată lumea care a decedat de COVID. Este dificil la o persoană cu comorbidităţi sau afecţiuni severe să spui dacă decesul a fost datorat COVID sau a fost datorat bolii de bază”

În data de 14 mai, Ministerul Sănătăţii a făcut public raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Din document rezultă că nu s-au comunicat publicului între 5.000 şi 10.000 de morţi, deşi au fost considerate decese COVID de către medici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite