Epidemia de Ebola, mult subevaluată, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Victor Olsavszky: „În Africa e jale în spitale şi sunt prea puţini medici!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Olsavszky spune că este nevoie de mai multe centre de tratament pentru Ebola FOTO Click
Victor Olsavszky spune că este nevoie de mai multe centre de tratament pentru Ebola FOTO Click

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră că amploarea epidemiei Ebola este „mult subevaluată”, în condiţiile în care ea se extinde iar numărul de victime ajunge la 1.100 din cele peste 1.900 de cazuri depistate. Cu toate acestea, autorităţile române spun că riscurile ca virusul să apară la noi în ţară sunt reduse.

„Amploarea epidemiei este mult subevaluată. Personalul prezent în zonele de epidemie adună probe care arată că numărul cazurilor raportate şi numărul deceselor subestimează cu mult amploarea epidemiei. Epidemia provocată de virusul Ebola în Africa de Vest continuă să se întindă, cu 1.975 de cazuri şi 1.069 de morţi în Guineea, Liberia, Nigeria şi în Sierra Leone”, se arată într-un comunicat de presă al OMS, adăugând că planul operaţional al organizaţiei internaţionale se întinde pe următoarele luni.

Olsavszky, OMS România: În Africa e jale mare!

Concret, epidemia a făcut 377 de morţi în Guineea, 355 în Liberia, 334 în Sierra Leone şi trei în Nigeria. Totuşi, în Europa un singur pacient infectat cu Ebola a murit, preotul misionar din Spania, adus înapoi în ţară în condiţii de maximă siguranţă. În ciuda tratamentului experimental administrat de autorităţi, organismul bărbatului de 75 de ani a cedat la scurt timp după ce a fost adus înapoi.

„Riscurile ca Ebola să apară în România sunt minime. În ţările din Africa este o cu totul altă situaţie. Noi ne plângem de condiţiile de la noi din spitale, dar acolo este mult mai rau. Au resurse umane puţine, este jale mare, condiţiile în care lucrează sunt improprii. În plus, au nevoie de echipamente de protecţie, de care nu dispun în măsura în care este necesar. Sperăm ca prin această alertă instituită la nivel mondial să fim pregătiţi iar ţările să fie mobilizate să intervină în caz de nevoie”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Victor Olsavszky, directorul biroului OMS România.

Medicul a explicat că deşi sunt peste 300 de experţi ai organizaţiei în ţările africane unde a izbucnit epidemia, condiţiile de acolo îi împiedică să desfăşoare o activitate normală.

Sfaturi pentru românii plecaţi la muncă în Africa

Pentru a preveni răspândirea virusului în România, autorităţile au anunţat deja că s-au luat măsuri şi că s-au instituit mai multe centre în ţară, în centrele universitare, care să gestioneze potenţialele cazuri. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor distribui pliante cu informaţii despre temutul virus în aeroporturi.

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a formulat şi o serie de recomandări pentru persoanele care vin din ţările afectate de virus. Mai exact, în recomandări sunt prevăzute simptomele virusului, perioada de incubaţie, modul de transmitere şi riscul celor expuşi.

Cum debutează şi cum se transmite virusul

Debutul simptomelor EVD (Ebola virus disease) este brusc şi include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, asteie fizică, cefalee, dureri de gât.

Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominal), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală sau faringiană), cunanate (erupţii) şi respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie).

Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepatică şi renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă ca urmare a coagulării intravasculare disseminate. Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică.

Românul infectat cu malarie se simte mai bine

Românul care a pus pe jar autorităţile din România şi pe cele din Europa după ce a ajuns la spital cu simptome similare virusului Ebola se simte mai bine. Bărbatul, care a fost diagnosticat cu malarie în urma testelor de laborator, rămâne în continuare internat la Spitalul de Boli Tropicale „Victor Babeş” din Bucureşti. Deşi iniţial starea inginerului de 51 de ani se agravase, el este încă în stare de conştienţă şi medicii par să fie mai optimişti cu privire la şansele acestuia de a se recupera.

„Sperăm ca evoluţia să fie bună, să meargă spre bine. Pacienţii cu malarie au la un moment dat un punct în care devin imprevizibili ca evoluţie”, au declarat medici din cadrul spitalului.

Şase luni, necesare pentru a ţine virusul sub control

Vor fi necesare circa şase luni pentru a aduce sub control epidemia de Ebola din Africa de Vest, însă pentru acest lucru este nevoie ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să dea dovadă de mai mult leadership, potrivit Agerpres.

„În următoarele şase luni ar trebui să putem aduce sub control epidemia, aşa simt eu”, a spus preşedinta organizaţiei internaţionale Medici fără Frontiere, Joanne Liu, adăugând că este nevoie de mai mulţi experţi la faţa locului.

Specialistul a avertizat că epidemia de febră hemoragică "se răspândeşte mai repede decât avem capacitatea de a-i face faţă", acuzând o deficienţă totală a infrastructurii.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite