Dosarul Revoluţiei confirmă scenariul „război civil” pentru putere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii ”

Cercetările şi investigaţiile procurorilor militari în Dosarul Revoluţiei efectuate până în prezent, conturează existenţa unui plan bine pus la punct la nivel naţional, precum şi un atac generalizat, care a avut loc în mai multe oraşe din ţară. Ca urmare, au rezultat un număr mare de victime, morţi şi răniţi prin împuşcare. Principalul canal de comunicare şi manipulare, care a dus la crearea stării de confuzie şi a aparenţei de „război civil” a fost Televiziunea Română.

„Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forţelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi difuzarea unor ordine, rapoarte şi informaţii false, scoaterea în stradă şi înarmarea populaţiei, respectiv crearea aparenţei unui «război civil» în care să se confrunte unităţi înarmate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne sau aceluiaşi minister, în scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri. În realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste şi uneori false, la tăierea legăturilor telefonice şi aducerea la conducerea ministerelor de forţă a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinţa generării unui «război» psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime.”

„Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii ”- se precizează în comunicatul Parchetului.

Până în prezent, s-au efectuat mai multe acte de urmărire penală, fiind audiaţi membri ai fostului CFSN, precum şi alte persoane. De asemenea, au fost cercetate înscrisuri şi documente relevante, unele dintre acestea fiind desecretizate probabil, pentru prima oară de când s-a deschis Dosarul Revoluţiei. Cercetările vor continua în ritm susţinut, conform Parchetului,urmând a fi audiate şi alte persoane, pentru scoaterea la lumină a adevărului, identificarea vinovaţilor şi trimiterea lor în faţa instanţei de judecată.

Unul dintre principalii actori ai evenimentelor din decembrie 1989, care ar putea fi pus sub acuzaţie, este Ion Iliescu, primul preşedinte al României după răsturnarea regimului comunist, care a fost inculpat şi în dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanităţii.

Continuare cercetari dosarul Revolutiei - SPM - PICCJ

8 februarie 2017

COMUNICAT

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea Dosarul Revoluţiei”, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat mai multe acte de urmărire penală în cauză. Până la acest moment al anchetei, au fost audiaţi mai mulţi membri ai fostului Consiliu al Frontului Salvării Naţionale, au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii şi, de asemenea, la dosar au fost depuse acte relevante. În cauză cercetările continuă într-un ritm susţinut, urmând să fie audiate şi alte persoane.

Reamintim faptul că, prin ordonanţa din 1 noiembrie 2016, procurorii militari au dispus extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i şi k Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal.

Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i şi k Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal.

Situaţia premisă a infracţiunii contra umanităţii referitoare la existenţa unui atac generalizat rezultă din numărul mare de localităţi în care au avut loc incidente armate cu consecinţele menţionate anterior. Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forţelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi difuzarea unor ordine, rapoarte şi informaţii false, scoaterea în stradă şi înarmarea populaţiei, respectiv crearea aparenţei unui „război civil” în care să se confrunte unităţi înarmate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne sau aceluiaşi minister, în scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri. În realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste şi uneori false, la tăierea legăturilor telefonice şi aducerea la conducerea ministerelor de forţă a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinţa generării unui „război” psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime.

În cauză, cercetările continuă cu privire la toate faptele care au făcut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la faptele comise după data de 22.12.1989 pe întreg teritoriul ţării, conform dispoziţiilor reţinute în încheierea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cauză.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite