Dan Voiculescu, noul Miron Cozma

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băsescu nu apucă Revelionul la Cotroceni, ca preşedinte, proroceşte Baba Omida a politicii româneşti, Dan Voiculescu.

Marţi seara, într-o emisiune în care l-a avut invitat pe Mihai Gâdea, Felix Turnătorul a spus: „I-aș recomanda președintelui să scutească România atât în plan intern, și mai ales în plan internaţional de o nouă figură neadecvată - suspendare, referendum, chemarea poporului la referendum și demiterea lui. (...) Dacă nu-și dă demisia în următoarele 30 de zile, va fi suspendat în următoarele 60 de zile. (...) În 60 de zile va fi suspendat oricum. Avem 30 de zile până la referendum, înseamnă 90 de zile, după care vom avea alegerile prezidenţiale în același timp cu alegerile parlamentare, în noiembrie sau poate în octombrie".

Veninul de varan se face simţit la doar câteva zile după confirmarea cocoţării la Putere, prin votul Parlamentului. Patron al unui partid de sub 1%, dar al unor audienţe mult mai consistente, Voiculescu crede că a venit vremea să-şi facă mendrele. Prea mult a pătimit în Opoziţie! Prea mare ruşine i-au provocat CNSAS şi instanţele de judecată, ştampilându-l pe vecie cu eticheta „informator al Securităţii"! Prea mult l-au chinuit procurorii, în dosarul terenului luat de la stat, pe doi bani, în paradisul imobiliar Băneasa! Prea multe emoţii îi dau judecătorii, care se apropie de pronunţarea unei sentinţe! Prea... şi prea... şi prea...

Aşadar, Traian Băsescu a evitat o criză politică prelungită, alegând să înghită broasca râioasă a unui guvern pe care nu-l are defel la suflet. A adus Opoziţia la Putere, deşi - în virtutea prerogativelor constituţionale - se putea juca de-a prim-miniştrii: unul, doi, dizolvarea Parlamentului (sau nu)... Stabilitatea politică a fost însă mai importantă decât propriile resentimente.

Dan Voiculescu spune însă că nu e bine. Îl vrea pe Băsescu plecat de la Cotroceni acum, chiar dacă mandatul prezidenţial - constituţional! - se încheie abia în decembrie 2014. Nu contează dacă Băsescu respectă sau nu Constituţia (treabă care se decide la Curtea Constituţională, nu la Grivco!), nu contează criza politică în care ar fi aruncată ţara, contează doar ura viscerală pe care o nutreşte Voiculescu faţă de şeful statului.

Stabilitatea politică a ţării înseamnă şi stabilitatea instituţiilor sale, nu luarea lor cu asalt de câte ori i se năzare unuia sau altuia! De exemplu, acestui Miron Cozma al zilelor noastre, care - deşi a înlocuit bâta cu Antena - visează mineriade la tot pasul...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite