Criză în Sănătate. Reprezentanţii pacienţilor acuză că suspendarea exportului de medicamente nu va rezolva problema bolnavilor de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arcomed.com
FOTO: Arcomed.com

Până la 31 martie 2020 va fi suspendat exportul de medicamente cu risc crescut de discontuitate în aprovizionare. Este anunţul făcut de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea care se referă la 125 de citostatice şi 47 de inumosupresoare. În replică însă reprezentanţii pacienţilor consideră că măsura nu rezolvă decât temporar problema reală a pacienţilor oncologici care nu-şi găsesc de ani buni medicamentele care-i ţin în viaţă.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu atrage atenţia că deficitul de medicamente oncologice este o problemă recurentă, iar măsura ministrului nu rezolvă problema de fond.

 „Este bine că ministrul a intervenit mai repede decât s-a intervenit în alţi ani. Au mai fost situaţii de acest gen în trecut şi se intervenea târziu, pacienţii rămânând fără medicamente. În baza unui sistem de monitorizare al Agenţiei Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) se pot urmări stocurile de medicamente. Acum, deja s-a observat că există tendinţa, la nivel naţional, de a se goli stocul, aşa că ANMDR-ul a reacţionat şi a anunţat Ministerul. Acesta trebuie să dea o altă dispoziţie ca totul să se aplice imediat, pentru că dacă aşteptăm transparenţa decizională, va mai dura o lună, timp în care distribuitorii de medicamente se vor grăbi să exporte cât mai mult sau să ascundă stocurile. Aşa că dacă măsura anunţată se va aplica peste o lună, există riscul ca stocurile rămase să fie insuficiente. Nu putem sta liniştiti şase luni de zile”, a spus Barbu. 

Problema pregnantă pe care o acuză experţii este că distribuitorii pot păstra medicamentele în depozitele farmaceutice până va trece termenul de şase luni, fără a fi sancţionaţi iar astfel medicamentele nu  vor  ajunge la pacienţi.

Reprezentanţii pacienţilor sunt revoltaţi

Asociaţiile bolnavilor de cancer critică ideea ministrului Sănătăţii. 

„Eu nu cred în această măsură, pentru că încalcă tratatul Uniunii Europene. România a mai riscat acum câţiva ani să fie sancţionată pe infringement privind stoparea liberei circulaţie a medicamentelor. Măsura nu are cum să rezolva problema. Multe medicamente nici nu mai vin în ţară din cauza politicii deficitare a preţului. O vom da pe doamna ministru în judecată, pentru lipsa de responsabilitate”, a precizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Concret, în 2015, România a scăpat dintr-o situaţie de pre-infringement, când Comisia Europeană a intervenit pentru anularea interdicţiei de export paralel a unei liste de medicamente oncologice. 

Sorina Pintea a pus vineri în dezbatere publică pentru zece zile, un ordin de ministru prin care se suspendă exportul citostaticelor cu risc crescut de discontinuitate, pentru o perioadă de şase luni. O măsură identică cu cea de acum câţiva ani, care nu rezolvă problema de fond iar bolnavii rămân fără nicio garanţie că vor primi tratamentul necesar, spun reprezentanţii pacienţilor, specificând că „pentru unii pacienţi, lipsa medicamentelor înseamnă moarte”. 

Concret, 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare necesare în tratamentul cancerelor şi al persoanelor cu transplant nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni, conform declaraţiei de vineri a Sorinei Pintea, care a explicat totodată că decizia a fost luată după ce specialiştii de la Agenţia Naţională a Medicamentului au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi experţilor în domeniu. Ministrul a precizat că va notifica Comisia Europeana şi va argumenta decizia luată.    

   

Măsurile urgente ce se cer luate 

Sorina Pintea a spus că ministerul lucrează la măsuri, pentru ca în viitor să nu mai existe probleme de discontinuitate. „Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65”, a precizat aceasta. Reprezentanţii pacienţilor subliniază că una dintre soluţii ar fi alinierea procedurilor interne la cele europene. „În plus, ministrul ar fi trebuit să ia o serie de măsuri: să treacă cele 12 medicamente pe nevoi speciale şi să comunice Agenţiei Medicamentului şi Unifarm ca aceştia să înceapă procedurile pentru a procura medicamentele. Consider că ministrul trebuie să convoace repede la discuţii producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente, farmaciştii, asociaţiile de pacienţi şi instituţiille din subordinea Ministerului Sănăţii care răspund de acest domeniu şi să găsim repede soluţii, care apoi să fie discutate cu Ministerul Finanţelor şi Casa de Asigurări de Sănătate şi trimise către Guvern. Sunt necesare modificări de legi şi de acte normative. Şase luni este un termen relativ scurt pentru a face toate astea”, mai spune Barbu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite