50 % din medicamentele vândute pe net sunt contrafăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul cu medicamente, în creştere FOTO Adevărul
Comerţul cu medicamente, în creştere FOTO Adevărul

Pacienţii cu cele mai grave boli sunt cei mai expuşi la comerţul ilicit cu medicamente, având acces la mii de anunţuri disponibile pe Internet, de unde pot procura tratamente care le pun viaţa în pericol. Am ajuns aici din cauza lipsei de control şi a crizei medicamentelor.

Medicamente pentru pacienţi cu cancer, vaccinuri din schema naţională de imunizare sau medicamente pentru bolile rare sunt doar câteva dintre produsele care pot fi cumpărate de pacienţi direct de pe internet. Numai că 50 la sută dintre acestea sunt falsificate, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cele mai multe medicamente comercializate în mediul online sunt destinate pacienţilor care au cancer, care sunt cei mai expuşi comerţului ilegal cu medicamente, arată şi primul raport privind comerţul online cu medicamente din surse necontrolate din România.

E vorba de un cerc vicios, arată specialiştii din sistem, care susţin că lipsa de control dar şi latenţa autorităţilor i-au dus pe pacienţi în situaţia în care se văd nevoiţi să achiziţioneze produse, uneori contrafăcute, de pe diverse forumuri sau site-uri. 

Concret, din cele 174 de produse monitorizate de autorităţile din Sănătate, au fost identificate la vânzare 41 de medicamente folosite în tratarea cancerului renal, tiroidian sau pulmonar. 

„Orice medicament care lipseşte va fi comercializat la negru. Este un adevărat paradox, aceşti oameni care se ocupă cu astfel de tranzacţii au acces la medicamente, mă întreb cum reuşesc să acţioneze, fie să aducă plase cu medicamente din afară, fie să aibă diverse cârdăşii cu medici şi farmacişti din sistem. E de neînţeles pentru noi. Cert este că această situaţie a apărut din cauză că statul nu oferă tratamentul necesar bolnavilor. Or, pacientul, dacă vede că nu are nicio altă soluţie, ajunge în situaţia disperată de a fi dispus să cumpere produsul chiar şi de la taraba din piaţă sau pe sub mână, cu riscul de a se pune în pericol”, a explicat, pentru „Adevărul”, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor Cronici din România (COPAC). 

Mii de anunţuri, la liber pe Internet

Potrivit raportului, au fost centralizate 2.664 de anunţuri pentru comerţ ilicit de medicamente. Mai exact, în document au fost identificate 628 de anunţuri de vânzare şi cumpărare care vizau, printre altele, medicamente utilizate în tratarea mielomului multiplu sau a limfomului (334 de anunţuri), a disfuncţiei erectile (118) sau medicamente pentru prevenirea formării şi dezvoltării cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sangvine (59).

„E un cerc vicios. În primul rând, vorbim de lipsa medicamentelor dar şi de lipsa controlului. Agenţia Naţională a Medicamentelor nu este organizată şi deţine mijloacele de control, personalul e puţin şi nici nu are la dispoziţie aparatura necesară pentru a opri la timp comerţul ilicit cu medicamente. Pe acest fond, apar îmbogătiţii de război, care au acces la tehnologie şi care aduc medicamente falsificate. La ora actuală comerţul ilegal cu medicamente nu poate fi controlat. Şi vorbim de medicamente, unele contrafăcute, altele false, care nu au substanţă activă. Din păcate, ele pun în pericol viaţa pacientului”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

De regulă, jumătate din medicamentele vândute pe Internet sunt contrafăcute, apreciază experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precizând că persoanele care preferă să cumpere produse de pe diverse site-uri şi nu din farmacii sau drogherii se supun multor riscuri. Aceştia riscă să dezvolte inclusiv efecte secundare, complicaţii sau reacţii alergice la medicamentele contrafăcute, care nu sunt controlate de nicio autoritate românească sau europeană, atrag atenţia reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi. 

Falsurile seamănă foarte bine cu originalul

Inclusiv medicii susţin că produsele vândute pe Internet i-au adus, nu de puţine ori, pe cei care le-au cumpărat, la unităţile de primiri urgenţe din spitale. „Nu putem garanta calitatea acestor produse”, subliniază specialiştii. Opinia lor e întărită de spusele doctorului Marius Tănasă, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, a explicat că România este o poartă de intrare a medicamentelor contrafăcute, asta datorită poziţionării lângă Marea neagră. „Medicamentele falsificate seamănă foarte bine la exterior cu cele originale, însă produsul în sine este diferit de cel original”, a declarat oficialul. 

Cod unic pentru medicamente

O măsură care va veni în sprijinul pacienţilor şi în cel al producătorilor va fi introducerea unui cod unic la medicamente. Riscul ca medicamentele contrafăcute să ajungă la bolnavi va scădea foarte mult, arată specialiştii. Implementarea codului unic este prevăzută de o directivă europeană privind produsele contrafăcute, pe care ţara noastră are obligaţia să o transpună anul acesta. 

Concret, directiva europeană propune măsuri în patru zone diferite: ingrediente active, distribuţie, măsuri de securitate şi vânzările pe Internet. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite