Cazul fetiţei de doi ani care a murit de foame: Salvaţi Copiii îi cere Ministerului Muncii să ia măsuri urgente pentru salvarea fraţilor micuţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii FOTO Eduard Enea, Adevarul
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii FOTO Eduard Enea, Adevarul

Organizaţia Salvaţi Copiii cere luarea unor măsuri urgente în cazul fetiţei de 1 an şi 10 luni din judeţul Suceava, care a murit de foame. Concret, ONG-ul solicită Ministerului Muncii să evalueze activitatea Serviciului Public de Asistenţă Socială din comuna Preuteşti, mai ales că în grija tatălui, acuzat că a înfometat-o pe fetiţă, se mai află alţi trei copii cu vârste cuprinse între 3 şi 13 ani.

„Am constatat cu stupoare că niciunul dintre copii nu se afla în atenţia asistenţilor sociali ai comunei Preuteşti şi nu era înscris pe lista vreunui medic de familie din zonă, deşi lipsurile şi mizeria materială/condiţiile mizere în care trăiau copiii erau binecunoscute de către localnici”, se arată într-un comunicat de presă al Salvaţi Copiii. 

Măsuri pentru ca viaţa fraţilor să nu fie pusă în pericol

Potrivit sursei citate, organizaţia consideră că trebuie luate mai multe măsuri pentru a nu fi pusă în pericol şi viaţa celorlalţi trei copii rămaşi în grija tatălui. 

Salvaţi Copiii solicită, pentru toţi cei trei copii, verificarea aplicării măsurii de plasament în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Suceava. 

„Înfometarea fetiţei urmată de deces constituie un motiv temeinic care să susţină existenţa unei situaţii de pericol iminent pentru copiii din familie şi instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă pentru toţi aceştia”, se arată în documentul citat. 

De ce nu au intervenit asistenţii sociali 

De asemenea, Salvaţi Copiii solicită efectuarea unei anchete asupra modului în care a fost posibilă necunoaşte de către asistenţii sociali din comună a situaţiei deosebit de grave în care se află familia fetiţei decedată. Potrivit ONG-ului, comuna dispune de o structură de asistenţă socială. 

În plus, Salvaţi Copiii cere verificarea transmiterii către serviciul public de asistenţă socială al comunei Preuteşti, de către unitatea şcolară din satul Leucuşeşti, a numelor, prenumelor copiilor şcolarizaţi din familie, ale părinţilor acestora şi adresa lor de domiciliu.

„Conform HG 691/2015, unităţile de învăţământ sunt obligate să trimită, în termen de 15 zile de la solicitarea serviciului de asistenţă socială, datele copiilor şi ale părinţilor în cazul în care aceştia părăsesc România pentru o perioadă îndelungată”, notează comunicatul de presă. 

Salvaţi Copiii solicită urmărirea şi sprijinirea anchetei penale in rem cu privire la uciderea din culpă a copilului, dar şi adresarea unei solicitări la nivel naţional către către toate serviciile publice de asistenţă socială de identificare, până la sfârşitul anului, a cazurilor de neglijenţă gravă care nu se află în prezent în monitorizarea lor şi de sesizare a direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a drepturilor copilului pentru prevenirea abuzului, exploatării ori neglijării. 

Tragedia

Detalii înfiorătoare au ieşit la iveală în cazul fetiţei de doi ani care a murit la Spitalul Fălticeni din cauza anemiei severe. Bunica fetiţei le-a povestit medicilor că micuţa a fost hrănită doar cu lapte şi ceai. „Bunica a spus că a fost hrănită doar cu lapte şi ceai. Un copil de doi ani are nevoie de o alimentaţie mult mai consistentă. La doi ani, copilul se hrăneşte şi cu brânză şi cu carne. Pacienta a fost diagnosticată cu anemie severă”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului Fălticeni, Dorin Vâlceanu.

Copila se afla doar în grija tatălui pentru că mama sa este plecată la muncă în străinătate. Cei doi părinţi mai au trei copii. Familia este din comuna suceveană Preuteşti. Când a văzut că mezina se simte rău, tatăl a dus-o soacra lui, care locuieşte în comuna Horodniceni. Femeia s-a speriat şi a sunat la 112. Copila a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Fălticeni, unde a fost diagnosticată cu anemie severă şi insuficienţă respiratorie. Micuţa pacientă fost internată luni, 26 noiembrie, la ora 19.00, în Secţia de Pediatrie, iar în jurul orei 22.00 a intrat în stop cardio-respirator

Eforturile medicilor de a o salva au fost în zadar. Poliţiştii suceveni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Cercetarea se face, deocamdată, in rem. Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a declarat că familia din Preuteşti nu se afla în evidenţele instituţiei. Angajaţii Direcţiei au declanşat o anchetă. „Fetiţa cea mică avea probleme de sănătate de la naştere. Trebuie să vedem care este situaţia celorlaţi trei copii. Să vedem dacă se impune o măsură de protecţie”, a spus Daneliuc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite