Ministrul Nicolăescu, după avizarea bugetului Sănătăţii: medicii nu au deschis conflictul de muncă, greva lor e ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stomatologia ar urma să aibă cel mai mare buget din ultimii 20 de ani în 2014, susţine preşedintele CNAS, Cristian Buşoi
Stomatologia ar urma să aibă cel mai mare buget din ultimii 20 de ani în 2014, susţine preşedintele CNAS, Cristian Buşoi

Bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS, de 7,8 miliarde lei, respectiv 22,5 miliarde lei, au primit aviz favorabil, vineri, din partea comisiilor parlamentare de resort, cu două amendamente, unul vizând creşterea cu 40 de milioane de lei a sumei alocate stomatologiei. Deşi specialiştii din sănătate au anunţat că fac grevă generală din 28 noiembrie, ministrul Eugen Nicolăescu susţine că nu au fost făcuţi paşii legali în acest sens.

UPDATE: Medicii nu au deschis cu Ministerul Sănătăţii, prin sindicatele pe care le au, niciun conflict colectiv de muncă, existând în legătură cu acest subiect o neconcordanţă între declaraţii, realităţi şi legalitate, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit Mediafax.

La sfârşitul dezbaterilor privind proiectul de buget pe 2014, Nicolăescu a fost întrebat referitor la greva generală din sănătate, anunţată de Sanitas pentru 28 noiembrie.

Ministrul a răspuns că, în opinia lui, subiectul legat de acest protest este marcat de "o neconcordanţă între declaraţii, realităţi şi legalitate".

"Din punctul meu de vedere, este o neconcordanţă între declaraţii, realităţi şi legalitate. În urma discuţiilor (cu reprezentanţii angajaţilor din sistem - n.r.), am ajuns la o concluzie: că lucrurile se rezolvă numai la masa dialogului", a spus Eugen Nicolăescu.

Pe de altă parte, potrivit ministrului Nicolăescu, sâmbătă va avea loc o întâlnire cu Federaţia Sanitas, pentru a începe negocierile privind contractul colectiv de muncă.

"De mâine (sâmbătă - n.r.) vom începe negocierile pe contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi. Eu cred că putem să declanşăm aceste negocieri, care, în mare parte, asigură o predictibilitate vizând liniştea şi munca normală în sistem. Datoria mea de ministru este ca sistemul să funcţioneze fără bulversări, sincope, fără lucruri care să creeze probleme pentru pacienţi", a spus Nicolăescu.

Demnitarul a precizat că, pentru legalizarea contractului, este nevoie de semnăturile a minimum 50 la sută plus unu dintre angajaţii din sistem.

Tot ministrul Sănătăţii declara miercuri, după o întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

"Cred că greva generală este mai degrabă o sperietoare, decât un lucru care se poate realiza. Din punctul nostru de vedere, în acest moment este ilegală. Nu cred că discutăm despre ceva ilegal, noi trebuie să discutăm despre lucruri legale în ţara asta. Că unii vor să încalce legea, este problema lor. Sunt instituţii ale statului care trebuie să-şi facă datoria", a spus Eugen Nicolăescu, după discuţiile care au avut loc cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.

Sesizarea judecătorilor, primul pas

Întrebat dacă va sesiza instanţa în legătură cu greva generală anunţată pentru 28 noiembrie, ministrul Sănătăţii a spus că prima măsură ar fi sesizarea judecătorilor, care să constate că protestul este ilegal.

"Evident, dacă este ilegală - sunt ferm convins că este ilegală -, prima noastră măsură este să sesizăm instanţa să constate ilegalitatea. Sper să nu se ajungă acolo. Pot fi găsite unele soluţii după opinia noastră, dar ele nu pot fi găsite sub presiune şi peste noapte. Acum asta încercăm, să identificăm cum se poate eşalona, cum se poate face un calendar în acest sens", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a arătat că, în opinia sa, cea mai bună măsură în acest moment este continuarea dialogului, joi urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi probabil săptămâna viitoare cu cei ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.

"Poate că unele sunt neînţelegeri intenţionate, altele sunt neînţelegeri neintenţionate, este greu de spus. Nu căutăm vinovaţi, nu asta este misiunea noastră. Ceea ce este cert este că trebuie să continuăm dialogul", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Pană: ”Greva este ilegală”

Şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, care a participat la discuţii, a spus că greva generală din sistemul sanitar este ilegală. "Greva este ilegală, vom continua dialogul mâine la ora 16.00, cu Federaţia Sanitas", a precizat Doina Pană.

Angajaţii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, anunţa, în 14 noiembrie, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.


Bugetele au fost adoptate cu 16 voturi "pentru" şi trei "împotrivă".

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că bugetul acordat Sănătăţii pentru 2014, de 7,8 miliarde lei, este mai mare cu 2,6 miliarde de lei decât cel din 2013.

Dintre cele 23 de amendamente propuse de membrii comisiilor parlamentare de sănătate, unul se referă la majorarea cu 40 de milioane de lei a sumei alocate pentru stomatologie, în plus faţă de cele 60 de milioane acordate prin proiectul de buget, astfel ca banii pentru acest sector să ajungă la 100 de milioane de lei.

Acest amendament a fost susţinut de toţi membri comisiilor reunite, dar şi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.

Suplimentarea sumei pentru stomatologie s-a făcut "întrucât acest domeniu, în 2013, a primit 13 milioane de lei în primul trimestru, pentru celelalte trei nefiind alocat niciun leu", a explicat Nicolăescu.

Buşoi: cel mai mare buget din ultimii 20 de ani pentru Stomatologie

Totodată, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a spus că, în cazul în care va fi aprobat proiectul de buget aşa cum a fost votat în cele două comisii, atunci stomatologia, cu cele 100 de milioane de lei, va avea cel mai mare buget din ultimii 20 de ani.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a precizat că începând din 2014, prin pachetul de bază, la toate unităţile şi centrele de primiri urgenţe din spitale va fi finanţată de la bugetul de stat organizarea de cabinete de stomatologie pentru intervenţiile de urgenţă. "În acest context, bugetul la stomatologie va creşte şi cu aceste modificări", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Al doilea amendament adoptat vizează majorarea cu 900.000 de lei a sumelor pentru medicamente, materiale sanitare şi drepturi salariale pentru unităţile de primiri urgenţe şi centrele de primiri urgenţe, prin transferul acestor bani de la capitolul bunuri şi servicii - lenjerie şi accesorii de pat.


Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

70.000 de semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale în Sănătate. Profesorul Astărăstoae: s-ar putea să nu ajungem la grevă!

Angajaţii din sănătate au strâns deja peste 70.000 de semnături prin care sunt de acord cu declanşarea grevei generale, în condiţiile în care negocierile care se vor purta cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor eşua, din nou.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite