ARPIM: 21 de medicamente noi pe lista de compensate şi gratuite pe care bolnavii le vor primi doar când vor exista protocoale terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) consideră că introducerea a 21 de noi medicamente pe lista celor compensate şi gratuite este un demers în beneficiul pacienţilor români care contribuie la reducerea decalajului dintre România şi alte ţări europene în ceea ce priveşte accesul la tratamente de ultimă generaţie, dar atrage atenţia că, fără protocoalele terapeutice, acestea nu au cum să ajungă la pacienţi.

„Cele 21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite reprezintă 21 de veşti bune pentru pacienţii români. Însă toate aceste veşti bune vor deveni realitate doar în momentul în care autorităţile din Sănătate vor definitiva şi aproba protocoalele terapeutice aferente. Suntem încrezători că, în cel mai scurt timp, pacienţii români se vor putea trata cu aceste medicamente noi, mai ales că unele dintre ele sunt pe lista de aşteptare încă din anul 2008”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). 

Conform unui studiu privind impactul industriei producătoare de medicamente inovatoare în România, realizat de PricewaterhouseCoopers pentru ARPIM, în ţări precum Danemarca, Marea Britanie, Austria, Norvegia, perioada necesară de introducere a unui medicament pe lista de compensate este sub 200 zile. În România, pacienţii au aşteptat peste 2000 de zile pentru a avea acces la 55 de medicamente noi, introduse în 2014 şi 2015, din cele peste 100 de medicamente incluse pe lista de aşteptare.

,,Actualizarea listei trebuie să se facă în mod continuu şi transparent pentru ca impactul pozitiv asupra pacienţilor români să fie unul real. Pacienţii români au dreptul de a fi trataţi la aceleaşi standarde cu ceilalţi pacienţi europeni, au dreptul de a beneficia de cea mai bună opţiune de tratament existentă. În România însă, amânarea actualizării listei de medicamente compensate şi politica deficitară de stabilire a preţului au limitat accesul pacienţilor atât la medicamente de ultimă generaţie, cât şi la cele care erau deja incluse în schemele curente de tratament”, a adăugat Dan Zaharescu.

Companiile membre ARPIM şi-au arătat disponibilitatea pentru o colaborare cu autorităţile, iar rezultatele să fie transpuse într-un nou mecanism de actualizare a listei de medicamente compensate şi o metodologie de stabilire a preţurilor care să fie în beneficiul pacienţilor români şi al sistemului de sănătate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite