Arafat: „Când achiziţiile vor fi centralizate, mănuşile chirurgicale nu vor mai costa 0,14 bani la un spital şi 10 lei la altul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate spitalele, inclusiv cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate, intră în sistemul achiziţiilor centralizate. Asta a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care a adăugat că achiziţii proprii vor putea face doar spitalele finanţate din fonduri europene sau de la autoritatea locală.

Arafat a menţionat că avantajele achiziţiilor centralizate sunt: standardizarea mai bună a tratamentelor, crearea unor stocuri de rezervă la nivel central, existenţa unui număr mai mare de furnizori pentru produse esenţiale, întoarcerea în sistem a banilor astfel economisiţi. 

De pildă, dacă economiile vor viza medicaţia pentru TBC, va creşte numărul bolnavilor trataţi, a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat şi experţii OMS Peter Evans şi Nigorsulton Muzafarova au prezentat, vineri, la sediul ministerului, o evaluare privind organizarea centralizată a licitaţiilor publice, după mai multe consultări cu reprezentanţii mai multor spitale şi cu cei ai instituţiilor implicate în monitorizarea licitaţiilor.

Concluzia: planul de achiziţii centralizate pentru spitale, propus de Ministerul Sănătăţii, este bun şi va avea beneficii semnificative, unul dintre acestea fiind scăderea semnificativă a preţurilor, spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de Mediafax.

"Procurarea centralizată, în măsura în care este posibilă, este o normă a industriei. Planul de achiziţii centralizate propus acum de Ministerul Sănătăţii este bun şi beneficiile vor fi semnificative. România ar trebui să continue implementarea acestui plan. Avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a preţurilor. În plus, achiziţia centralizată va permite o analiză mai bună de către experţi a fiecărui grup de bunuri achiziţionate, cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor", au arătat experţii OMS.

Aceştia au mai spus că, în prezent, chiar dacă sistemul de achiziţii publice este puternic şi răspunde nevoilor ţării, pot fi identificate arii în care unele schimbări pot fi benefice.

Ei au explicat că volume mici de achiziţii înseamnă interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achiziţiilor face ca furnizorii să deţină puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza, în opinia lor, puterea cumpărătorului, concomitent cu îmbunătăţirea semnificativă a transparenţei şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte.

După ce au studiat programul naţional de tratament al tuberculozei, reprezentanţii OMS sunt de părere că achiziţiile centralizate vor putea aduce economii şi de 600 la sută la unele medicamente cumpărate.

La rândul său, Raed Arafat a prezentat câteva exemple privind diferenţele de preţuri la achiziţiile de produse în unităţile sanitare cu paturi. Astfel, dacă în unele spitale, mănuşile chirurgicale au fost cumpărate cu 0,14 lei, în altele preţurile de achiziţie au ajuns şi la 10 lei. La fel, în cazul seringilor, diferenţele de preţuri pentru achiziţie variază între 0,15 şi 1,76 lei. Preţul canulelor intravenoase oscilează de la 0,56 lei în unele spitale şi 5,27 lei, iar cel al mănuşilor chirugicale sterile, între 0,14 şi 7,72 lei perechea. Un alt exemplu este cel al sondelor nazogastrice (tuburi flexibile), al căror preţ oscilează între 0,36 lei şi 8,3 de lei, a precizat Arafat.

Cu acelaşi prilej, secretarul de stat a spus că, odată cu implementarea noului sistem, va fi necesar un un soft care să permită supravegherea achiziţiilor publice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite