Ziua Naţională pentru liderii PSD şi ALDE. Chermeză dată în curtea fostului USL şi baie de mulţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriela Firea, au privit defilarea din spatele gardului
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriela Firea, au privit defilarea din spatele gardului

Liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au trăit sărbătoarea naţională în stil românesc: s-au călcat în picioare cu ceilalţi români veniţi la paradă şi au organizat o masă câmpenească doar pentru ei, cu ţuică fiartă şi bucate tradiţionale.

Neinvitaţi de preşedintele Klaus Iohannis la parada militară, preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, însoţiţi de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au privit defilarea din spaţiul destinat publicului larg, şi nu din tribuna oficială, unde s-au aflat, printre alţii, şeful statului, premierul Dacian Cioloş şi ceilalţi miniştri, foştii preşedinţi ai României şi mai mulţi liberali, în frunte cu Alina Gorghiu.

Singurul social-democrat cu carnet de partid care a urmărit parada militară din tribuna oficială a fost fostul preşedinte al României şi al PSD, Ion Iliescu. Restul, în frunte cu Liviu Dragnea şi Gabriela Firea, şi-au dat întâlnire la sediul ALDE, fostul sediu al USL, situat chiar lângă Arcul de Triumf, pentru a merge împreună la parada de 1 Decembrie. În aşteptarea lor, grupuri de copii îmbrăcaţi în port popular aduşi din toate colţurile ţării se plângeau de frig.

„E coana primăriţă“
 
Mai întâi, Firea a apărut în uşă cu cei doi copii ai săi, pe unul îl ţinea de mână, iar pe celălalt în braţe, urmată, la scurt timp, de Liviu Dragnea şi de Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de cea de-a cincea soţie. În jurul lor, zeci de oameni de partid, ofiţeri SPP şi pază personală formau un cordon de protecţie pentru liderii PSD şi ALDE. S-a creat rapid o hărmălaie.

 Copilul copreşedintelui ALDE, Daniel Constantin, nu mai avea aer din cauza tărăboiului format, iar Gabriela Firea a renunţat la ideea de a-şi mai lua copiii în mulţime, cel mic începând să plângă pentru că a fost lăsat cu şoferul. „E coana primăriţă“, îi lămureşte un bărbat pe ceilalţi curioşi. „Aţi venit aici ca să luaţi voturi“, le strigă, cu glasul stins,  o doamnă între două vârste. Cocoţat pe gardul ALDE, un tânăr îi strigă, la fel de timid, lui Dragnea „să se ducă la apă şi să-l ia şi pe Ponta cu el“.

Au închis porţile oamenilor

Liderii PSD au urmărit parada în spatele gardului care împrejmuia Arcul de Triumf. Singurul care a trecut să-i salute a fost fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. După terminarea defilării, mult mai relaxaţi, liderii PSD şi ALDE au făcut o baie de mulţime. Au ascultat doleanţe, au făcut poze  şi s-au lăsat pupaţi de oameni.
 

Întorşi în curtea fostului sediu USL, unde era întinsă o masă câmpenească plină de bucate, liderii PSD şi ALDE au închis porţile curioşilor care s-au ţinut după ei. „Fiind campanie electorală, nu am vrut să se spună că am dat mită electorală“, a explicat Tăriceanu gestul de a închide porţile în urma lor.

Pe acorduri de muzică populară, peste o sută de social-democraţi s-au înfruptat din sarmale, slănină, cârnaţi şi cozonaci, produse tradiţionale româneşti  pregătite pe o masă amenajată lângă Tărimobilul electoral al ALDE, o caravană cu imaginea lui Tăriceanu pe ea. Câţiva chiar au încins o horă în curtea fostului sediu USL, însă liderii PSD nu s-au prins în hora Unirii.

S-au rezuat doar la a ciocni un pahar de ţuică fiartă, după care s-au grăbit să plece, fericiţi că nu au avut parte de nicio surpriză neplăcută, iar acţiunea lor a dat bine pe televiziuni. Dragnea se aştepta la contra-manifestaţii care să fie atribuite PSD. Parada s-a desfăşurat fără incidente însă, cu excepţia faptului că premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis au fost huiduiţi la sosire de un grup restrâns de oameni aflaţi în apropierea zonei oficiale, unde se aflau şi liderii PSD şi ALDE.

dragnea 1 decembrie
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite