Oficial. Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea PSD. Noul preşedinte interimar e Marcel Ciolacu. „Partidul nu va mai fi condus de un tătuc. E o resetare totală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea PSD, după o şedinţă care a durat 6 ore. Preşedinte interimar a fost instalat Marcel Ciolacu. Noua conducere va fi aleasă de Congres în luna februarie. „Staţi să tăiem porcul mai întâi”, a spus Paul Stănescu, noul secretar general interimar al PSD. Viroica Dăncilă a preluat deja şefia organizaţiei de femei, în locul Rovanei Plumb. Gabriela Firea a început să plângă după un conflict cu Marian Oprişan

UPDATE Marcel Ciolacu: Este pentru prima oară când eu am participăat la un CEX când toţi liderii PSD şi-au spus opinia. Un CEX matur, în care au fost discuţii pe fond, nu de formă. Trebuie o restare a partidului, nu un măcel. Fostul lider se regăseşte în echipa partidului ca preşedinte la doamne. Alături de Paul Stănescu, în conducerea partidului au mai intrat liderii organizaţiilor care au câştigat alegerile în turul doi. În luna februarie va fi Congres. Este o resetare totală. Partidul nu va mai fi condus de un tătuc. Va fi condus de o echipă. Domnul Gabriel Oprea nu e membru PSD şi nu va fi cât voi fi eu preşedinte interimar al PSD. 

Ce vă recomandă ca lider PSD?

Sunt preşdintele Camerei, sunt un om moderat, un bun organizator. 

Veţi candida la şefia PSD în februarie?

În cel mai scurt timp voi lua această decizie. 

Care e diferenţa dintre Liviu Dragnea şi dvs din moment ce aţi preluat partidul prin forţă?

Pe mine mă cheamă Marcel Ciolacu şi pe dânsul Liviu Dragnea. Nu am preluat conducerea prin forţă, pentru că nu ar mai fi durat CEX-ul 6 ore. Cu toţii am ajuns la concluzia că e nevoie de o resetare. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Fiecare coleg şi-a spus opinia. Am înţeles opinia colegilor mei, faptul că se doreşte o resetare a partidului. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate. A trebuit să-mi dau demisia. E un gest pe care l-am făcut pentru partid. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă.  Nu-mi pare rău că am candidat din partea PSD la prezidenţiale. 

UPDATE Niculae Bădălău: Marcel Ciolacu e noul preşedinte al partidului. Congresul va avea loc în februarie sau martie, vin sărbătorile. 

Întrebat de ce nu a rămas Eugen Teodorovici în funcţia de preşdinte interimar, Bădălău a răspuns: Nu mă pricep. 

UPDATE Marcel Ciolacu va fi noul preşedinte interimar al PSD, după demisia Vioricăi Dăncilă. Eugen Teodorovici a renunţat şi el, după îndelungi negocieri, la funcţia de preşedinte executiv al PSD. 

UPDATE Daniel Tudorache, după CEX: Viorica Dăncilă a cedat.

UPDATE Ora 24.00. Viorica Dăncilă a demisionat de la şefia PSD, potrivit unor surse politice. Dăncilă a fost deja instalată în fruntea organizaţiei de femei PSD. 

UPDATE Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunţat că-şi dă demisia, potrivit unor surse politice. E a doua oară în aceeaşi zi în care Fifor îşi dă demisia. Prima oară s-a răzgândit.

UPDATE Şi Carmen Dan a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de vicepreşedinte PSD.

UPDATE Claudiu Manda, liderul organizaţiei Dolj, şi-a anunţat şi el demisia din funcţia de vicepreşedinte al partidului, potrivit G4Media.

UPDATE Fosta şefă de campanie a liderului PSD, Olguţa Vasilescu, împreună cu soţul acesteia, Claudiu Manda, i-a cerut demisia Vioricăi Dăncilă din funcţia de preşedinte al partidului.

UPDATE Liderul PSD Bacău Dragoş Benea şi europarlamentarul Dan Nica au anunţat şi ei că îşi dau demisia din funţia de vicepreşedinte. Potrivit surselor „Adevărul”, Marian Oprişan pune presiune şi pe restul vicepreşedinţilor să-şi dea demisia.

UPDATE „Manevristă cu manevre securiste”, s-ar fi adresat Marian Oprşan către Gabriela Firea, potrivit Digi24, moment în care primarul Capitalei a ieşit din sală plângând.

UPDATE  Preşedintele PSD Maramureş Gabriel Zetea, baronul PSD Vrancea Marian Oprişan şi deputatul de Braşov Roxana Mânzatu şi-au dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii, potrivit surselor „Adevărul”.

UPDATE A început şedinţa CEx.

UPDATE Gabriela Firea:  Să avem grijă ca după şedinţa din această seară echipa noastră să rămână unită. partidul trebuie să rămână unit. Să nu ne împărţim echipa în două-trei părţi. Trebuie să ne reformăm. Dar o reformă adevărată.

Nu am participat la nicio întâlnire. Am făcut apel la toţi cei care m-au sunat să aibă grijă de partid, apoi de noi. Trebuie să reconstruim partidul, nu să ne sfâşiem. 

UPDATE Marcel Ciolacu, la intrarea în sediul PSD: Nu pot cere demisia cuiva. E un act unilateral.

UPDATE Eugen Teodorovici, preşedinte executiv al PSD: Am spus clar că nu îmi dau demisia. În viaţă îmi place concurenţa. Nu îmi dau demisia pentru că sunt votat de un număr important de colegi din congres şi ar fi lipsă de respect. Eu nu am cedat în faţa unor competiţii. Nu ma stat la masa negocierii. PSD nu e de vânzare. Nu e preţ pentru a vinde sau cumpăra PSD. 

UPDATE Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui: Oricine poate să ceară demisia. Eu nu am exprimat ideea demisiei. De ce să fie conducere interimară. Eu sunt partizanul unei activităţi raţionale, care e circumscrisă normelor statutare.

UPDATE Codrin Ştefănescu, fost secretar general al PSD:  Viorica Dăncilă a muncit mult în campanie. A fost curajoasă. S-a bătut mult pentru a obţine acest scor. Bilanţul nu e aşa de tragic. Au fost toţi împotriva noastră: PNL, USR, sistemul, structurile. Prin urmare, Dăncilă şi-a făcut datoria pe deplin. SUntem după o perioadă nu foarte bună. Am trecut prin multe probleme, inclusiv căderea Guvernului. Cred că azi toţi colegii mei înţeleg că trebuie să respectăm Statutul şi să organizăm Congresul pe baze statutare. Sper ca Dăncilă, ca preşedinte, să discute cu calm şedinţa.  

UPDATE Eugen Teodorovici a mers acasă la Viorica Dăncilă, acolo unde preşedintele executiv al PSD ar fi reuşit să o convingă pe aceasta să nu-şi dea demisia în Comitetul Executiv, potrivit unor surse politice citate de G4Media. 

UPDATE Viorica Dăncilă ar lua în calcul să nu-şi mai dea demisia în şedinţa de Comitet Executiv, potrivit unor surse politice. Acest lucru ar însemna că tabăra grupată în jurul lui Marcel Ciolacu ar trebui să forţeze în şedinţă un vot de suspendare din funcţia a celor aflaţi în conducerea formaţiunii. 


PSD stă pe un butoi de pulbere  în condiţiile în care mai mulţi lideri din partid aşteaptă ca Viorica Dăncilă să-şi anunţe demisia de la şefia partidului, iar alţi social-democraţi aflaţi în conducerea partidului să anunţe că fac un pas în spate.

MIhai Fifor a anunţat pe Facebook faptul că îşi dă demisia, dar a revenit asupra mesajului postat. 

Pe de altă parte, liderii din teritoriu sau foşti miniştri cer demisia în bloc a conducerii PSD după dezastrul de la alegerile prezidenţiale. 

Sunt şi lideri care vor ca schimbarea să se facă doar în urma organizării unui Congres extraordinar, aşa cum e cazul preşedintelui PSD bacău, Dragoş Benea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite