Vizita premierului Ponta la Casa Albă, aproape inexistentă pentru mass-media americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, strângând mâna vicepreşedintelui american Joe Biden. FOTO: Adevarul
Premierul Victor Ponta, strângând mâna vicepreşedintelui american Joe Biden. FOTO: Adevarul

Vizita oficială a premierului Victor Ponta  la Washington a trecut aproape neobservată de mass-media americană,  având loc într-o perioadă tulbure pentru ţara care a găzduit delegaţia oficialilor români. În timp ce oficialii americani încercau să găsească o soluţie pentru impasul politic care a blocat guvernul federal, discuţia vicepreşedintelui Joe Biden cu premierul Ponta a fost doar sumar promovată.

Deplasarea prim-ministrului Victor Ponta în Statele Unite ale Americii s-a suprapus cu o perioadă marcată de probleme atât interne cât şi internaţionale, care au solicitat mai mult atenţia ziarelor americane decât vizita unui premier din sud-estul Europei Centrale.

Totuşi, evenimentul cuprins între 21 şi 23 octombrie a fost semnalat pe site-ul Casei Albe, unde a fot postat rezumatul discuţiei celor doi oficiali, de o mare importanţă pentru România.

Conform comunicatului, Joe Biden i-a mulţumit prim-ministrului român pentru sprijinul constant, acordat în cadrul mai multor provocări regionale, inclusiv în Afganistan, cât şi prin găzduirea unei baze de apărare antirachetă la Deveselu, în sprijinul NATO. Cei doi oficiali au discutat şi asupra necesităţii extinderii comerţului şi investiţiilor între cele două state.

Nu în ultimul rând, vizita lui Ponta a fost menţionată şi într-una din postările lui Biden pe Twitter, alături de o fotografie a celor doi oficiali faţă în faţă. 

Pe aceeaşi platformă de microblogging a mai apărut un tweet cu hashtag-ul #Victor_Ponta din partea lui Francisco Sanchez, subsecretar pentru Comerţ Internaţional în cadrul Departamentului de Comerţ al Statelor Unite. Acesta şi-a exprimat entuziasmul de dinaintea discuţiei cu oficialul român, ce avea să se concentreze pe importanţa parteneriatului între SUA şi România. 

După încheierea discuţiilor, Sanchez a mulţumit pentru cooperarea României înconsolidarea relaţiilor comerciale, tot prin intermediul Twitter. În plus, oficialul a lăudat în mod special România pentru că s-a dovedit a fi „un partener internaţional excelent, un membru al Uniunii Europene important şi un lider regional semnificativ”.

În afara surselor oficiale ale Casei Albe, vizita şefului Executivului român a fost semnalată pe site-ul Official Wire, care este un agregator de comunicate de presă. Editorii Official Wire au preluat integral comunicatul emis de administraţia de la Casa Albă.

Vizita premierului român a fost pusă sub semnul întrebării până în ultimele momente, din cauza problemelor interne ale Statelor Unite. În prezent, diviziunile profunde între democraţi şi republicani au împiedicat adoptarea bugetului pentru noul an fiscal, care a început la 1 octombrie, iar discuţiile nu au progrese foarte mari, ci mai degrabă amânări.

Pe lângă blocajul federal care sperie întreaga lume, nu este de neglijat nici contextul mai larg al relaţiilor internaţionale. SUA încearcă să medieze negocierile de pace între Israel şi Palestina şi între rebelii sirieni şi guvernul de la Damasc. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite