Un senator PSD a cerut Guvernului Program naţional de toaletare a pădurilor. Ministrul Mediului respinge ideea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Alexandru Cordoş a cerut Guvernului, într-o întrebare adresată şefului Executivului, să ia în calcul implementarea unui Program naţional privind toaletarea şi igienizarea zonelor împădurite, cu stimularea locuitorilor din zonele de munte, prin posibilitatea de a beneficia de lemn pentru foc, ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer răspunzând că există deja legislaţie în domeniu şi nu se impune.

Senatorul PSD scrie în interpelarea adresată premierului Dacian Cioloş că adoptarea legislaţiei în domeniul protejării mediului înconjurător a avut efecte benefice, asupra reducerii tăierilor ilegale de arbori, însă, deşi Codul Silvic prevede modalităţi de îngrijirea pădurilor, zonele împădurile sunt pline de crengi uscate şi buturugi, rezultate din tăierile ilegale. 

Potrivit lui Alexadru Cordoş, existenţa unui program naţional privind toaletarea şi igienizarea zonelor împădurite ar eficientiza implementarea legislaţiei în domeniu. 

”Un astfel de program ar fi util şi locuitorilor din zonele de munte, care ar putea fi implicaţi şi motivaţi de perspectiva de a obţine lemn de foc pentru uz personal, realizând în acelaşi timp şi igienizarea zonelor forestiere. 

Cordoş îl întreabă pe premier care este punctul de vedere al Guvernului privind asigurarea lemenlor de foc pentru populaţie, şi care sunt măsurile pe care le iau în calcul. 

În răspunsul transmis de Executiv, prin ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, se menţionează că lucrările din domeniul sivic se realizează cu respectarea reglrmentărilor în vigoare.

Potrivit ministrului, aceste reguli stabilesc şi modul de valorificare a lemnului, inclusiv cel care rezultă în urma lucrărilor de igienă, toaletare, şi reguli care trebuie respectate în privinţa parchetelor de resturi, ai fiind incluse crăci, rupturi, coajă, lemn putred, aici fiind inclus şi lemnul pentru populaţie. 

”Abordarea aprovizionării populaţiei cu lemn de foc, inclusiv a instituţiilor publice, unităţi şcolare, sanitare, din mediul rural, care încă mai folosesc astfel de sisteme de încălzire nu se poate face decât pornind de la premisa structurii existente a proprietăţii asupra pădurii - proprietate publică în procent de 49%, proprietate a unităţilor administrativ teritoriale în procent de 16% şi proprietate privată, 35%. 

Ministrul Mediului mai arată că, dacă într-o anumită măsură, rămân în pădure crengi uscate şi buturugi, prezenţa lemnului mort contribuie prin procesele fizico-chimice la formarea solului, fiind benefică pentru ecosistem. 

În plus, trebuie să se ţină cont de costurile şi eficienţa economică  a unei astfel de acţiuni de igienizare a suprafeţelor împădurite. 

”Prin urmare, nu considerăm că este oportun să se elaboreze un program naţional care să abordeze toaletarea şi igienizarea suprafeţelor împădurite şi/sau defrişate”, răspunde Cristina Palmer senatorului PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite