Traian Băsescu a comemorat 100 de ani de la Primul Război Mondial, în Belgia
0Preşedintele Traian Băsescu a participat astăzi la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la Primul Război Mondial. Evenimentul a avut loc în Belgia, ţară invadată de Germania la 4 august 1914.
La ora 12:00, şeful statului a fost prezent la Liege, în Belgia, la momentul Memorialului interaliat al eroilor din Primul Război Mondial de la Cointe. Imediat după, şeful statului a participat la Ceremonia depunerii coroanelor de flori de către Majestatea Sa Regele Philippe I al Belgienilor. Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent şi la dejunul oferit de Majestatea Sa Regele Philippe I al Belgienilor şi de Regina Mathilda, la Palatul Episcopal.
Rolul Belgiei în Primul Război Mondial
Planul Schlieffen, principala strategie de război a armatei germane, avea ca ţintă Franţa, iar întregul aparat de război era gândit în aşa fel încât să asigure un atac de succes la Vest, spre Paris, şi nu spre Moscova.
Planul Schlieffen se baza pe ideea unui război fulger în Vest, prin care Franţa să fie învinsă rapid (printr-o invazie surpriză prin Belgia), pentru a permite apoi mutarea armatei germane în est pentru a lupta împotriva Rusiei. Planul ar fi funcţionat, probabil, de minune, dacă francezii ar fi capitulat aşa de repede precum se aşteptau inamicii lor. Nu au făcut-o însă, iar Rusia a avut suficient timp la dispoziţi pentru a-şi mobiliza armata şi a ataca Germania. Invazia Belgiei, ca ţară neutră, a atras intrarea Marii Britanii în război, la data de 4 august.

Citeşte şi:
Cum a decis Franţa soarta Marelui Război în august 1914
În istoria Primului Război Mondial, contribuţia francezilor la primele luni de luptă este, de prea multe ori, subestimată. Din cauza capitulării surprinzătoare din vara lui 1940, Franţa s-a ales, pe nedrept, cu imaginea unei ţări învinse, a unei ţări care s-a predat prea uşor în faţa inamicului.
O sută de ani de la declanşarea „Marelui Război“, 1914-1918: o evocare
Primul Război Mondial a schimbat radical Europa şi întreaga lume. Ambele tabere beligerante credeau că va fi de scurtă durată, soldaţilor spunându-li-se că vor fi acasă de Crăciun, în decembrie 1914. Cei care au supravieţuit au prins sărbătorile de iarnă în sânul familiei abia după 4 ani.