Tokes, după decizia Consiliului de Onoare „Steaua României“: Pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes

Europarlamentarul Tokes Laszlo susţine că după propunerea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României“ de a i se retrage distincţia conferită de preşedintele Traian Băsescu, pretinde protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei.

„După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului ("Steaua României" - n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european“, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, Tokes Laszlo.

Întrebat ce înţelege prin "garanţia Ungariei şi a Uniunii Europene" pentru maghiarimea din România, Tokes a răspuns: „Nimic mai mult şi nimic mai puţin decât ce am spus. Repet această cerere faţă de Ungaria, dar şi faţă de Europa, să se asigure din partea Ungariei şi a Uniunii Europene unite apărarea comunităţii maghiare din România. Nu doresc decât ce este formulat în Tratatul dintre cele două ţări, datoria fiecărei ţări de a avea grijă de minorităţile aparţinătoare“.

Eurodeputatul spune că propunerea membrilor de a i se retrage decoraţia vine pe fondul unei majorităţi PSD în Consiliul de Onoare „Steaua României“. „Adunarea Generală a Ordinului are 182 de participanţi, din care circa 100 de la PSD, partidul postcomunist românesc, care - cu o prezenţă de 17,8% - a ales Consiliul de Onoare, iar acesta, la fel, 90 la sută postcomunist, cu excepţia preşedintelui Academiei Române, domnul Ionel Haiduc, a decis să mi se ia distincţia“, a mai spus Tokes.

„Ceauşescu a fost înlocuit de Ponta“

Eurodeputatul l-a asociat pe premierul Victor Ponta cu fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu.  „După 24 de ani m-am simţit în aceeaşi situaţie, împreună cu domnul Kincses, ca în 1989, când m-a apărat împotriva lui Ceauşescu. Acum Ceauşescu a fost înlocuit de Ponta. Nu numai că nu o spun, dar nici nu gândesc ca 6 milioane de români să treacă la Ungaria, căci atunci Ungaria ar fi România II. Este absurd, dar politicul românesc nu se poate lepăda de această concepţie“, a completat el.

Tokes a declarat că acţiunea îndreptată împotriva sa are ca obiectiv, de fapt, distrugerea relaţiilor dintre români şi unguri.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” au decis miercuri să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei europarlamentarului Laszlo Tokes.

 La sfârşitul lunii august, europarlamentarul PSD Corina Creţu a solicitat în mod public retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisă Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României”. Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că lideri ai PSD şi UNPR solicită acelaşi lucru, în urma declaraţiilor făcute de Tokes în luna iulie, la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad.

La începutul lunii septembrie, preşedintele Traian Băsescu declara că, în cazul în care Consiliul de Onoare al Ordinului “Steaua României” cere ridicarea decoraţiei acordate lui Tokes, va emite decretul.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes, în decembrie 2009, cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler. Potrivit decretului de la acea dată, decoraţia a fost acordată “cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Consiliul de Onoare propune retragerea decoraţiei lui Tokes. Băsescu aşteaptă motivarea pentru a lua o decizie

Laszlo Tokes: „Suntem gata să demonstrăm la Bucureşti şi chiar la Bruxelles, dacă nu obţinem autonomia“

Băsescu, despre retragerea distincţiei în cazul Tokes: „Aştept raportul Consiliului”

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite