Legea urbanismului, modificată de un sportiv şi un inginer în industria lemnului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege pentru modificarea Legii urbansimului apărut recent în atenţia publicului a făcut mare vâlvă, dar nu suficientă, odată ce a ajuns în presă. Dacă ar fi fost aprobată, legea ar fi aruncat urbansimul cu 20 de ani în urmă, lăsând toate deciziile la nivelul ”specialiştilor” din consiliile locale. Între timp, ONG-urile şi urbaniştii au protestat, obligându-i pe iniţiatiori să renunţe la majoritatea prevederilor aberante.

Totuşi, legea a fost modficată în aspectele ei tehnice, iar modificările nu au fost întâmplătoare. Cine a modificat-o? Am fost curioasă cine sunt cei care au iniţiat proiectul şi, mai ales, ce pregătire au. Să facem cunoştinţă aşadar cu deputaţii PSD de Constanţa, Antonella Marinescu şi Eduard Martin.

Cine sunt Eduard Martin şi Antonella Marinescu? 

Eduard Martin are 38 de ani şi  a absolvit Facultatea de educaţie fizică şi sport Constanţa.  Este deputat de Constanţa din 2004.

Judecând după legile pentru a căror iniţiere sau modificare a lucrat, sau pentru cele la care urmează să contribuie, domnul Eduard Martin este expert în: piaţa de capital, funcţionarea creşelor, codul fiscal, industria cazinourilor, turism, agricultură şi Loteria Română. În plus, este un mare adept al descentralizării dacă ne luăm după cât de activ îşi propune să fie pentru susţinerea unor iniţiative legislative prin care acţiunile deţinute de stat la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi la Aeroportul Mihail Kogălniceanu să treacă la autorităţile locale şi judeţene. Din cele 17 iniţiative legislative avute în cei opt ani de activitate, zece au fost respinse definitiv, două au fost aprobate, restul fiind analizate în diferite comisii.

Antonella Marinescu este deputat din 2008 şi preşedinte al Organizaţiei Municipale de Femei PSD Constanţa. Doamna Marinescu este de profesie inginer în industria lemnului. Cât timp a fost deputat însă, a reuşit să urmeze şi un maser în comunicare şi relaţii publice la SNSPA. Chiar şi aşa, iniţiativele legislative la care a contribuit acoperă un spectru larg de domenii: autorizarea şi controlul activităţilor nucleare,funcţionarea serviciilor de educare a copiilor în vârstă de 0-3 ani, legea administraţiei publice locale, codul fiscal, construcţia şi reabilitarea grădiniţelor. Până în prezent, din cele nouă iniţiative legislative ale doamnei Marinescu una singură a avut succes. 

Desigur, profesiile celor doi deputaţi sunt irelevante, în contextul în care Parlamentul este o instituţie ce lucrează cu politicieni, nu cu specialişti. Întrebarea este, de fapt, cine îi consiliază pe aceşti deputaţi şi, mai ales, ce se pregăteşte pentru piaţa construcţiilor din Constanţa.

Şi dacă ne uităm cu atenţie la prevederile introduse nu e greu să ne imaginăm. Un exemplu este scoaterea avizului Ministerului Dezvoltării, obligatoriu pentru construcţiile care se fac pe coasta Mării Negre, care ar fi transformat probabil litoralul într-un haos urbanistic mai mare decât cel din prezent. Anuzant este că, odată traşi la răspundere, cei doi iniţiatori au reintrodus avizul, declarând că l-ar fi scos din greşeală din text.

”Oraşul nu se mai dezvoltă, oamenii nu-şi pot nici măcar îmbunătăţi nivelul de trai, prin simple modificări ale caselor existente”, se plânge doamna Marinescu pe blogul personal. Aşa că, pentru că unii constănţeni nu pot sau nu vor să facă proiecte de urbanism care respectă reglementările, deputaţii care îi reprezintă găsesc rapid soluţia: o lege care să-i facă fericiţi pe toţi cei care vor să fenteze regulamentele de urbanism şi îşi permit să plătească pentru derogări, negociind direct cu autoritatea locală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite