Teodorovici va discuta cu premierul despre controversa cu şeful ANAF privind casa pierdută de Iohannis: Românii pot vedea că statul nu şi-a făcut treaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivici, a declarat, vineri seară, la Antena 3, că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă şi cu şeful ANAF, Ionuţ Mişa, pentru a tranşa controversa pe tema imobilului din Sibiu pierdut în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis în 2015 şi care nu a fost trecut până acum în proprietatea statului.

Ministrul Finanţelor a afirmat că, după înscrierea imobilului în Cartea Funciară, urmează notificarea preşedintelui pentru a plăti suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului, plus dobânzile de la data deciziei definitive a instanţei.

El a spus că, în condiţiile în care au fost începute demersurile pentru ca imobilul să treacă în proprietatea statului, preşedintele Iohannis ar putea să ceară Ministerului Finanţelor să îi indice un cont pentru a plăti banii. "Ar fi un bun exemplu pentru toţi", a susţinut ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă va merge până în situaţia de a pune poprire pe conturile lui Iohannis şi sechestru pe bunuri, Teodorovici a răspuns. "Da, dacă asta prevede legea, categoric da".

Teodorovici a mai spus că, de asemenea, trebuie văzut care au fost motivele pentru care nu a fost aplicată legea de la rămânerea definitivă a deciziei, în 2015, iar imobilul nu a fost trecut în proprietatea statului.

„Legea ne obligă să nu lăsăm o astfel de situaţie fără să ştim care au fost motivele pentru care nu a fost aplicată legea de la rămânerea definitivă a deciziei, în 2015. Trebuie să avem o situaţie foarte clară cu toate etaple parcurse de la ultuima decizie definitivă a instanţei, ce au facut direcţiile juridice din Finanţe, din ANAF, ce au făcut miniştrii de Finanţe, şefii ANAF. Poate că cineva a avut un interes pentru a nu aplica legea într-un astfel de caz", a declarat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a spus că va avea o discuţie cu şeful ANAF, care invoca lipsa unui document de la minister pentru a cere intabularea imobilului în Cartea Funciară, şi cu premierul Viorica Dăncilă.

„Săptămâna viitoare, se va discuta la nivelul premierului. (...) Vreau să discut cu premierul şi cu şeful ANAF situaţia aceasta, pentru că românii pot vedea că statul nu şi-a făcut treaba", a afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi şeful ANAF Ionuţ Mişa au intrat într-o dispută privind casa din Sibiu pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis, Teodorivici spunând că aşteaptă motivul legal pentru care ANAF nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul să treacă în proprietatea statului. Ionuţ Mişa i-a răspuns că ANAF nu poate executa o creanţă dacă nu primeşte un titlu de la Ministerul Finanţelor.

„ANAF, pentru a executa o creanţă, trebuie să aibă un titlu. Până în momentul de faţă, ANAF nu a primit de la Ministerul Finanţelor un titlu pe care, ulterior, să-l execute. Un titlu care să ateste că statul român este proprietarul acestui imobil. Dacă ANAF va primi o adresă scrisă şi un mandat de la Ministerul Finanţelor să execute (...) eu vă asigur 100% că va îndeplini toate cerinţele legale”, a declarat Mişa joi, pentru Antena 3.

După această afirmaţie, Teodorovici a intervenit şi a spus că Mişa are obligaţia să-i spună care este temeiul legal pentru care nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul să treacă în proprietatea statului şi a lăsat să se înţeleagă că, în caz contrar, îl va demite.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din strada Nicolae Bălcescu numărul 29 din Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.

La începutul lunii iulie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis preşedintelui ANAF şi ministrului Finanţelor întrebarea dacă ”au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite