Sute de români din R. Moldova nu au putut vota până la închiderea urnelor. Aceştia au scandat „Vrem să votăm!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii de peste Prut nu au reuşit să voteze, deşi au stat la cozi imense FOTO Adevărul
Românii de peste Prut nu au reuşit să voteze, deşi au stat la cozi imense FOTO Adevărul

Câteva sute de persoane din R. Moldova care deţin cetăţenia română nu au putut vota, duminică, la Chişinău, întrucât la ora închiderii urnelor se aflau încă la coadă. La ambasadă s-a propus prelungirea termenului, dar numai trei voturi au fost „pentru“ prelungirea votului, iar şapte au fost „împotrivă“.

O tânără din Chişinău, care are şi cetăţenie română, a povestit pentru MEDIAFAX că a reuşit să voteze la secţia de la Ambasada României cu 5 minute înainte de închiderea urnelor de vot, după ce a stat trei ore la coadă. "În acel moment mai aşteptau peste 100 de persoane. Lumea era revoltată şi foarte nemulţumită. Toată ziua a fost situaţia asta, multă îmbulzeală, oamenii au stat câte trei la coadă, fără să primescă apă, nimic. Au aşteptat la coadă şi persoane în vârstă, care nu au fost lăsate să intre în faţă să voteze, doar mamele cu copii mici au putut", a spus tânăra.

Aceasta a mai precizat că aceeaşi situaţie s-a regăsit şi la secţia de votare de la Consulat.

O altă tânără a relatat: "Oamenii au stat multe ore pentru a vota, şi la Ambasadă şi la ICR şi la Bălţi. La Ambasadă după ce s-au închis urnele au scandat: Vrem să votăm!".

"Aşa se întâmplă mereu în R. Moldova. Cei cu cetăţenie română doresc să voteze şi stau la cozi. La fel a fost şi la ultimele alegeri", a mai spus aceasta.

Ina Moscalu, reprezentant PDL la secţia de votare de la Ambasada din Chişinău a declarat că PMP a propus prelungirea perioadei de vot. "S-a decis ca dispoziţia legală să aibă prioritate", a spus Moscalu, precizând că au fost trei voturi "pentru"prelungirea votului şi şapte "împotrivă".

Persoanele care nu au putut vota la Ambasadă au rămas câteva minute în faţa secţiilor de vot, susţinând că doresc să voteze, dar au plecat destul de repede, faţă de precedentele alegeri, când au fost ceva mai violenţi, încercând să forţeze intrarea în sediul misiunii diplomatice.

Pe listele partidelor româneşti pentru europarlamentare s-au aflat şi 11 candidaţi moldoveni.

Candidaţii născuţi în Republica Moldova sunt Veaceslav Şaramet (Alianţa PSD-UNPR-PC), Ana Guţu (PNL), Alexadru Leşco şi Mircea Lupan (PMP), Victor Ciumac (Noua Republică), Lucia Kurduza (PNŢCD), Gheorghe Triboi şi Alexandru Strâmbeanu (Forţa Civică), Alecu Reniţă, Andrei Dumbrăveanu (Partidul Verde).

Faţă de alegerile europarlamentare din 2009, când în Republica Moldova au fost organizate 4 secţii de vot, toate la Chişinău, pentru scrutinul de duminică numărul a fost dublat. Pe lângă cele patru secţii din capitala R. Moldova - una la Ambasadă, două la Consulat şi una la ICR -, vor mai funcţiona alte patru: la Cahul, Ungheni şi două la Bălţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite