Scandal din prima zi a sesiunii parlamentare. Tomac: S-a încălcat flagrant algoritmul politic. PSD: Minorităţile au o pondere mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac a precizat că PMP a rămas fără om în conducerea Camerei Deputaţilor. FOTO Mediafax
Eugen Tomac a precizat că PMP a rămas fără om în conducerea Camerei Deputaţilor. FOTO Mediafax

Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a acuzat, vineri, faptul că s-a încălcat „flagrant“ algoritmul politic în privinţa repartizării funcţiilor în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care PMP nu va mai fi reprezentat în BP, chiar dacă are mai mulţi deputaţi decât ALDE, care a primit o funcţie în conducerea forului legislativ. PSD a precizat faptul că PMP va primi o funcţie de conducere doar la Senat, potrivit algoritmului.

UPDATE Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioana Bran a declarat că PMP nu a mai primit funcţie în Biroul Permanent deoarece i s-a atribuit un loc în conducerea Senatului şi a rămas cu o pondere mai mică decât cea a minorităţilor naţionale, astfel că grupul acestora a obţinut locul din conducerea Camerei. „În urma discuţiilor şi negocierilor avute de liderii grupurilor parlamentare, grupul PMP nu mai are un loc de chestor în BP al Camerei, acest loc este atribuit grupului parlamentar al minorităţilor”, a spus deputatul PSD.

Întrebată de ce s-a ajuns în această situaţie, Ioana Bran a explicat: „Conform regulamentului, aceste locuri în BP sunt atribuite conform ponderii grupurilor parlamentare. Grupul PMP are o pondere de 1,25, Cameră plus Senat, iar grupul minorităţilor are 0, 89. Având în vedere că la Senat grupul PMP are deja un loc, le mai rămâne un rest de 0,25, ca atare grupul  minorităţilor are o pondere mai mare decât grupul PMP”.


„Această sesiune parlamentară a început cu epurări la Camera Deputaţilor. Astăzi dimineaţă am fost convocat la o şedinţă a liderilor grupurilor parlamentare, la orele 9.30, pentru a fi informat de către PSD că PMP nu va mai face parte din viitorul Birou Permanent. Deşi am făcut parte în prima sesiune, pentru că suntem partid parlamentar, iar domnul Valeriu Steriu a fost chestor al Camerei Deputaţilor în urma negocierilor politice pe care le-am avut la începutul sesiunii, astăzi PSD, pentru că nu vrea să aibă voci incomode în BP, a trecut la executare”, a afirmat Eugen Tomac, deputat care a atras atenţia că PMP are mai mulţi aleşi ca ALDE şi, totuşi, nu e reprezentat. 

Deputatul a susţinut că PNL şi USR au făcut front comun cu PSD împotriva PMP în cadrul acestei negocieri „murdare”. „S-a încălcat flagrant în condiţiile în care ALDE are mai puţini parlamentari decât PMP. Este un abuz fără seamăn, e o epurare politică în stil mafiot Dragnea pe care o condamnăm“, a mai spus Tomac. 

Deputatul PMP Valeriu Steriu a afirmat, la rândul său, că, cel mai probabil, motivul pentru care PMP nu a mai primit funcţie în BP este că devoalează aspecte legate de activitatea lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor. „În urmă cu o lună atenţionam opinia pblică şi presa cât de puţin prezent este preşedintele Camerei şi al BP, Liviu Dragnea, la aceste şedinţe“, a afirmat Steriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite