Revocarea procurorului-şef al DNA şi nevoia de continuare a combaterii corupţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Chiar dacă pentru o parte din cetăţenii României, manipulaţi zilnic de televiziuni partizane, Laura Codruţa Kovesi este sinonimă cu... nedreptatea, aşa cum pentru o altă parte a societăţii ea este simbolul luptei anticorupţie, recenta revocare trebuie să fie văzută în lumina corectă: revocarea procurorului-şef al DNA nu va însemna nicidecum că România va abandona lupta cu corupţia.

Este totuşi adevărat că decretul de revocare vine exact în ziua când PSD, şi în special Liviu Dragnea, doreşte să ia o decizie cu privire la oportunitatea declanşării procedurii de suspendare a preşedintelui României pe motiv că nu respectă Constituţia. Este adevărat şi că preşedintele Iohannis pare să fi fost „forţat“ de aducerea în discuţie a nevoii de referendum. Cu alte cuvinte, s-ar părea că preşedintele a făcut - încă o dată - jocul PSD. Cu toate acestea, înclin să cred că mutarea făcută azi de către preşedinte este firească, oportună, adică făcută tocmai pentru a elimina definitiv unele tensiuni existente în societate şi, în special, în mediul politic.

Partea interesantă a evenimentului de azi este că atât Liviu Dragnea, cât şi PSD sau unii cetăţeni ştiu că înlocuirea Laurei Kovesi din fruntea DNA nu va conduce în mod automat la diluarea luptei cu corupţia şi, mai ales, nu va conduce în mod automat la spălarea de păcate mult aşteptată a celor cu musca pe căciulă.

În conformitate cu noile proceduri adoptate recent de coaliţia de guvernare, ministrul Justiţiei va propune un candidat, apoi Consiliul Superior al Magistraturii va organiza o procedură de selecţie. Abia apoi, după finalizarea procedurii, propunerea va ajunge la preşedintele Iohannis pentru avizare. Cum acesta nu mai are rolul de a desemna procurorul-şef al DNA, nu va mai putea (probabil; aici legea este interpretabilă) nici să se opună numirii noului şef al DNA.

În aceste condiţii de schimbare a regulilor jocului în timpul jocului, constatăm cât de mult poate creşte rolul CSM. Sper din suflet că membrii CSM, în special secţia de procurori, vor înţelege uriaşa responsabilitate pe care o au în continuarea luptei anti-corupţie şi, deci, pentru apărarea statului de drept.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite