REPORTAJ Codul de procedură penală naşte tensiuni în stradă, Viorica Dăncilă îndeamnă la unitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri la ora 13.00, premierul Viorica Dăncilă urma să prezinte Parlamentului stadiul procesului de pregătire a României pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Cu 30 de minute peste ora stabilită, prim-ministrul a intrat în sală, însoţită de liderii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi şi-a început rapid discursul. În parelel, însă, în stradă creşteau tensiunile.

„În vederea consolidării proiectului european este astăzi mai mult decât necesară întărirea legăturii dintre cetăţeni şi Uniune, prin implicarea mai activă a acestora în procesele decizionale”, a susţinut Dăncilă încă de la început.

În vreme ce senatorii şi deputaţii păreau mai degrabă atenţi la telefoanele mobile decât la discursul premierului, pe holurile Parlamentului un grup de protestatari, invitaţi de grupul parlamentar USR, formau un lanţ uman şi fluturau bannere, cerând în cor „demisia infractorilor”. „Cuib de hoţi şi mafioţi”, „Democraţia moare, România, trezeşte-te!” şi „Codul penal sau codul penalilor” erau doar câteva dintre lozincile scandate de cei nouă protestatari la ieşirea din plen. 

În finalul discursului, premierul Viorica Dăncilă şi-a îndemnat colegii la unitate şi la „depăşirea diferenţelor” pentru a demonstra, atât partenerilor europeni, cât şi cetăţenilor pe care îi reprezintă, că România este un stat puternic şi capabil. Cu toate acestea, o parte dintre cetăţeni cereau pe holul alăturat ca liderul PSD Liviu Dragnea să fie avertizat că „vor merge până la capăt aşa cum a făcut şi el cu Codurile penale”.

„Pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, cred că este obligatoriu să urmăm exemplul înaintaşilor noştri arătând că în jurul proiectelor de interes naţional reuşim să depăşim diferenţele, pentru a arăta partenerilor europeni şi cetăţenilor pe care îi reprezentăm ceea ce România este capabilă să facă. Să nu ratăm şansa care ni se oferă, să ne alăturăm eforturile, să îndrăznim mai mult pentru o Românie europeană şi puternică!”, şi-a încheiat discursul Viorica Dăncilă. „Să îi spuneţi domnului Dragnea că şi noi vom merge până la capăt, indiferent cât va dura. Fie că va fi o lună, două, un an. Am ajuns până la uşile lui. Nu îl lăsăm. La pârnaie!”, ţipau protestatarii în parelel.

La ieşirea din plen, o serie de deputaţi PSD au făcut un scut uman pentru a-l proteja pe liderul social-democrat până la intrarea în birou, îmbrâncind şi lovind mai mulţi jurnalişti. „În orice ţară civilizată ar trebui să vină să îi ia cu dubele. E inadmisibil“, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu, la intrarea în biroul lui Dragnea, făcând probabil referire la protestatari.

În faţa Parlamentului, acolo unde oamenii începuseră să se strângă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de modificările aduse Codului de procedură penală, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a fost huiduit şi îmbrâncit de protestatari în drumul spre metrou. Câţiva jandarmi l-au condus pe acesta până pe peronul din staţia Izvor, înconjuraţi de cetăţenii care strigau în grup „Demisia, infractorilor!”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite