PSD şi Pro România nu renunţă la amnistierea aleşilor locali. Câţi primari ar beneficia de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi Pro România au făcut modificări doar de formă la proiectul controversat prin care ar avea loc o amnistie dată pentru sute de aleşi locali găsiţi incompatibili sau în conflict de interese. Iniţiativa a primit un nou raport de la comisiile de specialitate, urmând ca la următoarea şedinţă de plen să fie votată, potrivit unor surse politice.

PSD şi Pro România susţin în continuare că au dreptul de a candida pentru funcţii de aleşi locali persoanele găsite incompatibile sau în conflict de interese cu mai mult de trei ani înainte de data alegerilor, prin rapoarte de evaluare ale ANI rămase definitive, adică deja trecute şi prin instanţă. De asemenea, pot candidata şi cei găsiţi incompatibili sau în conflict de interese cu mai puţin de trei ani înainte de alegeri, dacă raportul ANI nu e definitiv. 

Potrivit Mediafax, care citează date ale Agenţiei Naţionale de Integritate , cel puţin 412 aleşi găsiţi incompatibili înainte de 2017 ar putea candida din nou.

Săptămâna trecută, proiectul de lege fusese întors din plen pentru a fi dat un alt raport, în condiţiile în care iniţiativa ridica mai multe probleme. Aleşii PSD şi Pro România au mimat că refac proiectul astfel încât să nu mai fie discuţii şi au modificat de formă proiectul luni şi marţi, când a fost adoptat şi raportul. . 

De asemenea, invalidarea alegerii unui primar are loc dacă e constat faptul că a „săvrâşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate, rămase definitive”. În forma de la Senat era introdus un articol care prevedea invaliadrea în cazul în care raportul de evaluare al ANI era doar comunicat cu mai puţin de trei ani înainte de data alegerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite