PSD dă o lege cu dedicaţie pentru buzunarele traseiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii PSD au depus o iniţiativă legislativă prin care traseiştii vor beneficia de cabinet parlamentar şi în teritoriu, la propunerea partidului din care fac parte, nu a celui care i-a adus în Parlament, aşa cum este în prezent.

Senatorii PSD, în frunte cu liderul lor, Mihai Fifor, au iniţiat un proiect de lege care le permite parlamentarilor traseişti să-şi construiască birouri în teritoriu, la cererea partidului din care fac parte în momentul solicitării. În prezent, un parlamentar beneficiază de dreptul de a-şi organiza un birou în circumscripţia pe care o reprezintă în Parlament numai la solicitarea partidului pe lista cărui a candidat.

Această condiţie constituie o piedică pentru parlamentarii traseişti, numărul lor fiind din ce în ce mai mare. Peste o treime din aleşi au schimbat partidul cel puţin o dată în ultimii trei ani, număr record faţă de Legislaturile trecute. Partidul care a racolat cei mai mulţi parlamentari este UNPR, formaţiune care şi-a triplat numărul de aleşi. Partidul care a pierdut cei mai mulţi aleşi este PPDD, care a fost şi desfiinţat, de altfel, din cauza scugerilor de parlamentari.

Iniţitorii nu se feresc să precizeze că proiectul de lege este unul cu dedicaţie pentru traseişti. „Mutaţiile intervenite în structura grupurilor parlamentare existente, ca urmare a sciziunii ce se poate produce în cadrul partidelor sau a migraţiei parlamentarilor de la un grup la altul, sau a părăsirii unui grup fără aflilierea la altul sunt posibile, în condiţiile în care Constituţia stabileşte, expres, că orice mandat imperativ este nul“, se arată în expunerea de motive ce însoţeşte iniţiativa legislativă.

În consecinţă, senatorii propun modificarea articolului 38 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatoroilor, potrivit căruia „parlamentarii pot organiza birouri parlamentare, la solicitarea partidelor politice din partea cărora au candidat, cu aprobarea conducerii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor sau Senatului“, în sensul ca parlamentarii să poată organiza birouri parlamentare, „la solicitarea partidelor politice din care fac parte“.

Bani în plus pentru cabinet

Care este miza organizării unui birou parlamentar în teritoriu? Rotunjirea veniturilor, fără o verificare precisă a destinaţiei banilor. Parlamentarii au activitate în Bucureşti până miercuri sau, cel târziu, până joi. Teoretic, vineri, sâmbără şi duminică, parlamentarii au activitate în teritoriu. În aceste zile, aleşii ar trebui să intre în dialog cu cei pe care îi reprezintă în Parlament pentru a le afla problemele pe care să le transpună apoi în legi. Acesta este şi logica existenţei unui birou parlamentar şi în curcumscripţia din care face parte pe lângă cel din Parlament.

Realitatea a demonstrat că parlamentarii nu trec cu lunile pe la biroul parlamentar din teritoriu. În schimb, ei primesc sumă echivalentă cu un salariu şi jumătate  pentru personalul pe care îl au la cabinet şi pentru întreţinerea lui. Indemnizaţia brută a unui parlamentar este de aproximativ 7.000 de lei, pe lângă ea primind încă 10.500 de lei pentru cabinetul din teritoriu. Aleşii nu trebuie să justifice aceşti bani în niciun fel, nefiind obligaţi să pezinte chitanţe sau bonuri pentru cheltuielile aferente, ci este suficientă o declaraţie pe proprie răspundere că vor fi corecţi.

Nu este pentru prima dată când PSD dă o lege care să încurajeze traseişti. Celebra ordonanţă 55, declarată neconstituţională, a permis suspendarea legii pentru 45 zile, timp în care peste 500 de primari şi-au schimbat partidul în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Cel care şi-a asumat adoptarea OUG 55 a fost chiar Liviu Dragnea, actualul preşedinte al PSD, partid care a fost principalul beneficiar al modificării temporare a legii.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite