PSD îşi salvează din nou penalii. Comisia Juridică a respins cererea de urmărire penală a deputatului Eugen Bejinariu. Ce motive a mai inventat Eugen Nicolicea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, dominată de majoritatea PSD-ALDE, a respins, miercuri, cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu. În legislatura trecută, Comisia juridică dăduse un vot favorabil urmăririi penale a lui Bejinariu, însă procedura a fost reluată, deoarece plenul n-a mai apucat să dea votul final în cazul Bejinariu, întrucât au venit alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În art. 3 al Codului penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a precizat deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice. 

Potrivit deputatului PNL Florin Roman, PSD, ALDE şi UDMR au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce PNL şi USR au dat un vot "pentru".

"Domnul Eugen Nicolicea (preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor - n.r.) a propus în cadrul Comisiei juridice respingerea urmării penale în cazul Bejinariu, motivând că semnarea celor două contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respect 2 decembrie 2004. I-am spus domnului Nicolicea că din nou invocă argumente care nu au legătură cu fondul problemei. Aici practic nu discutăm de fondul problemei, e treaba procurorilor", a spus deputatul PNL Florin Roman după şedinţă. 

Întrebat cum a justificat Eugen Nicolicea votul dat miercuri, având în vedere că în octombrie 2016, în Legislatura trecută, fusese dat un aviz pozitiv urmăririi penale, deputatul PNL a spus că membrilor comisiei le-a fost explicat faptul că la acea dată deputaţii jurişti au făcut o eroare.

"Acum domnul Nicolicea, în pledoaria domniei sale, a invocat faptul că membrii Comisiei din acea perioadă au omis să se uite la chestiunea legată de prescripţie", a spus deputatul PNL.

Decizia Comisiei Juridice a venit după ce procurorul general, Augutin Lazăr, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi cere să urgenteze dispunerea măsurilor legale în vederea încuviinţării urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu.

Plenul Camerei Deputaţilor în care urma să fie votată cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, pe 5 decembrie 2016, din lipsă de cvorum, după ce cu o săptămână înainte şedinţa nu s-a putut desfăşura tot din lipsă de cvorum.

La alegerile din 11 decembrie, Eugen Bejinariu a fost ales deputat din partea PSD pentru un nou mandat.

Cum a tras de timp PSD

Ulterior, Discutarea cazului deputatului PSD Eugen Bejinariu, acuzat de DNA de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft 2, a fost amânată jumăîtate de an. Pe 4 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor, unde PSD are majoritate, a votat ca solicitarea procurorilor DNA pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Eugen Bejinariu să fie retrimisă la Comisia Juridică, pentru un nou raport. Motivul? PSD a susţinut  că raportul existent, dat în legislatura trecută, nu mai este valabil din moment ce s-a schimbat coloratura politică.

„Vreau să sesisez un incident procedural. Vreau să vă spun că această solicitare se face în baza unui raport întocmit de Comisia juridică şi în momentul de faţă avem un incident de procedură în sensul că la art 63 alinetul 5 din Constituţie se spune că proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent  continuă procedura în noul Parlament. Nu avem în Constituţie continuarea procedurii pentru hotărâri sau pentru altfel de acte. Acelaşi lucru este şi în art 253 din Regulament. Deci nu avem o procedură de  continuare. Solicit liderilor de grup să ceară retrimiterea la Comisie pentru a rezolva acest incident de procedură. În plus, raportul este făcut de o Comisie care nu mai există. Atunci au existat deputaţi din alte partide, de exemplu UDMR, PPDD, iar acum avem USR. Observaţi că USR nu s-a putut pronunţa în cadrul Comisiei, dar s-au pronunţat partide care nu mai există” , spunea deputatul PSD Eugen Nicolicea, la acea vreme când exista deja un aviz favorabil dat de Comisia Juridică pentru solicitarea DNA privind încuviiţarea ridicării imunităţii.

Azi, Comisia Juridică a dat un nou raport, însă de această dată împotriva în favoarea lui Bejinariu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite