PSD amână revocarea lui Zgonea: Nu susţinem un alt preşedinte al Camerei Deputaţilor până la alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea îl lasă în funcţie pe Zgonea până la alegerile locale FOTO Mediafax
Liviu Dragnea îl lasă în funcţie pe Zgonea până la alegerile locale FOTO Mediafax

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că PSD va modifica Regulamentul pentru a-l revoca pe Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, însă demiterea sa va avea loc după alegerile locale.

UPDATE Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Să schimbi legea pentru un om, dar dacă eşti dat afară pentru disciplină democratică. Întotdeauna voi respecta Regulamentul. Între percepţie şi adevăr este io diferenţă mare. Suma deplasătilor mele în alte instituţii este mult mai mică decât a celor care fac aceste declaraţii. Nu pot să-mi reproşez Marţe Neagră pentru că eu sunt cel care a scos de pe ordinea de zi acel proiect.

UPDATE Liviu Dragnea: Am vorbit cu domnul secretar Marian Neacşu care m-a informat că mâine depun documentele necesare pentru a se finaliza această procedură, dar realist vorbind e imposibil până la alegerile locale, pentru că şi la deputaţi va fi la fel ca la senatori până la alegerile locale. Nu cred că vor mai putea fi aduşi în plen să fie prezenţi toţi. Trei săptămâni de zile, Zorro se mai joacă puţin prin Parlament, până când îl revocăm. Valeriu Zgonea pentru PSD e deja istorie. Pentru PSD, poate pentru alte instituţii nu. Singura aşteptare care mai e în partid e când va pleca, dar toţi militanţii noştri sunt preocupaţi de campania electorală, după 5 iunie o să introducem procedura de revocare, care se va finaliza cu revocare.

"Aşteptăm să se modifice Regulamentul, vom depune cererea de revocare şi vor cădea toate măştile. E puţin probabil să suţinem un alt preşedinte al Camerei Deputaţilor până la alegeri. E vorba de probleme admnistrative", a spus Liviu Dragnea, la sediul PSD.

Liderul PSD a vorbit ;i despre vizita ambasadorului SUA, Hans Klemm, făcută lui Valeriu Zgonea, Dragnea a răspuns: "A fost o vizită instituţională la preşedintele Camerei Deputaţilor. Au fost câteva lucruri curioase din punctul meu de vedere. A fost acolo nişte discuţii, printre altele, despre legea achiziţilor publice, din câte am înţeles. Curiozitatea la care mă refeream este că domnul Zgonea nici măcar nu a votat această lege, dar discuta despre ea şi se lăuda cu ea. E un lucru interesant".

Întrebat dacă întâlnirea cu Zgonea a reprezentat un semnal de susţinere pentru preşeidntele Camerei Deputaţilor, Dragnea a spus: "Nu ştiu să fie vreun membru al Ambasadei SUA membru al PSD. În PSD deciziile le luăm doar în interior şi în Camera Deputaţilor numai în plen. Nu ştiu să fi fost un semnal de susţinere. Nu are importanţă. Ceea ce am hotărât noi nu se mai schimbă".

PSD vrea să modifice articolul 26, referitor la revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor. „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“, spune articolul 26. În acest articol este esenţial faptul că verbul „a aparţine“ este folosit la timpul prezent. De fapt, timpul prezent al verbului a făcut imposibilă schimbarea lui Zgonea, pentru că, în momentul în care a fost exclus din PSD, Valeriu Zgonea a fost exclus automat şi din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor. Deci, în acest moment, Zgonea este deputat neafiliat, iar PSD nu poate cere revocarea unui deputat din afara propriului grup.

Potrivit unor surse politice, PSD plănuieşte rescrierea articolului 26, în felul următor: „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care a propus preşedintele“. Aşadar, PSD schimbă verbul „aparţine“ cu „a propune“ şi, totodată, timpul prezent cu timpul trecut. Diferenţa este esenţială, pentru că, formularea la timpul trecut ( „a propus“) le oferă social-democraţilor baza legală să-l schimbe pe Zgonea. Căci grupul PSD l-a propus pe Valeriu  Zgonea pentru funcţia de preşedinte al Camerei în decembrie 2012, după alegerile parlamentare. Modificarea Regulamentului ar fi doar o formalitate, pentru că PSD are nevoie de majoritate calificată ( 50%+1 din numărul total al deputaţilor), majoritate pe care o strânge lejer cu ajutorul UNPR şi ALDE.

Argumente mincinoase
Ca să nu pară că modifică Regulamentul pentru un singur om, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a născocit un argument: Regulamentul Camerei Deputaţilor nu este pus în acord cu deciziile CCR. „Eu am vorbit cu colegii mei de la Camera Deputaţilor să nu mai declanşeze proceduri care se pot bloca la domnul care a fugit cu scaunul (Valeriu Zgonea — n.r.). Şi atunci mi-au zis: cea mai bună variantă, cea mai sigură este modificarea regulamentului pentru a fi pus în acord cu decizia CCR. În regulament se spune că cel care este preşedintele Camerei i se poate solicita revocarea «de către grupul din care face parte», iar decizia Curţii spune, în mod firesc, «de către grupul care l-a propus», pentru că, fiind o funcţie administrativă, n-a fost prin concurs, ci printr-un vot politic“, a motivat Liviu Dragnea. Însă liderul PSD spune numai jumătate de adevăr, parte care-i convine.

Într-adevăr, CCR, încă din 2005, când alianţa PNL-PD voia să-l debarce pe Adrian Năstase de la şefia Camerei Deputaţilor, a decis că preşedintele Camerei nu poate fi revocat decât la solicitarea grupului care l-a propus, deşi în Regulament scria că preşedintele poate fi revocat cu votul majorităţii deputaţilor. Însă decizia CCR n-a fost transpusă în Regulamentul celor două Camere, ci a funcţionat ca o cutumă. În vara agitată a anului 2012, USL n-a mai respectat cutuma, ci prevederea din Regulament: a schimbat-o din funcţie intempestiv pe Roberta Anastase, spunând că noua majoritate decide cine e preşedintele Camerei Deputaţilor. Atunci, CCR (într-o altă componenţă decât în 2005) nu şi-a respectat jurisprudenţa anterioară şi a decis că revocarea Robertei Anastase nu a încălcat Constituţia, pentru că în Parlament s-a schimbat majoritatea parlamentară ( PDL cu USL), iar noua majoritate decide în chestiuni de bucătărie parlamentară, acolo unde se încadrează şi numirile celor doi preşedinţi de Camere.

Au mai trecut trei ani şi Regulamentul a rămas în continuare la prevederea de dinainte de 2005, care stipula că preşedintele Camerei poate fi schimbat cu majoritate de voturi – deci nu se pomenea nimic de grupul parlamentar. În mai 2015, când PSD se temea că Gabriel Oprea va trăda şi se va alia cu PNL, a schimbat Regulamentul special ca să-i conserve scaunul de preşedinte lui Valeriu Zgonea. Atunci liderii PSD au modificat celebrul articol 26 , dar în loc să folosească verbul la timpul trecut „ l-a propus“ – cum a statuat CCR în 2005- , a folosit verbul la timpul prezent „aparţine“, negândindu-se la acea vreme că Valeriu Zgonea ar pute devia de la linia partidului.

Aşadar, decizia CCR din 2005 (care prevede că preşedintele Camerei poate fi revocat doar de grupul care l-a propus), de care aminteşte azi Liviu Dragnea, a fost transpusă în Regulament anul trecut, chiar de majoritatea PSD. Numai că au folosit un verb care acum îi dezavantajează.  ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite