PNL nu a răsturnat majoritatea la Senat. Maya Teodoriu trimisă de PSD la CCR în locul lui Toni Greblă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a votat-o pe Maya Teodoroiu, candidat propus de PSD, pentru funcţia de judecător CCR în locul lui Toni Greblă. Astfel, PSD a reuşit să-şi menţină majoritatea în Senat, deşi liberalii spuneau că raportul de forţe din camera superioară a Paralmentului s-a schimbat în favoarea lor.

UPDATE Maya Teodoroiu a fost votată de 87 de senatori, în timp ce propunerea liberalilor, Mona Lisa Neagoe, a primit doar 73 de voturi. Două voturi au fost anulate. Cifrele arată că PSD are în continuare o majoritate liniştitoare la Senat, în ciuda faptului că UDMR votează alături de PNL.

UPDATE: Social-democraţii şi liberalii s-au certat privind procedura de vot. Social-democraţii invocă Regulamentul Senatului, care spune că viitorul judecător al CCR trebuie să primească votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Pe de altă parte, liberalii spun că articolul 76 din Legea Fundamentală prevede altceva: judecătorul CCR este ales cu voturile a jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi în sală la momentul votului. Până la urmă, senatorii au votat ca cel care primeşte cel mai mare număr de voturi, acela îl va înlocui pe Toni Greblă la CCR.

UPDATE: Florina Jipa, care s-a autopropus, s-a retras din cursă.

Primul test pentru raportul de forţe între PNL şi PSD-UNPR-PC va fi, astăzi, votarea noului judecător la CCR. Deşi liberalii au obţinut ieri o mică victorie, în condiţiile în care Mona-Lisa Neagoe, persoana propusă de către PNL, a obţinut aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, în plenul Senatului liberalii sunt, deocamdată, depăşiţi numeric de aleşii din coaliţia de guvernare.

Ultimele negocieri între copreşedintele PNL Vasile Blaga şi UDMR au avut drept rezultat un vot favorabil din partea UDMR în Comisia Juridică, din partea senatorului Pataki Csaba, dar rămâne de văzut dacă situaţia se va repeta şi în plen. Chiar şi cu sprijinul UDMR şi independenţilor din grupul lui Mircea Geoană, însă, PNL ar mai avea nevoie de cel puţin şapte voturi pentru a-şi asigura majoritatea.

Citeşte şi:

Locul lui Toni Greblă la CCR, disputat de trei femei. Candidata PNL a obţinut aviz favorabil din partea Comisiei juridice

Trei candidate au fost audiate astăzi în Comisia juridică a Senatului pentru postul de judecător la Curtea Constituţională. În mod surprinzător, propunerea PNL, Mona-Lisa Neagoe, a obţinut aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite