Preşedintele ne recomandă golful

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Administraţia Prezidenţială
FOTO Administraţia Prezidenţială

O după-amiază de sâmbătă, la început de toamnă. Televiziunile transmit ştiri despre multe îmbolnăviri şi puţine vaccinări, despre facturi mari la energie, despre criza de guvern şi cearta dintre cei doi penelişti care vor şefia partidului... Tocmai când credeai că urmează o ştire şi mai rea, crainica anunţă pe un ton vesel: „avem breaking news, dragi telespectatori! Klaus Iohannis ne recomandă să jucăm golf, e un sport pentru orişicine!”.

Ce l-a apucat pe şeful statului?

Preşedintele pare, pentru tot mai mulţi, decuplat de la realitatea societăţii. De pe marginea terenului de golf, el promitea nu doar relaxare pentru toţi, ci şi bună guvernare. „Ridicolul nu ucide”, zice o vorbă franţuzească. Responsabil pentru criza guvernamentală, care durează deja de trei săptămâni, Klaus Iohannis nu a făcut niciun efort de mediere, cum îi indică în chip explicit Constituţia. Dimpotrivă.

El continuă să afirme că totul e în regulă. O face fiindcă pentru şeful statului, cabinetul e o parte a puterii sale. De aceea i-a şi zis „guvernul meu”. Expresia acoperă o compensare pentru o frustrare amară: într-adevăr, obligat să coabiteze, vreme de şase ani, cu guverne controlate de PSD, preşedintele trăieşte de ceva vreme cu impresia că e îndreptăţit ca până-n 2024 să dicteze ce se întâmplă în Palatul Victoria, adică politicile guvernamentale, cine ocupă fotoliile ministeriale şi, desigur, cine e premier. 

Planul său a fost dat, însă, peste cap de campania lui Ludovic Orban din PNL şi de ieşirea din guvern a miniştrilor USRPLUS. E evident că Iohannis nu a luat în calcul asemenea obstacole. Şi el, dar şi premierul Cîţu sunt turmentaţi de efectele produse de criza politică, temându-se în primul rând de moţiunea de cenzură iniţiată de unul dintre partidele incluse în decembrie 2020 în majoritate. Declaraţiile lor publice sunt, de fapt, expresia derutei în care s-au afundat. Adică a lipsei de soluţii politice. Într-adevăr, premierul a ajuns să se autoidentifice cu funcţia ocupată: el declara deunăzi că orice variantă în care pleacă Florin Cîţu înseamnă că lăsăm România fără Guvern”. La rândul lui, preşedintele, în ţinută dandy, făcea reclamă jocului cu crose şi mingi în cinci straturi, mimând calmul cu mijloace inadecvate.

Vin, de fapt, zile negre: instabilitatea politică, deteriorarea situaţiei sanitare şi precaritatea veniturilor pot crea o explozie socială.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite