Pe cine vizează curăţenia din PNL şi PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este vizat de reforma impusă de Ponta FOTO Mediafax
Liviu Dragnea este vizat de reforma impusă de Ponta FOTO Mediafax

Noile prevederi statutare stabilite de PSD şi PNL se aseamănă în cea mai mare parte, măsurile luate de liberali fiind, pe ici pe colo, mai drastice. Cu atât mai important este faptul că reformele îi vizează pe mai mulţi parlamentari, miniştri şi foşti miniştri, dar şi lideri pregnanţi din teritoriu, mai mulţi de la PSD.

Atât PSD, cât şi PNL au definitivat modificările la statutul partidului, în sensul sancţionării membrilor cu probleme penale, în funcţie de faza procesuală în care se află, aşa cum au promis liderii politici, imediat după alegerile prezidenţiale.

Odată cu trimiterea în judecată, atât membrii PSD, cât şi cei din PNL, vor fi suspendaţi din funcţiile politice de conducere pe care le deţin. În această situaţie se găsesc cei mai mulţi dintre cei cu probleme penale: fostul ministru al Dezvoltării, social-democratul Liviu Dragnea, (dosarul Referendumul), senatorul PSD Mircea Drăghici, membru în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, acuzat de trafic de influenţă, fostul ministru al Apărării, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, preşedinte al Comisiei pentru apărare din Senat, trimis în judecată în dosarul atribuirii ilegale de locuinţe de la MApN, deputatul PNL Mircea Roşca, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, şi fostul preşedinte ANSVA, Marian Zlotea, secretar general-adjunct al PNL, suspect că îi obliga pe inspectorii din Bucureşti să cotizeze lunar la PDL cu câte 3.000 de lei pentru a-şi păstra locul de muncă.

Condamnaţii, radiaţi din partid

În cazul condamnării în primă instanţă, liberalii vor fi suspendaţi de drept din calitatea de membru, senatorul PNL Gigi Chiru, preşedinte PDL Constanţa, condamnat la şase ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită electorală, încadrându-se în această categorie. De partea cealaltă, conducerea PSD a fost mai indulgentă cu membrii care au primit o condamnare în primă instanţă, aceştia fiind doar suspendaţi din funcţiile politice pe care le deţin. Constantin Boşcodeala, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, îşi va pierde funcţia de preşedinte PSD Buzău, dar va rămâne, în schimb, cu cea de primar al Buzăului pentru că Victor Ponta nu i-a acceptat demisia.

Liberalii şi social-democraţii care vor primi o sentinţă definitivă de condamnare vor părăsi partidul. În acest caz se află senatorul PNL Dian Popescu, copreşedintele PNL Gorj, condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare în dosarul «Lotul Peştişani».

Liberalii sunt mai intrasingenţi decât social-democraţii şi în privinţa arestului preventiv. În cazul în care se dispune arest preventiv împotriva unui membru al PNL, acesta va fi suspendat atât din funcţia de conducere politică cât şi din calitatea de membru, până la încetarea măsurii preventive. Membrii PSD îşi pierd  pe durata arestului preventive doar funcţiile politice, nu şi calitatea de membru. Ca urmare a modificărilor statutare, baronul Adrian Duicu  va pierde funcţia de preşedinte PSD Mehedinţi.

Citeşte şi:

Cine sunt liberalii cu probleme penale vizaţi de reforma PNL

Conducerea PNL a adoptat, cu unanimitate de voturi, modificările la statutul partidului, în sensul sancţionării liberalilor cu probleme penale, în funcţie de faza procesuală în care se află. Rezoluţia adoptată astăzi îi vizează pe mai mulţi parlamentari, atât din vechiul PNL, cât şi din vechiul PDL, dar şi lideri pregnanţi din teritoriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite